Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin iki yılını değerlendirdi

cumhurbaskani-erdogan-cumhurbaskanligi-kabinesinin-iki-yilini-degerlendirdi-21072004

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin iki yılını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin iki yıllık faaliyetlerini değerlendirildiği toplantıda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, 200 yılı bulan demokrasi arayışlarımızda, doğrudan milletimizin iradesiyle hayata geçirilen tek yönetim reformudur.

- Demokrasinin ve cumhuriyetin özüne uygun bu reformun sahibi, bizatihi milletimizin kendisidir.

- Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu

- Son iki yılda Cumhurbaşkanı olarak kendi imzamızla çıkardığımız 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile milletimize kesintisiz hizmet sunduk.

- Eğitimde, yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli dijital altyapıyı kurarak pilot uygulamasını gerçekleştirdik, yaygınlaştırma aşamasını başlattık.

- Savunma sanayinde, ülkemizin dışa bağımlılığını yüzde 70’lerden yüzde 30’lara düşürdük.

- Türkiye 18 yıl önce yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı yaparken, bu rakam şimdi 3 milyar doları geçti.

- Yükseköğrenim yurtlarımızın sayısını 190’dan 795’e, kapasitesini 182 binden 707 bine çıkardık. 

- Eskiden koğuş sistemiyle hizmet veren yurtlarımızı otel konforuyla donattık.

- Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu.

- 15 Temmuz'da meydanlarda kurulan cumhur ittifakı bugünlere gelmemizde büyük katkı sağlamıştır.

- Türkiye, sınır güvenliği harekatlarında, uluslararası anlaşmalara uygun olarak attığı tüm adımlarda ve ülke içinde aldığı kararlarda, milli egemenlik haklarını kullanmaktadır.

- Geçmişinde sömürge ve katliam lekesi olmayan nadir devletlerden biriyiz.

- Türkiye, yeni sistemle bölgesel ve küresel krizlere karşı daha etkin, daha hızlı ve daha kapsamlı refleksler verebilme imkanına kavuştu.

- Kimsenin hakkına göz dikmeyen, ancak kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz.

- Yatırımlarda, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 2,3 trilyon TL'ye ulaştık. 180 günlük icraat programlarında 2 bin 384 ana eylemin yüzde 93'ünü tamamladık.

- Çeşitli sebeplerle yurt dışında bulunan 138 ülkedeki 90 binden fazla vatandaşı ülkemize getirdik.

- Son iki yılda arabulucuya giden dosyaların %63'ü başarıyla sonuçlandı.

- Bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik 224 bini kırsalda, 10 binden fazlası şehirlerde olmak üzere toplam 234 binin üzerinde operasyon gerçekleştirdik.

- Trablus’u tehdit eden darbecileri gerileterek, Libya halkının güvenliğini temin ettik ve geleceğine umutla bakmasını sağladık.

- F-16 uçaklarımıza, Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi entegre edildi. 

- Ülkemize kazandırdığımız 30 havalimanına ilaveten Rize-Artvin, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının inşası sürüyor.

- Türksat 5A uydusunda son testler devam ediyor. Uydu, bu yılın üçüncü çeyreğinde yerde teslim alınacak ve dördüncü çeyrekte uzaya fırlatılacak.

- Sadece kısa çalışma ödeneği kapsamında, çok büyük bir bölümü de salgın döneminde olmak üzere 3,7 milyon kişi için 14 milyar liranın üzerinde kaynak kullandık.

- Hedefimiz 2023’e kadar tüm illerimizde en az bir adet millet bahçesi yaparak, 81 milyon metrekareye ulaşmaktır. 

- Çiftçimize verdiğimiz desteği son 2 yılda yüzde 52 artırarak 2018 yılında 14,5 milyar liraya, 2019 yılında 16,1 milyar liraya, 2020 yılında ise 22 milyar liraya çıkardık.

- Katma değerli, istihdama ve ihracata dayalı üretimi önceleyen bir ekonomik işleyişi yerleştirmeye çalışıyoruz.

- İhracata yönelik mevcut ve yeni destek paketleriyle, ihracatçılarımıza son iki yılda toplam 6,1 milyar lira destek sağladık. 


Hibya Haber Ajansı