Gözler Türkiye’de

gozler-turkiyede-24072009

Gözler Türkiye’de

Bugün tüm dünyanın gözü Türkiye’de olacak. Ayasofya Camiinin tamamı 86 yıl aradan sonra ibadete açılıyor. 10 Temmuz’da Danıştay’ın, Ayasofya’nın müze olmasının dayanağı Bakanlar Kurulu kararını kaldırması kararında şu ifadeler vardı:

 

Eminönü İlçesi, Cankurtaran Mahallesi Bab-ı Hümayun Sokağı, 57 pafta, 57 ada, 7 sayılı parselde bulunan 2 hektar 6644 m²' den ibaret taşınmazın 19.11.1936 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakfı adına tapuya tescil edildiği öncesinde ise Ayasofyayı Kebir Camii Şerifi” vasfı ile “Ebulfetih Sultan Mehmet Vakfı” adına kayıt edildiği görülmektedir.

 

Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğu… “

 

İmparator Justinyanus’un emriyle Miletli İsidoros’un mimarlığı ile 532’nin sonunda başlayan Ayasofya’nın inşası 537’nin sonunda yani 5 yıllık bir sürede hızlıca bitirildi. Devrin dünya başkentine yakışan devasa yapı yüzyıllarca dünya harikalarından biri olarak varlığını sürdürdü. Bu yüzden günümüzde ABD’den Rusya’ya, Avrupa’ya her bölgeden dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

 

Piyasalar açısından bugün biraz keyifsiz gözüküyor. Zira Trump yönetimi, Çin’in Houston’da bulunan konsolosluk binasını casusluk faaliyetlerini yürütmek için kullandığı iddiasıyla boşaltmasını istedi. Çin de misilleme olarak Chengdu kentinde bulunan ABD konsolosluk binasının faaliyetlerini durdurmasını talep etti. ABD Endeksleri bizim kapanıştan beri % 2 ye varan düşüşler göstermiş durumda. Çin borsası da % 3 düştü. Dolayısıyla Avrupa borsaları güne negatif başlangıç yapabilir.

 

TCMB dün faizi değiştirmezken borsada bugün son bol basamaklı endeksleri göreceğiz. Pazartesi itibariyle 2 sıfır atılacak ve endeksler 100’e bölünecek. Bundan hisseler pek etkilenmezken Vadeli işlemler tarafında ciddi düzeltmeler var. Yatırım danışmanlarınızdan bilgi almanızı rica ederiz.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 120 bine kadar ulaştıktan sonra hızla 112 binlere inip 119 binlere tepti.  116-117 aralığı güvenli destek bölgesi olarak izleniyor. 

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı