Genç nüfusun yüzde 24,4’ü iş, sanayici ise kalifiye eleman arıyor

genc-nufusun-yuzde-244u-is-sanayici-ise-kalifiye-eleman-ariyor-27072011

Genç nüfusun yüzde 24,4’ü iş, sanayici ise kalifiye eleman arıyor

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Yülek: Eğitim içeriği ile sanayinin ihtiyacı arasındaki uyumsuzluk işsizliği arttırıyor

Kalifiye iş gücü sorununun çözümü için geliştirilen sanayi – üniversite iş birliklerinin kapsamı her geçen gün artıyor. Türkiye’nin ve sanayinin teknoloji partneri Tezmaksan Makine tarafından kurulan Tezmaksan Akademi ve OSTİM Teknik Üniversitesi arasındaki iş birliği teorik ve uygulamalı eğitimler ile staj imkanlarını kapsıyor. Akademi tarafından düzenlenen  “Üniversite Gözünden Türkiye’nin Büyümesinde Sanayinin Önemi”  başlıklı webinarda konuşan OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek,  “Eğitim sistemimizin gerçek dünyayla olan uyumsuzluğu işsizlik oranlarına yansıyor” dedi.

Türkiye’de 15-29 yaş aralığındaki işsiz sayısı 5,6 milyona ulaşırken, genç nüfus iş, sanayici ise aradığı niteliklere uygun çalışan bulamamaktan şikayet ediyor. Bu durum sanayi – üniversite işbirliklerini daha önemli bir hale getirirken, pandemi iş yapma biçimleri ve çalışan donanımında çok daha köklü değişikliklere neden olacak. Türkiye’nin ve imalat sanayisinin teknoloji partneri Tezmaksan Makine tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak kurulan Tezmaksan Akademi, eğitim iş birliği yaptığı OSTİM Teknik Üniversitesi ile konuyu ele aldığı bir webinar düzenledi. 

 “Üniversite Gözünden Türkiye’nin Büyümesinde Sanayinin Önemi” başlıklı webinarın moderatörlüğünü Tezmaksan Makine Kurumsal Müşteri İlişkileri ve Operasyonel Kiralama Direktörü Yalçın Paslı yaparken, gençlerin ve sanayicilerin sorularını OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek cevapladı. Bir ülkenin ekonomik büyümesi ve kalkınmasının ancak sanayinin gelişmesi ile mümkün olabileceğinin ifade edildiği webinarda, ihracat artışında yeni ürünlere geçilmesinin önemine dikkat çekildi. Bu noktada kalifiye mühendisler ve müteşebbisler yetiştirme gerekliliğine vurgu yapıldı.

 “İş dünyasına uygun profilde öğrenci yetiştirmek gerekiyor”

Öğrencilerin ve sanayicilerin katılımına açık olan etkinlikte konuşan Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, genç nüfusun yüzde 24.4’ünün iş, sanayicinin de çalışacak eleman bulamamaktan şikayet ettiği gerçeği üzerine şunları kaydetti: ”Ekonomideki işsizlik seviyeleri biraz eğitimle de alakalı diyebiliriz. Eğer bizim sistemimiz kamunun, sanayinin profiline uygun bir eğitim sistemi düzenlerse işsizlik azalacaktır. Üniversiteden gelen gencin profili ile şirketin aradığı profil başka olunca, iş dünyası öğrenciyi alıp hammadde gibi işleyip kendi istediği kıvama getirmeye çalışıyor. Ancak bu durumda hem para ödeyip, hem de eğitmiş oluyor. Bu uyumsuzluk, eğitim sistemimizin gerçek dünyayla olan uyumsuzluğunu ortaya çıkartan bir örnek. Bu durumda 24-29 yaş aralığındaki gençler, işsizlik oranlarına çok yüksek olarak yansıyor. Ancak gençlerin, topu sisteme de atmamaları lazım. Üniversitelerin de gençleri doğru eğitmeleri gerekiyor. İş dünyasına uygun profilde öğrenci yetiştirmek gerekiyor.”

Eğitimleri yapay zekaya ve yüksek teknolojili sanayiye yoğunlaştırmalıyız

Prof. Dr. Yülek, üniversite tercih döneminin yaklaşması nedeniyle son dönemin en popüler başlığı olan “geleceğin meslekleri” konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Yülek,  “Gençlere, ‘Gelecek 50 yılda hangi mesleklerle para kazanacak?’ diye baktığımızda soft bir alan görüyoruz. Örneğin, insan ömürleri uzuyorsa sağlık alanında, sağlık destek sistemlerine ihtiyaç olacak. Bu sistemi de entegre edecek olan sanayi sektörü. Japonya ve Amerika’daki şirketler bunu görüyor. O nedenle bizde de öğrencilerin akıllı şehir teknolojileri, enerji teknolojileri, uzay bilimleri, sağlık destek teknolojileri, robot gibi alanlara yönelmeleri lazım. Artık mühendislerin çoğunun programlamayı öğrenmeleri şart” dedi.

‘Mesleki teknik lise eğitimi çok önemli’

Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ise küçük yaşlarda başlayan mesleki yönlendirmenin önemine vurgu yaparak teknik liselerin burada üstlendiği büyük sorumluluğa dikkat çekti. Aydoğdu, konuşa ilişkin olarak şunları kaydetti: “Tezmaksan Akademi olarak Alman eğitim kurumu Christiani ile bir işbirliği görüşmemiz oldu. Yaptığımız toplantıda bize mühendislik eğitimi için üniversite dönemini beklemenin geç olduğunu söylediler. İlkokul öğrencilerine fizik dersleri verdiklerini, Legolardan oluşan akıllı telefon uygulamaları ile basit PLC programları öğrettiklerini anlattılar. İlkokul  döneminden başlayarak geleceği yaratacak olan gençlere ulaşmak, doğru donanımlar edindirerek kendilerine en uygun bölüme yönelmelerini sağlamak son derece önemli. Türkiye olarak buralarda güzel çalışmalar yapıyoruz; ama henüz istediğimiz seviyede değil. Hızla oradaki yapıyı yeniden düzenlememiz ve hayata geçirmemiz gerekiyor.”  Aydoğdu, akademi olarak mesleki teknik lise işbirliklerinde hem yeni teknolojileri öğrettiklerini hem müteşebbislik konusunda mentörlük desteği sunduklarını hem de maddi destek verdiklerini kaydetti.

Tezmaksan Akademi ile Ostim Teknik Üniversitesi işbirliği

Sanayinin nitelikli eleman ihtiyacına çözüm olmak için kurulan ve 2015 yılından bu yana 40 bin teknik lise öğrencisine seminerler veren, her yıl ilgili liselere 50 bin ücretsiz kitap dağıtımı gerçekleştiren, 62 ildeki meslek lisesi ile üniversitelerle işbirlikleri geliştiren Tezmaksan Akademi, Kasım 2019’da OSTİM Teknik Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı.

İmzalanan protokole göre, sanayinin ihtiyacı olan kimi donanımlara ilişkin mesleki eğitim Tezmaksan Akademi tarafından öğrencilere detaylarıyla anlatılacak. Akademinin eğitmenleri, Makine Mühendisliği Bölümü ve Makine Programı öğrencilerine yönelik olacak ve yeni teknolojilerin kullanımı ile CNC eğitimlerini içerecek. Ayrıca iş birliği kapsamında iki kurum; uygulamalı eğitim, işbaşında eğitim, staj uygulamaları, kariyer ve rehberlik merkezi ile istihdam çalışmaları alanlarında ortak projeler gerçekleştirecek. Üniversitede gerçekleştirilecek bu eğitimlerin yanı sıra sanayi çalışanları da OSTİM Teknik Üniversitesi Hayat Boyu Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerden yararlanma imkanına sahip olacak.


Hibya Haber Ajansı