Özvar: "Alınan kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilecek"

Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin bahar dönemindeki eğitim programına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özvar:

Özvar'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra yükseköğretim camiamızın depremin yaralarının sarılması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini bilhassa vurgulamak isterim.

Türkiye’deki açık öğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin toplam 377 bini söz konusu 11 ilde kayıtlıdır. Dolayısıyla bölgede bulunan üniversiteler, toplam örgün öğrenim öğrencisinin yüzde 9’una ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan deprem bölgesinde ikametleri olup, Türkiye’nin başka illerinde eğitim alan yaklaşık 250 bin öğrencimiz vardır. Dolayısıyla bölgede ikametgahı olan veya eğitim alan toplam 627 bin civarında öğrenci bulunmaktadır.

Türkiye’deki örgün öğrencilerin toplam yüzde 15’i ya bölgede ikamet etmekte ya da eğitim almaktadır. Bu öğrencilerimiz depremden en çok etkilen kitle arasındadır. Bu sayı ve oranlara bakıldığında yükseköğretim sistemimiz içerisinde bu büyük afetten etkilenen yükseköğretim öğrenci sayısının fevkalade yüksek olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim.

Bölgede bulunan 18 üniversitemizde 17 bini aşan öğretim elemanı ve 30 bini idari olmak üzere toplam 47 bin ayrıca üniversite personelimiz bulunmaktadır. Aileleriyle birlikte değerlendirildiğinde depremden doğrudan etkilenmiş olan illerimizdeki yükseköğretim içerisinde sektöründe bulunan vatandaş, insan sayımızın fevkalade yüksek olduğu dikkatlerden kaçmayacaktır.

Öğrencilerimiz ve personellerimiz arasında maalesef kayıplarımız da bulunmaktadır. Ayrıca birinci dereceden yakınlarını kaybeden öğrencilerimiz ve personellerimiz mevcuttur.  Vefat edenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı veya idari personeli olan üniversitelerimizin sayısı toplamda neredeyse üniversitelerimiz kadardır. Neredeyse bütün üniversitelerimiz, öğretim elemanlarından, öğrencilerinden, idari personelinden depremde etkilenmiş paydaşlarıyla doludur.

11 ilde yapılan ön incelemeler neticesinde çoğu kampüsümüzde yıkılan bina olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte çok az sayıda ağır hasarlı binamız mevcuttur.

İyileşme süresinde üniversitelerimize çok kritik roller düşmektedir. İllerin tekrar kalkınmasında üniversitelerimizin ve bilim insanlarımızın kuşkusuz çok büyük katkıları olacaktır.

Kurulumuz tarafından Kahramanmaraş merkezli depremin ülkemiz genelindeki etkileri depremden etkilenen vatandaşlarımız ile öğrencilerimizin barınma durumları, sosyal koşullar ve sürdürülebilir öğretim süreçleri gibi birçok faktörü bir arada değerlendirilerek, 2022-2023 Akademik Yılı Bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olacağına karar verilmişti.

Bütün çabamız, eğitim ve öğretim alanında normalleşmenin mümkün olan en kısa zamanda sağlanmasıdır.

Alınan kararlar, nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek, şartlar elverişli hale gelmesi durumunda uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanında sunulduğu harmanlanmış hibrit öğretim seçeneği de değerlendirilecektir.   

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminin Yükseköğretim Kurumlarının yetkili kurullarınca alınacak kararlarla 20.02.2023 tarihinden itibaren başlatılabilmesine, Yükseköğretim kurumlarımızın her bir diploma programlarında yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretime ilişkin usul ve esaslar kapsamında 6. Maddedeki yüzde 30 kısıdı dikkate alınmaksızın ilgili programın gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandıracak önlemleri alarak çevrimiçi, eş zamanlı veya çevrimdışı, eş zamanlı olmayan uzaktan öğretim yöntemlerini kullanmalarına, eğitimlerine yükseköğretimde uygulamalı eğitimler çerçeve yönetmeliği uyarınca devam eden programlardaki öğrencilerin bu eğitimleri yüz yüze sürdürmelerine, depremin etkilediği illerde bulunan bir kısım üniversitelerin deprem dolayısıyla karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümünde akademik ve idari görevlendirme yapma, bilişim desteği sağlama ve ortak çalışmalar yapmak üzere aşağıda anılan üniversiteler ile eşleştirilmelerin;

Bu bakımdan İnönü Üniversitesi’nin Ankara Üniversitesi ile, Malatya Turgut Özal Üniversite’nin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Gazi Üniversitesi ile, Kahramanmaraş İstiklal Üniversite Erciyes Üniversitesi ile, Adıyaman Üniversitesi Atatürk Üniversitesi ile, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi ile, İskenderun Teknik Üniversite Necmettin Erbakan Üniversitesi ile, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile eşleştirilmiştir.

Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verilmiştir."

Hibya Haber Ajansı