Dijital korsanla mücadele sürüyor

dijital-korsanla-mucadele-suruyor-15072003

Dijital korsanla mücadele sürüyor

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR, küresel salgın sürecinde hız kazanan dijital korsanla aktif bir mücadeleye girdi ve önemli sonuçlar elde etti. Ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan salgınla birlikte, internette geçirilen sürenin artması, dijital korsancılığın da yükselmesine sebep oldu. YAYBİR tarafından etkin bir şekilde takip edilen korsan yayınlar, yapılan başvurular sonucu kısa sürede engellendi. Covid-19 salgınının ilk günlerinde internette yayınlanan, yüzlerce yayınevinin, yazarın, çevirmenin haklarını ihlal eden korsan içerikler 1 gün gibi kısa sürede, YAYBİR tarafından kaldırıldı. 

YAYBİR, Korsanla Mücadelede Dijital Platformlarla İşbirliği Yapıyor

Telif ihlalleri durumunda uzun bir prosedürün izlenmesini talep eden Yandex, pandemi sürecinde YAYBİR başvurularını hızlı bir şekilde değerlendirdi ve içlerinde kütüphane arşivlerini de barındıran çok sayıda linki kaldırdı.

PDF (dijital belge formatı) kitap paylaşan grupların bulunduğu Facebook, YAYBİR başvuruları sonucunda bu gruplara erişimi engelledi. YouTube da telif hakkı ihlaline dair şikâyetleri değerlendirip içeriği kaldıran başka bir platform olarak öne çıktı.

YAYBİR, PDF kitapların paylaşıldığı Telegram’da yapılan hak ihlallerinin önüne geçmek için de çalışmalara başladı, savcılık kanalıyla konuyu takip etmek için harekete geçti.

YAYBİR’in sadece pandemi döneminde yaptığı çalışma ve başvurular sonucu kaldırılan link sayısı, altı yüzün üzerinde.

 

YAYINCILIK SEKTÖRÜNDE YURTDIŞINDAN ELDE EDİLEN TELİF BEDELLERİNİN DAĞITIMI TÜRKİYE’DE İLK KEZ YAYBİR TARAFINDAN YAPILIYOR

Uluslararası telif birlikleri ile yapılan işbirliği sonucunda, Türkiye’de yayınlanan ilim-edebiyat eserlerinin yurtdışından elde edilen telif gelirleri ülkemizde ilk kez YAYBİR tarafından dağıtılıyor. Salgın dolayısıyla sıkıntılı günler geçiren yayıncılara katkı sağlayacağı düşünülen ödemeler başka ülkelerden elde edilen telif bedellerini içeriyor.

YAYBİR, ayrıca uluslararası düzeyde hak ihlallerinin önlenmesi ve üyelerinin haklarının takibi amacıyla yurtdışındaki telif hakları kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışıyor ve Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu (IFRRO) üyesi. Bu ilişkilerin bir sonucu olarak, ülkemizde üretilen ilim-edebiyat eserlerinin yurdışı telif gelirlerinin dağıtımı ilk kez YAYBİR tarafından hak sahiplerine ödeniyor. 

Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu (IFRRO) üyesi olan İngiliz telif hakları kuruluşu CLA ile YAYBİR arasındaki ikili anlaşmadan doğan ve Meslek Birliğine aktarılan telif bedellerinin hak sahiplerine ulaştırılabilmesi için çalışmalar tamamlandı.

Covid-19 salgını sürecinde ekonomik açıdan zor bir süreç geçiren ilim-edebiyat alanındaki hak sahiplerine katkı sağlayacağını uman YAYBİR, hak sahiplerinin başvuru sonucu telif bedellerini alabileceklerini kamuoyuna duyurdu.

Başvuru ve bilgi için: http://www.yaybir.org.tr/ithal-bandrol/yabanci-telif-bedelleri-dagitimi/469

 

YAYBİR 

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında; eser veya hak sahiplerinden sözleşmeyle devraldıkları mali hakları kullanarak ilim ve edebiyat eserlerini çoğaltan ve yayan üyelerinin ortak çıkarlarını korumak ve haklarının idaresini ve takibini, alınacak ücretlerin tahsilini ve hak sahiplerine dağıtımını sağlamak üzere kurulmuş bir meslek birliğidir.

YAYBİR, telif haklarının korunması ve hak ihlallerinin önlenmesinin yanı sıra mevzuat ve uygulamanın iyileştirilmesi, yasa uygulayıcılarının eğitimi ve telif hakları konusunda farkındalığın artırılması amacıyla kamuoyunun bilinçlendirilmesi doğrultusunda ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapar.


Hibya Haber Ajansı