Virüste mutasyon tespiti yapılmalı

viruste-mutasyon-tespiti-yapilmali-14042008

Virüste mutasyon tespiti yapılmalı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, virüste mutasyon tespiti yapılması gerektiğini söyledi.

Bakan Koca. Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, tedbirden ödün vermeyenleri kutladı.

Koronavirüse karşı mücadelenin birliktelik oluşturduğuna işaret eden Koca, ''Türkiye'de hastalığın en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada oldu, yani 4. haftadan sonra düşüşe geçti. Yayılma hızını kontrol altına almış durumdayız.'' dedi.

Koca, vaka sayılarının düşüşe geçmesini filiasyonla sağladıklarını ifade ederek, ''Pozitif tanı konan hastaların temas ettikleri tüm kişilere ulaştık. Bu süreç zordu. Aldığımız sonuçlar, Türkiye'nin salgını en az kayıpla atlatacağına işaret ediyor. Filiasyon yöntemiyle 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir. Erken tanılarla hem yayılma hem de risk grubunda olan kişilerin hayatları kurtarılmaktadır.'' diye konuştu.

Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da 1200 filiasyon ekibi bulunduğu aktaran Koca, şunları söyledi:

''Türkiye genelinde ise 4 bin 600 ekip vardır. Filiasyon ekipleri temaslı kişileri tarıyor. Ekiplerimizin çoğunluğunu aile hekimleri oluşturuyor. Böylece, koronavirüse karşı mücadele mahalle düzeyine kadar inmiştir. Türkiye'de vaka artışı söz konusu, ama 4. haftada artış hızının düştüğünü çok net söyleyebiliriz. Bu dönemde eğer tedbirlere sıkı uymaya devam eder, yeni bir dalga oluşumu olmazsa seyrin nasıl olacağını çok iyi biliyoruz.
Aşının şu anda insanlarda kullanılabilir halde olduğunu düşünmüyoruz, Türkiye'de yoğun çalışma içindeyiz. Plazma tedavileri başladı, Kızılay bu süreci yönetiyor. Türkiye'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5. İstanbul'da yüzde 90’larda. Adana'da sahra hastanesine ihtiyaç yok. Açacağımız yeni hastaneler hastalık döneminden sonra da kullanılacak.''

Koca, sokağa çıkma yasağı ilanıyla ilgili olarak, ''Benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Cuma günü alınan karar Hükümetin bir kararıdır. Özellikle İçişleri Bakanı ile hem deprem hem de salgın döneminde mücadele arkadaşlığı yaptık. O günle ilgili de sayın Süleyman bey gerekli açıklamaları şeffaf bir şekilde yaptı. Benim ekleyecek bir şeyim yok. İçişleri Bakanı ile tartışmam ve istifa etmek istediğim hakkındaki iddiaların doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. Bu salgında halkımız salgınlamücadele etmemizi bekliyor'' görüşünü aktardı.

Göçmenlerin yaşadığı çadır kentlerde daha fazla tedbirlerin alındığı bir yaklaşım içinde olduklarını, şu anda bir tehdidin bulunmadığı anlatan Bakan Koca, ''Mutasyon hakkında gelecekte bir açıklama yapacağız, ilk önce virüste mutasyon olup olmadığını tespit etmemiz lazım.'' şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı