Günlük bülten

gunluk-bulten-27052009

Günlük bülten

BIST100…Likidite Koşullarındaki Toparlanma Fiyatlanıyor…2 günlük bayram tatilinin ardından yurt içi piyasalar bugün yeniden açılıyor. Haftanın ilk iki gününde yurt içi piyasalar bayram nedeniyle kapalı iken, koronavirüs salgınında yayılma hızının düştüğüne ilişkin veriler ve reel ekonominin peyderpey açılmasıyla küresel piyasalarda nispeten olumlu bir hava var. Asya piyasaları Japonya’nın olağanüstü hali kaldırdığını ilan etmesiyle birlikte genel itibarıyla artıda başladığı haftada, ABD ve Çin arasındaki gerileme yönelik endişelere yoğunlaşılmasıyla karışık bir görüntü verdi. Bugün ise ABD hisse senedi vadelileri aktif kontratları dünkü kazançlarını koruma çabasını sürdürüyor. ABD ve Çin arasındaki gerilim Trump’ın açıklamalarıyla sürerken, Asya Pasifikten gelecek olumsuz bir haberin risk algısını olumsuz etkileme potansiyeli bulunuyor. Yurt dışı piyasalardaki risk iştahının yurt içi piyasalara yansımasının olumlu olması beklenebilir. Risk iştahının destek olması halinde 200 günlük ortalamanın bulunduğu 104,500 seviyeleri test edilebilir.

 

 

USDTRY… 6.76 Seviyelerinde…Küresel piyasalarda yükselen risk algısıyla birlikte Dolar TL kuru diğer gelişen piyasa ülke para birimleriyle birlikte değer kazandı. CDS’in gerilemesi TL cinsinden varlıklara destek oluyor. Dolar TL kuru dün yurt dışı piyasalarda 6.69 seviyelerine kadar geriledikten sonra yükselişe geçti. Ülkelerin ekonomileri açmaya başlaması ve reel ekonomide toparlanma belirtileri gelişen piyasa ülke para birimlerine destek sağlamaya devam etmesi beklenebilir.

 

 

EURTRY…TL Varlıklar Risk İştahındaki Yükselişten Destek Buldu…TL majör para birimleri karşısındaki kayıplarını telafi etme çabasını sürdürüyor. Gelişen piyasa ülke para birimlerindeki yükselmeyle birlikte Euro TL kuru 7.37 seviyelerine kadar geriledi. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 7.41 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…1.0960 Seviyelerinde… Risk algısındaki toparlanmayla birlikte dolar global bazda değer kaybederken Euro Dolar paritesi 1.10 seviyelerini test etti. Avrupa’da ekonomilerin açılmaya başlaması, ECB iyimserliği ve Avrupa’daki salgının yayılım hızının düşmeye başlaması Euro’ya destek sağladı. ABD ve Çin arasındaki gerilimin Trump’ın açıklamalarıyla birlikte yeniden tırmanmasıyla Dolar kayıplarını geri alma çabasına girerken, piyasalar sabah saatlerinde ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşmayı takip edecek. Avrupa Komisyonu’nun açıklayacağı finansal destek paketinin detayları da Euro Bölgesi gündemindeki bir diğer konu olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

XAUUSD…Gerilemeye Devam Etti…Düşük işlem hacimleri ve yatırımcılardan gelen kar satışlarıyla birlikte yeni haftada gerileyen altın fiyatları ekonomilerin açılmaya başlaması ve reel ekonomide toparlanma belirtileriyle birlikte sakin bir görünüm sergiliyor. Ons fiyatı 1707 $ seviyelerinde işlem gören altında ABD ve Çin kaynaklı gerilim ve makroekonomik veriler takip edilecek.

 

 

GLDGR…TL’deki Güçlenme ve Ons Fiyatındaki Gerilemeyle Değer Kaybetti… Küresel risk algısındaki toparlanmanın gelişen piyasa ülke para birimlerine destek sağlamasıyla birlikte altının gram fiyatı 371 TL seviyelerine geriledi.

 

 

BRENT…Stoklardaki Azalma Petrol Fiyatlarına Destek Sağlıyor… Rusya Enerji Bakanının OPEC+ ülkelerinin üretimde kısıntıya gitmesinin sonuçlarının olumlu olduğuna ilişkin açıklamalarıyla birlikte petrol fiyatları toparlanma çabası içerisine girdi. Yeni işlem gününde talepteki toparlanmaya yönelik uyarılar ve Hong Kong gerilimiyle bir miktar geri çekildi.

 

 

SP500Trump Hafta Bitmeden Çin Konusunda Yeni Adımların Atılacağını İfade Etti… ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in Hong Kong yasasına ültimatom vermeye hazırlanması dün gün boyu alıcılı bir seyir izleyen endeksin haftalık zirvesinden uzaklaşmasına neden oldu. S&P500 hisse senedi vadelileri yeni işlem gününde 3000 puanın üzerinde seyrediyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı