Boğaziçi Üniversitesi 300 milyon Euro’luk Avrupa projesinde kurucu ortak

bogazici-universitesi-300-milyon-euroluk-avrupa-projesinde-kurucu-ortak-28072010

Boğaziçi Üniversitesi 300 milyon Euro’luk Avrupa projesinde kurucu ortak

Avrupa Komisyonu’nun yaklaşık 300 milyon Euro bütçeli "Avrupa Üniversiteleri Girişimi” kapsamında desteklenerek hayata geçen “NeurotechEU - European University of Brain and Technologhy” projesinde, Boğaziçi Üniversitesi kurucu ortak olarak yer aldı. Bu girişimle Avrupa'da yükseköğretimin niteliğini ve rekabetçiliğini ileri seviyeye taşıyacak kıta üniversitelerinin kurulması hedefleniyor. Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise, Rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan'a bu önemli gelişmeyle ilgili bir tebrik mesajı iletti.

Boğaziçi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Müdürü ve "NeurotechEU" Akademik Lideri Prof. Dr. Can Yücesoy, projeyi hem üniversite, hem de İstanbul için çok büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor.

 

Avrupa Komisyonu, 287 milyon Euro bütçeyle “Avrupa Üniversiteleri Girişimi” projesini hayata geçiriyor. Bu kapsamda Avrupa’da arasında Boğaziçi’nin de olduğu 24 yükseköğretim kurumu kıtada geleceğin üniversitelerinin şekillenmesinde büyük bir rol oynayacak. Girişim kapsamında bilim alanlarına göre ayrılan üç gruptan biri olan biyoteknoloji odaklı "NeurotechEU" Avrupa Üniversitesinde kurucu ortak olarak yer alan Boğaziçi Üniversitesi; Oxford Üniversitesi ve İsveç Karolinska Enstitüsü gibi kıtanın lider yükseköğretim kurumlarıyla ortak vizyon, eğitim, araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmaları yapacak. Bununla beraber projede kurucu ortak olan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan'a Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı'dan tebrik mesajı geldi. Bakan Yardımcısı Kaymakçı yazısında "Ortaklığa kabul edilmenizi büyük bir mutlulukla öğrendim" ifadelerini kullandı.

 

Boğaziçi Üniversitesi, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Müdürü ve Boğaziçi Üniversitesi NeurotechEU Grubu Akademik Lideri Prof. Dr. Can Yücesoy, Boğaziçi’nin ortaklar arasında en yüksek bütçelerden birini alacağını belirterek, projeyi şöyle anlatttı:

 

“DEVRİMSEL BİR ŞEKİLDE İLERİ TAŞIYACAK PROJE”

Proje, Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Üniversiteleri Girişimi (European Universities Initiative) programı altında desteklendi. Bu program Avrupa yüksek eğitiminin niteliğini ve rekabetçiliğini devrimsel biçimde ileri bir seviyeye taşıyacak geleceğin Avrupa üniversitelerini kurmayı hedefliyor. Bu proje Avrupa Birliği’nin kıtada bulunan toplumsal zorluklarla uzmanlık ihtiyaçlarını ele alıp çözümler getiren bireylerin yetiştirilmesi hedefine yönelik olarak başlatıldı. Bunun sonucunda Boğaziçi Üniversitesi, İngiltere’den Oxford Üniversitesi, Hollanda’dan Radboud Üniversitesi, İsveç’ten Karolinska Enstitüsü, Almanya’dan Bonn Üniversitesi, İspanya’dan Miguel Hernandez Elche Üniversites, Romanya’dan Cluj Üniversitesi ve Macaristan’dan Debrecen Üniversitesiyle birlikte NeurotechEU projesi kapsamında oluşturulan konsorsiyuma kurucu ortak olarak katıldı.

 

 

“OXFORD İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

Neurotech’te sekiz iş paketi bulunuyor. Yönetimsel, sürdürülebilirlik, kalite ve yayılım temelli olanların dışında dördü içerik odaklı. Bunlar “Neurotech2040”, “Eğitim ve Araştırma”, “Teknolojik İnovasyon” ve “Toplumsal İnovasyon” olarak sıralanabilir. Boğaziçi Üniversitesi, "Teknolojik İnovasyon" iş paketinin lideri oldu. Bunu diğer ortakların katkısını koordine ederek yürütecek olmamız çok büyük bir sorumluluk. Bu şekilde eğitim ile sanayi arasında köprü kuruyor ve katma değeri yüksek akıllı medikal cihazlar geliştirip uluslararası rekabetçi biçimde ticarileştirilmesini sağlıyor olacağız. Dolayısıyla bu proje, hem üniversitemiz için büyük sinerji ve atılım fırsatı, hem de İstanbul için bölgesel kalkınma imkanları yaratıyor. Diğer yandan, ortak üniversiteler, her iş paketinde görev alacak. Bu sayede Oxford gibi diğer tüm ortaklarla bu ve diğer alanlarda birçok yeni işbirliği kuracağız. NeurotechEU grubunun ilk 3 yıllık süre için bütçesi 5 milyon Euro. Bununla birlikte bu zaman diliminde birkaç milyon Euro daha ek bütçe kullanılabilecek. Ancak, bu sadece bir başlangıç. Sonradan devam projeleriyle fonlar büyüyecek. Boğaziçi Üniversitesi’nin alacağı destek de ortaklar arasında en yüksek olanlardan birisi.

 

 

"HEM BOĞAZİÇİ HEM DE İSTANBUL İÇİN FIRSAT"

Boğaziçi Üniversitesi önemli ve yüksek prestijli bir Avrupa Birliği fonunu kullanacak. Üniversite olarak sorumluluk ve fırsatlarla dolu yeni bir döneme giriyoruz. Ancak, bu uluslararası konsorsiyumun parçası olmak esas önemli olan nokta. Bunun büyük, geliştirici ve dönüştürücü etkilerini göreceğiz. Projeyle sadece üniversitemize değil, İstanbul’un kalkınmasına ve elbette ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum. Diğer yandan, spesifik olarak Boğaziçi Üniversitesi içinde öncelikle çok değerli pek çok akademisyen arasında kapsamlı bir sinerji elde edilecek. Ek olarak, nöroteknoloji alanında mükemmeliyet hedefleyen stratejik planımızı bu mekanizma ile hayata geçiriyor olmamız çok değerli. Teknolojik inovasyon konusunda aldığımız sorumluluk bize eğitim, araştırma ve inovasyon arasında yenilikçi köprüler kurma görevi veriyor. Bu her üç temel üniversite aksiyonunun birbiriyle senkronize olarak yürütülmesi ve hem temel bilimsel bilgi üretimi hem de yenilikçi, market yaratma potansiyeli olan akıllı medikal cihazlar geliştirilmesini sağlaması açısından son derece önemli.

 

BAKAN YARDIMCISI KAYMAKÇI’DAN BOĞAZİÇİ'NE TEBRİK MESAJI

Avrupa Birliği Başkanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan'a ilettiği mesajda şunları kaydetti:

"Geleceğin üniversiteleri arasındaki yerinizi bu girişimin bir parçası olarak almış olmanızdan ülkemiz, Dışişleri Bakanlığımız, AB Başkanlığımız ve Türkiye Ulusal Ajansımız olarak duyduğum memnuniyeti tekrar dile getiriyor, bu üstün başarıda emeği geçen başta Siz olmak üzere tüm personelinizi tebrik ediyorum."


Hibya Haber Ajansı