TCMB faiz indirimine devam edecek (mi)?

tcmb-faiz-indirimine-devam-edecek-mi--20062008

TCMB faiz indirimine devam edecek (mi)?

“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI”

ABD

“ABD Büyümesi”

Virüs etkisi ile ağır hasar alan ABD büyümesi için negatif tahminlerin şiddeti artarken, 1.çeyrek üçüncü okuma verisine ulaşacağız. Daha önceki okuma %5 daralmaya işaret ederken güncel okuma için %5 daralma beklentisi güncelliğini korumaktadır.

AVRUPA

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Mayıs ayında 79,5 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre yükseliş göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Haziran ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

TÜRKİYE

“TCMB Faiz İndirimine Devam edecek (Mi)?”

Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz kararını 25 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak politika faizinin %8,25 seviyesinden 58 seviyesine indirilmesini bekliyoruz. 25 baz puanlık olası faiz indiriminde TCMB’in büyüme ve kredi aktarım mekanizmalarını önem sırasında üst seviyelerde tutması ve gerileyen enflasyon desteklemesi olduğunu dikkate alıyoruz. TCMB’nin son yayınlanan enflasyon raporunda 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunurken yıllık enflasyon Mayıs ayında %11,39 seviyesinde bulunmaktadır.

ASYA

“RBNZ Faiz Kararı”

RBNZ faiz kararını 24 Haziran Çarşamba günü saat 05.00’te açıklayacaktır. Banka’nı %0,25 seviyesinde bulunan politika faizinde herhangi bir değişiklik yapması beklenmemektedir.

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD 1.Çeyrek Büyüme / Almanya IFO / TCMB Faiz Kararı / RBNZ Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

22 Haziran Pazartesi Saat 02.00 RBA Başkanı Lowe

24 Haziran Çarşamba Saat 19.30 Fed Üyesi Evans

24 Haziran Çarşamba Saat 22.00 Fed Üyesi Bullard

Fed, Trump Dahil Herkesi Kurtarıyor…

Corona virüsü biyolojik olarak ülkeleri alt üst ederken, güncel durumda vaka sayısı 8,492,476 – tedaviye pozitif cevap veren 4,157,838 – ölü sayısı 454,023 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 8,5 milyon kişiye yaklaşırken, Çin’de ikinci dalgaya ilişkin endişeler sürmektedir. Vaka sayısının artması ile Pekin’de okullar kapatılacakken, tedbirler bu sefer öncekilere göre daha sıkı olmaktadır. ABD tarafında ise vaka sayısında hızlı artış tedbirsizlik nedeni ile devam ederken Trump ve yönetimi ekonomiyi tekrar kapatmayacaklarını açıkça belirtmiştir.

ABD ile Çin arasında ilişkiler tekrar gerilirken, Trump bu sefer Çin ile ilişkileri tamamen kesmek konusunda tehdit etmiştir. Bolton’un kitabında yer alan iddialar nedeni ile zor günler yaşayan Trump, iddiaları kesinlikle yalanlarken gündem değişimi için Çin’i tekrar hedef tahtasına koymaktadır.

Tüm bu sorunlar yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Virüsün ekonomiye ağır hasar verdiği ABD’de seçmenler virüse karşı yapılmayanlar konusunda Trump’ı suçlamaya devam etmektedir. Suçlamalar ise anketlerde Biden’in 8 puan önde olmasını sağlarken, Trump’ın hızlı bir şekilde ekonomiyi toparlaması gerekmektedir. Fakat bu noktada çok eleştirdiği ve görevden almayı bile düşündüğü Fed Başkanı Powell’ın eline düştüğünü ve onun desteğini alamadan çözüm oluşturamayacağını kendisi de bilmektedir. Bu çıkmazlar Trump’ın iç ve dış politikada daha agresif olmasını beslemektedir.

Anket ortalama güncel durum Biden 50.1 – Trump 41.3

Fed ise sınırsız ve bedava para gücü ile piyasaları desteklemeye devam ederken, şirket tahvillerini alacağı açıklaması ABD borsa endekslerini pozitif desteklemektedir. Fed’in bilançosu güncel durumda $7,095 trilyon seviyesinde bulunmaktadır.

Haftanın genelinde ABD büyüme verisi, Almanya IFO ve RBNZ faiz kararını takip edeceğiz. En önemli gelişme olarak ise TCMB’nin faiz kararına ulaşacağız. Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası (TCMB) faiz kararını 25 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak politika faizinin %8,25 seviyesinden %8 seviyesine indirilmesini bekliyoruz. 25 baz puanlık olası faiz indiriminde TCMB’in büyüme ve kredi aktarım mekanizmalarını önem sırasında üst seviyelerde tutması ve gerileyen enflasyon desteklemesi olduğunu dikkate alıyoruz. TCMB’nin son yayınlanan enflasyon raporunda 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi %7,4 seviyesinde bulunurken yıllık enflasyon Mayıs ayında %11,39 seviyesinde bulunmaktadır.

1 Haziran tarihinde itibaren TRY %0,68 değer kaybetmektedir.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 475.903 (mavi) seviyesi ile tekrar 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. CDS’in yukarı yönlü hareketi ile TRY değersizleşmesi paralel gitmektedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) 10 Haziran düşük seviyelerden toparlanmaktadır.

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,41 – Gümüş %4,02 değer kaybı göstermektedir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı