ADP tarım dışı istihdam değişimi

adp-tarim-disi-istihdam-degisimi-04032004

ADP tarım dışı istihdam değişimi

 

ABD

“ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi”

Cuma günü açıklanacak istihdam rakamları öncesi öne çıkması beklenen verilerden biri de hafta ortasında açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişimi olacak. Veri Haziran ayından bu yana 200 bin barajı üzerine artışı işaret edemezken Aralık 19 ve Ocak 20 dönemlerinden 200 bin üzerinde kalıcılık öne çıkmaktadır. Ocak ayına ilişkin veri 291 bin olarak açıklanmıştı.

“Kanada Merkez Bankası Para Politikası Beyanatı”

Kanada Merkez Bankası faiz kararını 4 Mart Çarşamba günü açıklayacaktır. Banka’nın %1,75 seviyesinde olan politika faizinin %1,50 seviyesine çekilmesi beklenmektedir. Bu beklenti Fed’in ara toplantı ile 50 baz puanlık şok faiz indirimi etkili olmaktadır. Banka %1,75 faiz oranına 2019 yılından beri devam ederken, güvercin duruşu ön plana çıkmaktadır. Faiz kararı sonrasında 5 Mart Perşembe günü Başkan Poloz’un yapacağı konuşma önemli olabilir.

PİYASANIN ROTASI

Faiz İndirim Çılgınlığı Yayılıyor…

Fed’in 50 baz puanlık acil faiz indirimi sonrasında diğer merkez bankalarının para politikaları bu hamleyi referans almaktadır. Corona virüsü kaynaklı acil indirim, ekonomik hasarın boyutunu ve tehditlerini net ortaya koyduğundan durum düşünülenden daha kötü algısı ile ilk aşamada istenilen pozitif etkiyi yaratmamıştır.

Bugün Kanada Merkez Bankası Faiz kararını takip ederken, faiz indirimi sürpriz olmayacaktır. İngiltere Merkez Bankası’nın 26 Mart toplantısı içinde 50 baz puanlık faiz indirim beklentisi %60 ihtimal ile beklentilere dahil olmuştur.

Konuya ilişkin hazırladığımız Fed Sonrası Sırada BoE Var? raporumuzu okumak için tıklayınız.

Faiz indirimine karşı fiyatlama reaksiyonu ABD 10 yıllık tahvil faizini %1 altına geçerek tarihi düşük seviyeleri görmüştür. (düşük %0,9043) yeni normal olarak %1 altın da faizin sıfır seviyesine kadar inebileceği ihtimali yer almaktadır.

Konuya ilişkin hazırladığımız “Fed Faiz Silahını Çekti” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Fed kararı sonrasında gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde Dolar’a karşı pozitif hareket öne çıkmaktadır.

 

Corona virüsünde güncel durum ölü sayısı 3201 – vaka sayısı 93439 kişiye ulaşmıştır. Virüsün kıtalar arasında yayılması devam ederken, İtalya ve İran haber akışında gündemi oluşturmaktadır.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı