Riskli varlıklarda yükseliş devam edecek mi?

riskli-varliklarda-yukselis-devam-edecek-mi-31032007

Riskli varlıklarda yükseliş devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrasında Ulusa Sesleniş konuşmasında, korona virüs önlemleriyle ilgili olarak, "Sokaktaki hareketliliği büyük ölçüde azalttık" dedi. Erdoğan, "KOVİD-19 hastalığına karşı aldığımız tedbirler sebebiyle, bu toplantımızı telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdik. Toplantımızda, bakan arkadaşlarımızla sağlık önlemleri, gıda güvenliği, kamu güvenliği gibi hususları etraflıca ele aldık. Salgının ilk günlerinden itibaren, Sağlık Bakanlığımız bünyesinde oluşturduğumuz Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda, sağlık tedbirlerini eksiksiz hayata geçiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 1610 kişiye yeni tip korona virüs (Kovid-19) tanısı konulduğunu, 37 kişinin daha hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 10 bin 827'ye, can kaybının da 168'e ulaştığını açıkladı. Günden güne oluşan artışın ivmesine baktığımızda ise bir azalış olduğu göze çarpıyor. Gerçekleşen test sayısı düne göre 1553 kişi artmış olmasına rağmen vaka sayısı düne göre 205 azalmış durumda. Buna bağlı olarak artış hızı yani ivme 1.17 olarak gerçekleşmiş. Dünden önceki gün bu ivme 1.24, ondan önce 1.29, ondan önce ise 1.57 idi. Bu açıdan bakıldığında evde kalmanın önemi de ortaya çıkmış oluyor. Bu gelişmeye rağmen entübe olanların sayısındaki yükseklik dikkat çekiyor. Umarız bu sayı da önümüzdeki günlerde azalış trendine girer.

Dünya’nın genelinde ise korona virüs yayılma hızını bir çok ülkede halen devam ettiriyor. Salgının merkez üssü haline gelen ABD’de yeni vaka sayısı 160 bini aşma noktasına gelirken, İtalya’da yeni vaka sayısında belirgin bir düşüş gözlenmesi umut oldu. Yeni vaka sayısıyla birlikte iyileşen kişi sayısında da önemli bir artış yaşandığı gözleniyor. İtalya’da 27 Şubat’ta %63 olan günlük vaka artış hızı o günden sonra hız kesmeye başladı ve dünkü verilere göre artış hızı %4.1 ile salgının başladığı günden bu yana en düşük seviyesine geriledi. İtalya’da alınan karantina önlemlerinin sonucu olarak yavaş yavaş yayılımın azalması konusunda başarı yakalandığı gözleniyor. Fakat nüfusunun %23’ü 65 yaş üzerinde olan İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı dün 818 kişi ile halen yüksek. Bu sayının da önümüzdeki günlerde azalması bekleniyor. İspanya’da ise virüs kabusu şu anda kontrol altına alınabilmiş değil görünüyor. Son verilere göre toplam vaka sayısı 85 bini bulurken hayatını kaybeden kişi sayısı ise 7340’a ulaşmış durumda.

Dün global ölçekte borsalarda alımların yaşandığı gözlendi. ABD’de endeksler Trump’ın salgına karşı alınan önlemlerin uygulanma süresinin 30 Nisan'a kadar uzatıldığını açıklaması, bir şirketin aşı geliştirme konusunda açıklama yapması ile bir başka şirketin hızlı sonuç veren test kitlerini açıklamasının sağlık hisselerini yukarı çekmesinin etkileriyle günü yükselişlerle tamamladı. Avrupa’da ise endeksler düşen petrol fiyatları ve koronavirüs endişeleri arasında son dakikalarda savunma hisselerine gelen alımlarla yükseldi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin koronavirüs nedeniyle “zorlu bir çeyrek” geçireceğini ancak altta yatan temel unsurların sağlam olduğunu ve uzun vadeli yatırımcıların ABD'ye para yatırması için harika bir zaman olduğunu söyledi.

Bu sabah Asya seansına baktığımızda Japonya dışında Çin ve Hong Kong endekslerinde yükseliş yönünde hareketlerin yaşandığı gözleniyor. ABD vadelileri ise önceki günkü ABD endekslerinin pozitif kapanışlarının ardından yazının yazıldığı dakikalarda %0,3-%0,4 oranında düşüşte hareket ediyor. Bu sabah Çin’de İmalat PMI 52.0 ile beklentileri oldukça aştı ve virüs krizinin atlatıldığını gösterdi.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı