TCMB faiz indirimlerinin sonuna gelmiş görünüyor

tcmb-faiz-indirimlerinin-sonuna-gelmis-gorunuyor-23072004

TCMB faiz indirimlerinin sonuna gelmiş görünüyor

Merkez Bankası, piyasanın beklentilerine paralel bir şekilde, politika faizini %8,25 seviyesinde sabit tutarak Haziran toplantısından sonra faiz indirimlerinde beklemeye geçme durumuna devam etti. Son PPK’dan bu yana, faizlerin sabit tutulmasına dayanak olan enflasyon risklerinin ve negatif reel faizlerin daha da derinleşmesine dair durumun devam etmesi çerçevesinde Merkez Bankası, sürpriz olmayan bir karar almıştır. 

 

Politika açıklamasında mevcut görünüme ilişkin risklere, özellikle de çekirdek enflasyon görünümüne işaret ediliyor. Salgın hastalığın etkisiyle beraber oluşan normaller fiyatlama dinamiklerine de etki etmektedir. Bunun içine, ekonominin toparlanmasını desteklemek amacıyla yapılan destekleyici para politikaları ve faiz düşüşlerinin etkisi de katıldığı zaman, şu anda enflasyonun hem maliyet kanalından, hem de talep kanalından beslendiğini söylemek mümkündür. Pandemi ile beraber fabrika üretimi ve hizmet arzında meydana gelen kesintiler birim maliyetleri yukarı çıkarmıştır. Bu etki, talep kanalından gelecek etkiye göre daha uzun sürelidir. Kredi faizlerinin düşürülmesi ile beraber, özel tüketim tarafında yoğunlaşan talep de başta ilgili mal ve hizmet kalemleri olmak üzere fiyatlarda nihai anlamda yukarı etki yaratmıştır. Bu da normalde pandemi döneminde enflasyon baskısı yaratmayan talebin şu anda enflasyonu yukarı taşıyıcı etki yaratmasını beraberinde getirmiştir.

 

Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg

 

Talep kaynaklı etkilerin uzun süreye yayılması zor görünüyor. Çünkü şu anda bu talep artışı tamamen finansman kolaylığından ileri gelmektedir. Hanehalklarının pandemi döneminde gelirlerinin ve doğal olarak mal ve hizmet talep etme kabiliyetlerinin azalması bu talep etkisini kısa süre süreceğine işarettir. Baz etkisi de yıllık enflasyonda bir miktar çekilmeyi sağlayabilir. Ancak maliyet baskılarının devam etmesini, aynı zamanda yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve vergi kalemleri üzerinden nihai fiyatların artış eğiliminin sürmesini bekleriz. Politika açıklamasında kendine yer bulan çekirdek enflasyon riskleri ve yılsonu enflasyon tahminlerine dair risklerin yukarı yönlü olması ibaresi Merkez Bankası’nın da faiz indirimlerinin sonuna geldiğine dair bir işaret olarak okunabilir.

 

Gerçekleşen enflasyona göre negatif reel faiz pozisyonunda olmamız, bono ve mevduat faizlerinin mevcut enflasyon seviyelerinin altında olması gibi faktörlerin sermaye hareketleri ve ekonomik ısınma anlamında yansımaları olabilecektir. Reel faiz anlamında, diğer gelişmekte olan ülkelerin arkasında olduğumuz açıktır. Bu aslında, politika faizinin %10’larda olduğu dönemde de belirtilen bir durumdu. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine mevcut koşullarda son vermesini, 29 Temmuz Enflasyon Raporu toplantısında da enflasyon beklentilerini yukarı doğru revize etmesini bekleriz.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı