Artan vaka sayısı endişe yaratıyor

artan-vaka-sayisi-endise-yaratiyor-25062010

Artan vaka sayısı endişe yaratıyor

ABD’de artan korona virüs vakalarının son iki ayın zirve seviyelerine ulaşması ekonomide hızlı bir toparlanma ihtimalinin düşük olduğunu gösterirken, kısıtlamaların yeniden güçlü bir seçenek haline gelebileceğine yönelik endişeler risk iştahında keskin bir geri çekilmeye yol açıyor. Yurtiçi piyasalar son dönemde yurtdışındaki geri çekilmelere karşı dirençli kalıyor olsa da küresel satış baskısının etkilerini aynı sertlikte olmasa da TL varlıklar üzerinde de görmeyi bekliyoruz.

İçeride günün en önemli konu başlığını ise saat 14.00’te sonuçlanacak olan PPK toplantısı oluşturuyor TCMB Temmuz 2019’dan bu yana son dokuz toplantısında faizlerde toplam 1575 baz puan indirim yapmıştı. Mevcut durumda politika faizi %8,25 seviyesinde bulunuyor. Son toplantı sonrasında yayımladığı metinde enflasyon beklentileri ve iç talep koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon eğilimlerinin ılımlı seyrettiğine dikkat çeken Merkez Bankası’nın verdiği mesajlar koşulların lehte kalmaya devam etmesi durumunda ölçülü faiz indirimlerine kapının açık olduğuna yönelik sinyaller vermişti. Bu kapsamda ortalama piyasa beklentisi TCMB’nin faizlerde 25 baz puanlık indirime gideceği yönünde. Son toplantıdan bu yana TL’nin değer kaybı ile işlem görüyor oluşunun yanında Haziran ayında lehte baz etkisinin bulunmaması nedeniyle TÜFE’nin %11’in üzerinde kalma ihtimali TCMB’nin olası adımının ölçülü kalmasına neden olabileceği gibi Merkez Bankası beklemede kalmayı da tercih edebilir.  

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul destek bölgesinden uzaklaşmamaya çalışacak. Yurtdışı piyasalarda korona virüse ilişkin endişelerin devam etmesine bağlı olarak endekslerin zayıf bir performans sergilemesinin etkilerini dün Borsa İstanbul üzerinde de gördük. Bu noktada, önceki gün 116 bin sınırına kadar yükselen BIST-100 endeksinde dün ise daha çok satışları karşılama çabası ön plandaydı. Ancak Avrupa ile kıyasladığımızda endeksin çok daha dirençli bir görünüm sergilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki, yurtdışında satışlar %2’yi aştığında endeksin geri çekilmeleri ağırlıklı olarak 114.500 desteğinin üzerinde karşıladığını gördük. Ancak yurtdışında zayıflığın yeni günde de sürüyor olması nedeniyle Borsa İstanbul’da da negatif bir açılış görmeyi bekliyoruz.

EUR/USD direnç bölgesini aşamıyor. Önceki gün Euro Bölgesi’nden gelen PMI imalat ve hizmet endekslerinin beklentilere kıyasla çok daha iyimser bir tablo çizmesi paritenin 1,1350 seviyesine kadar tepki vermesini sağlamıştı. Korona virüsünün endişe kaynağı olarak kalmaya devam etmesi nedeniyle yükselişin devamını getiremeyen EUR/USD 1,1380 direncinin de altında kalmaya devam ediyor. Bu durum kısa vadeli görünümü bozsa da yeniden 1,1300’ün aşılması durumunda yukarı yönlü denemelerin sürmesini bekleriz. Ancak bunun için paritenin 1,1200 desteğinin üzerinde güçlü bir şekilde tutunduğunu görmemiz gerekiyor. Diğer taraftan 10 yılık vadede ABD ve Almanya tahvil faizleri arasındaki farkın 130 baz puanın altında kalmaya devam etmesi de EUR lehine bir faktör olarak çalışıyor.

USD/TL PPK öncesinde sakin seyrediyor. Küresel risk iştahının düşük seyrettiği günde PPK toplantısında alınacak kararların kurun kısa vadeli performansına doğrudan etki edebileceğini düşünüyoruz. TL’nin özellikle risk iştahının daraldığı dönemlerde reel faiz desteğinden yoksun olmasının etkilerini belirgin şekilde hissettiğini düşünürsek olası bir faiz indiriminin boyutunun piyasa beklentisi ile ne derece örtüşeceğinin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada ortalama 25 baz puan olan beklentiden daha güçlü bir faiz indiriminin TL’de volatiliteyi artırabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Ons altın nakit tercihinin öne çıkmasıyla geri çekildi. Altının ons fiyatı hafta içindeki güçlü hareketi ile Mayıs ayından bu yana devam eden aşağı yönlü kanalını kırmayı başardı. Bu durum kısa vadeli indikatörlerin de güç kazanmasını sağlarken 1780 dolar ara direnç olmak üzere 1800 dolar seviyesi en önemli hedef haline gelmiş durumda. Ancak dolar endeksinin yeniden 97 seviyesini aşması, yükselişin çok hızlı gerçekleşmesi ve korona virüsüne ilişkin algının sıklıkla değişiyor oluşunun kâr satışlarına kapı açtığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kaldı ki risk iştahının düşük olması yatırımcıları nakit tutmaya yöneltirken altının hafta içindeki zirve seviyesinden de uzaklaştığını görüyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı