Çin yenilikçi ülkeler arasına girdi

Günümüzde konumlandırma yazılım programında “yenilikçilik” kelimesini ararsanız, 50 binden fazla destinasyonu bulabilirsiniz.

Çin yenilikçi ülkeler arasına girdi

Geçen 10 yıl içinde Çin’de kurulan ulusal bağımsız yenilikçi pilot bölge sayısının 3’ten 23’e çıktığından, yeni ve yüksek teknoloji işletmelerinin sayısının da 49 binden 330 bine yükseldiğinden haberiniz var mı?

Günümüzde konumlandırma yazılım programında “yenilikçilik” kelimesini ararsanız, 50 binden fazla destinasyonu bulabilirsiniz. Geçen 10 yıl içinde bu destinasyonlar adım adım Çin’in doğusundaki sahil bölgelerinden ülkenin batı kesimlerine ve şimdi ise ülkenin her köşesine yayılmış durumdadır.

Çin’in temel araştırmalara verdiği önem büyük çaplı bilimsel ve teknolojik tesislerin hizmete girmesini hızlandırdı. Uydu görüntüleri geçen 10 yılda kaydedilen değişikliğe kanıt niteliğindedir.

Çin’in finansal merkezi Shanghai’de yer alan Zhangjiang Bilim Kenti’nde geçen 10 yıl içinde Shanghai Synchrotron Radyasyon Tesisi ve Ulusal Protein Bilimi Araştırma Tesisi dahil 10’dan fazla büyük çaplı bilimsel ve teknolojik tesis art arda hizmete girdi.

 

2014 yılında Çin’in güneybatısında yer alan Sichuan eyaletine bağlı Tianfu Yeni Bölgesi Ulusal Yeni Bölgeler listesine dahil edildi. Günümüzde 25 ulusal düzeyde bilim ve teknoloji araştırma enstitüsü burada kuruldu. Ülkenin batı kesiminde yer alan ilk ulusal süper bilgisayar merkezi de burada hizmete girdi.

“Çin’in optoelektronik vadisi” olarak da adlandırılan Çin Ulusal Optoelektronik Endüstri Üssü, Çin’in ortasında yer alan Hubei eyaletinin merkezi Wuhan’da bulunuyor. Üs, geçen 10 yıl içinde Wuhan Yujia Dağı’nın eteğindeki bir mağarada yer alan küçük bir laboratuvardan adım adım büyük çaplı bir bilim ve teknoloji tesisi haline geldi.

2013’ten bu yana Çin çok sayıda yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu (Gaofen uyduları) gönderdi. Bu uydular tarafından çekilen fotoğraflar kullanılarak Çin topraklarındaki küçük değişiklikler bile gözlemlenebiliyor.

Gaofen uydularının gözlemleri sonucunda geçen birkaç yılda Çin’in Shenzhen Qianhai Özel Ekonomik Bölgesi’nin, Çin'de kentsel alan açısından  en büyük değişikliklerin olduğu yerlerden biri olduğu kanıtlandı. 2012’de burası çamurlu bir plajdı, 10 yıldan sonra inovatif unsurlarla dolu mimariler bölgede kuruldu. Qianhai Shenzhen-Hong Kong Gençlerin Rüyası Çalıştayı, 331 Hong Konglu ekip dahil Shenzhen ve Hong Kong’dan 601 inovatif ekibin büyümesine elverişli koşullar yarattı. Qianhai Shenzhen-Hong Kong Gençlerin Rüyası Çalıştayı’nın iki kilometre uzaklığındaki Qianhai Shenzhen-Hong Kong Uluslararası Finans Kenti, açılışından sonraki bir sene içinde 195 finansal kuruluşu ağırladı. Çin (Shenzhen) Fikri Mülkiyeti Koruma Merkezi’ne her çalışma gününde yaklaşık 500 patent başvurusu yapıldı.

Gün geçtikçe geliştirilen inovasyon sistemi, Qianhai bölgesinin hızlı gelişimine katkı yaptı. 2021’de 120 kilometre kareyi kapsayan bölgenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası, 175 milyar 570 milyon yuana ulaştı.

İnovasyon, Çin’in geleceğe büyük adımlarla ilerlemesini de hızlandırıyor. Çin’in başta hızlı tren ve 5G ağı olmak üzere birçok alandaki başarısı dünyanın önündedir. İnsanlı uzay projesi ve Mars keşif çalışmaları alanlarında büyük ilerlemeler kaydedilirken yeni enerjili araç endüstrisinin büyüklüğü de dünyanın ilk sıralarında yer almayı başardı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı