Günlük strateji bülteni

gunluk-strateji-bulteni-10022010

Günlük strateji bülteni

BIST100 endeksi Cuma günkü işlemleri %1,04 oranında azalışla 121.015 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 120.912-122.812 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %2,06, Sınai endeks ise %0,57 oranında kayıplar ile günü kapattılar. Küresel piyasalarda Cuma günü, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen yeni tip koronavirüsün yayılma hızını artırması ve küresel talebe negatif yansıması yönündeki endişeler giderek arttı. Dolar verinin ardından büyük para birimleri karşısında karışık seyretti. Tarım dışı istihdam Ocak ayında 165 bin beklentisine karşılık 225 bin artmıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) yarı yıllık para politikası raporunda, "Aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadı ama virüs yeni bir tehdit" vurgusu yaptı. Virüs salgını etkisiyle Çin’de ham petrol üretimi %15 düştü. Almanya'da sanayi üretimi Aralık'ta %3.5 azalarak düşüşünü sürdürdü. Yurtiçi piyasalarda Cuma günü, ABD’de beklentiyi aşan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi sonrası Dolar/TL 6 sınırını aşarak 6.0278'e kadar yükseldi.. Hazine nakit dengesi, ocak ayında 22 milyar 785 milyon lira fazla verdi.
Bu sabah küresel borsalar karışık yonde hareket ediyor. ABD vadeli endeksleri hafif artı yönde, Asya borsaları ise Çin Sanghay borsası dışında satıcılı seyrediyor. Cuma günü güçlü gelen ABD verileri ardından Euro/Dolar paritesi 1,0942’ye kadar geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) TL swap işlemlerinde limiti %10'a indirmesi ardından, 5,9763’e kdar geri çekilen dolar/TL şu sıralarda yeniden 6,00üzerinde hareket ediyor. BIST100 endeksinin güne satıcılı başlamasını gün içinde 120.500-121.400 bandı dışındaki hareketlerin teknik yönde belirleyici olmasını beklemekteyiz Veri gündemi: Bugün Yurtiçinde Çeyrek İşsizlik Ortalaması verisi takip edilecek ve Türk Traktör 4. Çeyrek Bilançosunu açıklayacak.

Şirket Haberleri

 Arçelik (ARCLK, Nötr): 4Ç2019 finansal sonuçlarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı yılllık bazda %14,2 azalışla 240mn TL olarak açıklanmıştır. Şirketin net karında piyasa beklentisine 239mn TL şekindeydi. Satış gelirleri4Ç2019 yıllık bazda %12,8 oranında artarak 8.366mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemlerde maliyetlerin %14 oranında artması ile brüt satış karı artışı %10 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin 348mn TL finansal gider açıklaması net karı baskılamıştır. Esas faaliyet karındaki %344’lük artışı olumlu değerlendiriyoruz.  Emlak Konut (EKGYO): Şirket tarafından 5 yıl vadeli 250mn TL ve 2 yıl vadeli 300mn TL refinansman amaçlı olmak üzere toplam 550mn TL kredi kullanılmıştır.
 Güneş Sigorta (GUSGR): Şirket hissedarı olan Groupama Holding Filiales Et Participations’ın sahibi olduğu ve şirket sermayesinin %10'unu temsil eden hisselerin, her bir hisse başına 1,63 TL'lik birim fiyat üzerinden TVF Finansal Yatırımlar AŞ'ye devri amacıyla, 07.02.2020 tarihinde bir hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu hisse devrinin, gerekli yasal onaylar dâhil olmak üzere hisse devir sözleşmesi kapsamında yer alan ön şartların gerçekleşmesi akabinde tamamlanması planlanmaktadır.
 İş Bankası (ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR): Türkiye İş Bankası, 2019 yılında toplam 6,1mlr TL net kar elde etti. Bankanın aktif büyüklüğü, 2018 yıl sonuna göre %12,4 artarak 2019 yıl sonu itibarıyla 468,1mlr TL’ye ulaştı. Ana fonlama kaynağı olan mevduatın 2019 yıl sonu itibarıyla toplam pasif içindeki payı %63,2 seviyesine yükselirken, İş Bankası, aynı zamanda kaynaklarını çeşitlendirmek ve fonlama maliyetlerini gözeterek uygun maliyetli kaynaklardan faydalanmak amacıyla, mevduat dışı kaynakları da kullandı. Banka, yıl içinde mayıs ve kasım aylarında imzalanan anlaşmalarla toplam 1,9mlr USD tutarında sendikasyon kredisi temin etti ve sermaye hesaplamasına dahil edilebilir nitelikte toplamda 1,2mlr TL tutarlı iki adet yurt içi borçlanma aracı ihracı gerçekleştirdi. İş Bankası, 2018 yıl sonuna göre %18,4 artarak 58,9mlr TL seviyesine ulaşan öz kaynak büyüklüğü ile özel bankalar arasında ilk sırada yer aldı.
 Türk Hava Yolları (THYAO): Ortaklığın 2020 Ocak trafik sonuçlarına göre; Ocak 2019 döneminde 5,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2020 yılının aynı döneminde %0,4'lük azalışla 5,6mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu sayısı iç hatlarda %13 azalırken, dış hatlarda ise %10 artmıştır.

Ekonomi Haberleri


 Koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 37 bin 559'a çıktı. Yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumlarından derlenen bilgilere göre, koronavirüs Çin dışında 24 ülkeye ve Çin ile ihtilaflı Tayvan Adası'na yayıldı. Salgın nedeniyle 813 kişi yaşamını yitirdi. Can kayıplarının 811'i Çin ana karasında, biri Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde ve biri de Filipinler'de yaşandı. Çin ana karasında 37 bin 198, Hong Kong'da 26 ve Makao Özel İdare Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da ise 16 vaka görüldü. (Bloomberg)
 Fed Yarı Yıl Raporu: Aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadı ama virüs yeni bir tehdit. ABD Merkez Bankası (Fed) yarı yıllık para politikası raporunda, "Aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadı ama virüs yeni bir tehdit" vurgusu yaptı. Raporda, "Ticaret ve imalattaki küresel yavaşlama sona yakklaşıyor. Yabancı politik ve ekonomik gelişmeler ABD için bir risk. Varlık fiyatlamaları kısmen düşük faizlere bağlı olarak yükseldi. Repo oynaklığının diğer piyasalara bulaşma riski var. Çin ekonomisinde görülebilecek önemli bir sıkıntı dünyaya yayılabilir. Beklenenden daha düşük büyümenin riskleri 2019 sonlarında geriledi. Çin'deki virüsün etkileri ekonomik görünüm için yeni risk yaratıyor" iafedelerine yer verildi. (Bloomberg)
 Hazine nakit dengesi, ocak ayında 22 milyar 785 milyon lira fazla verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ocak ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 119 milyar 946 milyon lira, nakit giderleri 97 milyar 161 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 89 milyar 598 milyon lira, faiz ödemeleri ise 7 milyar 563 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 30 milyar 348 milyon lira fazla verdi. Ocak ayında nakit dengesinde 22 milyar 785 milyon lira fazlalık oluştu. Geçen ay devirli-garantili borç geri dönüşü 84 milyon lira olarak kayıtlara geçerken, TMSF'den aktarımlar da 2 milyon lirayı buldu. Kur farklarından kaynaklanan azalış 270 milyon lira olarak gerçekleşirken kasa/banka net hesabı ise 27 milyar 804 milyon liraya yükseldi. (Bloomberg)
 ABD'de tarım dışı istihdam Ocak'ta beklentiyi aştı. ABD'de tarım dışı istihdam 2020 yılına güçlü artışla başladı. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam Ocak'ta 225 bin arttı, işsizlik oranı 50 yılın en düşük seviyesi olan % 3.5'ten %3.6'ya yükseldi. Beklenti istihdamın 165 bin artması, işsizliğin % 3.5 olmasıydı. Ortalama saatlik kazançlar aylık % 0.2, yıllık % 3.1 arttı. Beklenti aylık % 0.3, yıllık % 3'tü. İşgücüne katılım oranı Ocak'ta % 63.4 oldu, beklenti % 63.2'ydi. İstihdam artışının aşırı sıkı istihdam piyasası ve bir nebze yavaşlayan ekonominin etkisiyle yılın devamında yavaşlaması bekleniyor. (Bloomberg)
 IMF: Körfez ülkeleri 2034'e kadar 2trln USD’lık servetini tüketebilir. Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre Basra Körfezi'nin Arap monarşileri petrol talebinin zirve seviyelere yaklaşmasıyla birlikte 15 yıl içinde 2trln USD’lık finansal servetlerinin boşa harcanması riskiyle karşı karşıya. IMF'nin Perşembe günkü bir raporuna göre küresel petrol talebi beklenenden önce düşmeye başlayarak dünyadaki ham petrol üretiminin beşte birinden sorumlu altı üyeli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin (GCC) finansalları üzerinde baskı oluşturabilir. Fona göre kararlı ekonomik reformlar olmadan Orta Doğu'nun en zengin ülkeleri 2034 yılına kadar net finansal servetlerini tüketip net borçlu hale gelebilir. IMF'nin Orta Doğu ve Orta Asya uzmanları ve araştırma birimi tarafından hazırlanan rapora göre2034 sonrasındaki bir on yıl içerisinde ise petrol dışı toplam servetleri de kaybolabilir. (Bloomberg)
 SPK: Sosyal medyadan "Piyasa Dolandırıcılığı" yapanlara 5 yıla kadar hapis cezası istenecek. Kurumun internet sayfasında yaptığı duyuru şöyle; "Kurulumuzca yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, son dönemde sosyal medya mecralarında oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında haklarında daha önce Kurulumuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuş kişilerin de bulunduğu, Kurulumuzca verilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığı görülmektedir. 6362 sayılı SPKn’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Söz konusu suçları işleyen kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Herhangi bir makul ekonomik ve finansal gerekçe olmaksızın tamamıyla yatırımcılarımızın aldatılmasına ve mağdur edilmesine zemin hazırlayan söz konusu fiilleri işleyenler ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli incelemeler tamamlanarak, hukuki işlemlere başlanacaktır. Bu çerçevede, yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına ve mağduriyete uğramamasını teminen ve söz konusu kişilerle birlikte hareket etmenin “Piyasa Dolandırıcılığı” suçu kapsamında değerlendirilebileceği göz önünde bulundurularak, bu nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." (Bloomberg)

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı