Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası global piyasalar nasıl etkilendi?

fed-baskani-powellin-aciklamalari-sonrasi-global-piyasalar-nasil-etkilendi-17062010

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası global piyasalar nasıl etkilendi?

Dün Fed Başkanı Powell, Senatonun Bankacılık Komitesinde yapmış olduğu sunumun ardından gelen soruları yanıtladı. Powell, salgın nedeniyle küçük işletme iflası ve yüksek işsizlikten ötürü ekonominin ciddi hasar aldığını açıkladı. Açıklamalarında geçen hafta takip ettiğimiz Fed toplantısındaki söyleminden farklı bir tona yer vermedi. Güvercin tonunu korurken risklerin olduğuna dikkat çekti. Açıklamaların seyri ile dalgalı bir hareket izleyen endeksler konuşmanın bitiminin ardından primli tablosunu korudu. ABD endeksleri günü güçlü şekilde bitirdi. Bu güçlü seyirde dün ABD’den mayıs ayına ait perakende satışlar verisinin %17.7 oranında beklentilerin üzerindeki artışının etkili oldu. Bu sabah Asya piyasalarında ise hafif satıcılı bir görünüm var. Asya’da vaka artışlarına dair alınan kısıtlamaların şu anda negatif hava yarattığı gözleniyor. Vadeliler cephesinde ise an itibariyle karışık bir tablo var. Ons altın ise 1720$ üzerindeki seyrine devam ederken, 1720-1730$ arasındaki bandı da koruduğu görülüyor. Haber akışları ve bugün Fed Başkanı Powell’ın yapacağı sunum kıymetli metal için kritik olabilir.

Yurtiçinde ise global piyasalara paralel hareket sürüyor. Dün endeks güne pozitif bir başlangıç yaptıktan sonra günün geri kalanında gelen devam eden alımların etkisi günü %1.26 yukarıda 110.939 seviyesinden tamamladı. Gün içerisinde ise 111.875 seviyesini test etti. İşlem hacmi ise 17,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks için 110 Bin üzerindeki kalıcılık hareketin devamı açısından önemli olacak. Dolar/ TL kurunda ise 6.80 kritik destek seviyesi üzerindeki hareket devam ediyor. 6.80-6.85 bant aralığı bir süre daha takip edilebilir. Yurtiçinde salgınla ilgili vakalardaki gelişmeler ve olası önlemlere dair haber akışları yakından izleniyor. Bunun yanı sıra siyaset ve jeopolitik anlamda takip ettiğimiz başlıklar TL varlıkların seyri açısından kritik olabilir.

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası global piyasalar nasıl etkilendi?

Manşette Öne Çıkanlar

  • Japonya’da mayıs ayında ithalat %26.2, ihracat ise %28.3 ile beklentilerin üzerinde daralma kaydetti.
  • Kore Halkının Ordusu Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin Güney Kore ile sınırında her türlü askeri tatbikatı yeniden başlatmayı planladığını duyurdu.
  • Pekin Uluslararası Havaalanı, bugün Pekin'den ve Pekin'e yapılacak uçuşların yaklaşık %70'ini iptal etti.
  • Fed Başkanı Powell, koronavirüsün yol açtığı küçük işletme iflasları ve daha yüksek işsizlikten kaynaklı olarak ekonominin ciddi uzun vadeli hasar ile karşı karşıya olduğunu, halkın, salgının kontrol altına alındığına güvenene kadar tam bir toparlanmanın olası olmadığını söyledi.
  • Uluslararası Enerji Ajansı, petrol talebinin en azından 2022 yılına kadar tam anlamıyla toparlanmayacağını açıkladı.
  • ABD’de perakende satışlar mayıs ayında %17,7 oranında artış kaydetti.
  • ABD’de sanayi üretimi mayıs ayında %1,4 oranında aylık bazda, yıllık bazda ise %3,8 oranında artış kaydetti.
  •  Bir basın kaynağına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya ve Türkiye'nin Libya'daki çatışmanın taraflarını görüşme masasına geri getirmek için temas halinde oldukları değerlendirildi.
  • Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech, "CoronaVac" adını verdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayı için yürüttüğü 1. ve 2. aşama klinik denemelerden olumlu sonuç aldığını açıkladı.
  • Lufthansa Grubu, 22 bin tam zamanlı çalışanını işten çıkarma konusunu müzakere etmek niyeti ile 22 Haziran tarihine kadar işçi sendikaları ile toplu kriz anlaşmasını yapmak istediğini duyurdu.
  • Japonya Merkez Bankası, yapmış olduğu basın açıklamasında gerektiği takdirde daha fazla adım atabileceklerini ve kurumsal finansman programlarını genişletebileceklerini belirtti.
  • Almanya Hükmet Sözcüsü, Almanya Başbakanı Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Libya’nın BM Liderliğinde siyasi bir çözüm sürecinin güçlendirilmesi konusunda anlaşma sağladı.
  • Milli Savunma Bakanlığı, “Pençe-Kaplan Operasyonu” ile Kuzey Irak’a kara harekâtı başlattığını duyurdu.
  • Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 capital
Hibya Haber Ajansı