Geleceğin sinemacıları Burhan Gün ile bir kez daha yapım danışmanlık atölyesi'nde buluştu

gelecegin-sinemacilari-burhan-gun-ile-bir-kez-daha-yapim-danismanlik-atolyesinde-bulustu-04072007

Geleceğin sinemacıları Burhan Gün ile bir kez daha yapım danışmanlık atölyesi'nde buluştu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAK Vakfı iş birliği ile sinema öğrencilerinin kısa film projelerini desteklemek, bu projelerin senaryodan filme dönüştürülmesini mümkün kılmak için 17 yıldır hayata geçirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda kazanan 10 projenin sahibi sinema öğrencileri, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile ikinci defa online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi”nde buluşarak bu kez de film bütçesiyle ilgili eğitim aldılar.

 Benzer kısa film yarışmalarından farklı olarak gençler tarafından nitelikli filmler üretilmesine destek olma hedefiyle, senaryo aşamasından üretim aşamasına kadar seçmeler, eğitimler ve maddi desteklerle gerçekleştirilen ve bir süre önce kazanan 10 projenin açıklandığı 17. “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda geleceğin sinemacıları TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve yapımcı Burhan Gün ile online olarak gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması Yapım Danışmanlık Atölyesi”nde ikinci defa buluşarak film bütçesi hazırlama, post prodüksiyon bütçesi hazırlama, bütçe hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler ve eserlerin telif haklarının alınmasına ilişkin konularda eğitim alarak konulara dair fikir alışverişinde bulundular.

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun başkanlığında, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Yapımcı Bulut Reyhanoğlu, oyuncu Damla Sönmez, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat'tan oluşan ana jüri tarafından belirlenen 10 projenin sahipleri yapımcı Burhan Gün ile buluşma fırsatı buldu. Online olarak gerçekleştirilen atölyeye katılan Melih ÖnderNadir KocakayaMuhammed GünaydınDoğan Belgeİrem GünenYiğit ArmutoğluFeyzi BaranBegüm AksoyHakan Eyilik ve Ferit Göktaş filmlerinin çekim aşamasına geçmeden önce bütçe oluşturmanın önemi, bütçeyi oluşturma aşamaları, bütçe oluşturmada dikkat edilmesi gereken hususlar ve eser telif hakları konusuna dair eğitimi yapımcı Burhan Gün’den alarak “Geleceğin Sinemacıları”ndan biri olma yönünde önemli bir adım daha attılar.

Bütçe, Filmin Kaderini Belirler

Atölyeye katılan gençlere bir yapımcıyla görüştükleri takdirde hangi soruların kendilerine yöneltileceğini söyleyen Burhan Gün “’Bir yapımcı ilk önce konunun ne olduğunu öğrenmek ister. Sonra işin maliyetini sorar. Üçüncü olarak da kimin oynayacağını sorar’’ dedi ve filmin bütçesiyle birlikte bu soruların cevapları çok önemli olduğunu ve bu soruların cevaplarının filmin kaderini belirlediğini ifade etti.

Bütçenin Kendisi Öykü Kadar Değerlidir

Eğitim boyunca geleceğin genç sinemacılarına filmin yapımı öncesi ve post prodüksiyon aşamasına dair bütçelerini oluşturması noktasında oldukça teknik bilgiler veren Burhan Gün, film bütçesinin bir işin başarılı olması için hayati önem taşıdığını vurguladı. Mali kısmın bütçenin ilk kalemi olduğunu belirten Gün, bütçenin hiçbir zaman içerikten bağımsız hazırlanamayacağına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Bütçenizi oluştururken yönetmen ile mutlaka çalışmanız gerekir. Bütçe için en hayati şartlardan biri budur. Reji ekibi, sanat ekibi, set ekibi, ses ekibi ve ışık ekibinin hepsi için kalem kalem bütçe hazırlanmalı. Bir filmin bütçesi elde edeceği gelire göre belirlenir. Bütçenin kendisi öykü kadar değerlidir. Tiyatroyu bedavaya yapabilirsiniz fakat sinemada bu kadar rahat davranamıyorsunuz”.

GELECEKTE 17. YIL

17 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması”nda hayata geçen filmler, bugüne dek ulusal ve uluslararası birçok film festivalinde gösterildi, dereceye girdi ve ödüllendirildi. Bu sene de finale kalan 19 eser arasından desteğe hak kazanan 10 projeye Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından 6 bin TL maddi destek, post-prodüksiyon desteği ve danışmanlık hizmeti veriliyor.

Geleneksel olarak 17 yıldır başarıyla gerçekleştirilen “TÜRSAK Geleceğin Sineması” bir yandan Türk sinemasının geleceğine giden yolu aydınlatırken bir yandan da akademik başarıları ve gelecekteki kariyerleri için film yapması gereken öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam edecek.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler ve güncel duyurular yarışmanın web sitesinden ve TÜRSAK Vakfı'nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

Hibya Haber Ajansı