İşte doğalgaz faturalarını düşürmenin 5 yolu

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık yerini yağış ve dondurucu soğuklara bırakmaya başlamışken, tasarruflu ve etkili ısınma yöntemleri için arayış hızlandı. İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, enerji tasarru

İşte doğalgaz faturalarını düşürmenin 5 yolu

Soğuk ve karlı havaların kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde ısınma amaçlı enerji kullanımı giderek artıyor. İki hafta sürecek yarıyıl tatili nedeniyle çocukların da evde daha çok zaman geçirecek olması, ısıtıcıların kademesinin artacağı anlamına geliyor. Daikin uzmanları, bakım ve doğru kullanımla faturaların yüzde 35’e kadar düşürülebileceğini vurguluyor. Küçük maliyetler karşılığında alınan verimi artırmaya yönelik cihazlar da faturaların düşmesini sağlıyor. 

25 cm boşluk bırakın

Yüksek verimlilik ve tasarruf üzerine odaklanan Daikin uzmanları, iç ortamlarda fiziksel olarak alınması gereken önlemlerin başında panel radyatörlerin doğru kullanımı olduğunun altını çiziyor. Radyatörlerle mobilyalar arasında en az 25 cm bozuk bırakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, radyatörler üzerinde çamaşır kurutulması, önlerinin kalın perdelerle kapatılması gibi adımlardan kaçınmak gerektiğini söylüyor. 

Bakımda korsana rağbet etmeyin

Montaj aşamasında baca montajının ve yoğuşma giderinin düzgün olmaması, topraklama bağlantısının yapılmaması cihazların bozulmasına veya veriminin düşmesine neden oluyor.  Uzmanlara göre, ateşleme ve alev komponentlerinin zamanla yıpranması ve kurum yapması da verimi düşürüyor; tesisatta ve radyatörlerin üst kısmında oluşan hava, su akışını azalttığı için yeterince ısıtma yapmaz hale geliyor. Kombi alt bağlantı filtrelerinin temizlenmemesi de verim kaybına neden oluyor. Bu nedenle öncelikle kombi bakımının düzenli olarak yaptırılması, hem konfor hem de enerji tasarrufu açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kombi bakımlarında ‘ucuz olsun’ düşüncesiyle korsan servislerden hizmet almanın, kullanıcıya ilerleyen dönemlerde daha büyük masraflar çıkarabileceği konusunda uyarıyor. 

Yüzde 7’ye kadar tasarruf etkisi

Uzmanlara göre, hassas kontrol cihazlarının kullanımı da verimliliği artırıyor. Bu cihazların kombilere entegrasyonu sayesinde, ideal sıcaklığın üzerine çıkılmasının ve fazla enerji tüketiminin önüne geçiliyor. Kombilerin temizliğinin yapılmasının yanı sıra; tekrar suyla doldurulduktan sonra ısı iletimini artıracak kimyasallarla takviye edilmesi ısı verimliliğini artırıyor. Ayrıca, verimi artırma amacıyla termostatik vana ve oda termostatı gibi aparatların edinilmesi de tasarrufa etki ediyor. Her 1 derece düşük oda sıcaklığı yüzde 7’ye kadar tasarruf etkisi sağlayabiliyor. Evden çıkarken kombinin tamamen kapatılması yerine düşük sıcaklıkta bırakılması da, tasarruflu ısınmanın formüllerinden biri olarak gösteriliyor. 

İkinci el kombi tercih etmeyin

Ucuz olması nedeniyle ikinci el kombileri tercih etmenin doğru olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ikinci el kombilerin toplama veya orijinal olmayan parçalar barındırması nedeniyle kullanıcıya kısa sürede büyük sorunlar yaşatabileceğini söylüyor. 

Su basıncına dikkat edin

Kombide veya tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye su doldururken su basıncını 1.5 bardan fazla basılmaması gerekiyor. Bu orandan daha fazlası, kombi devreye girdiğinde suyun daha fazla genleşmesine neden oluyor. Bu durum genleşme tankının diyaframına zarar verebiliyor ve emniyet ventilinden gereksiz su boşaltmasına neden oluyor. 

Kombiye su doldururken su basıncının 1.0 bardan az olması da, kombi devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısınmaya veya tesisatta hava kabarcıklarına neden olabiliyor. Tesisatta hava kabarcıklarının oluşması pompa pervanelerinin kırılmasına neden oluyor.Bu nedenle kombide su basıncını da takipte tutmak gerekiyor.