Döngü Minyatür Sergisi Üsküdar Nevmekan Sahil’de açıldı

Küratörlüğünü Gülşah Pestil ve Meyçem Ezengin’in yaptığı ve 19 sanatçının eserlerinin yer aldığı 'Döngü Minyatür Sergisi' Üsküdar Nevmekan Sahil Galeri’de açıldı.

Döngü Minyatür Sergisi Üsküdar Nevmekan Sahil’de açıldı

Küratörlüğünü Gülşah Pestil ve Meyçem Ezengin’in yaptığı ve 19 sanatçının eserlerinin yer aldığı 'Döngü Minyatür Sergisi' Üsküdar Nevmekan Sahil Galeri’de açıldı. Sergide sanatçıların olan kağıt, beton, plastik, metal, deri, kemik, cam, demir, ahşap gibi çeşitli materyallere işlediği 67 minyatür eseri sergileniyor. Sergi açılışına Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yanı sıra kültür sanat dünyasından birçok isim katıldı. Sanatseverler 7 Ekim tarihine kadar minyatür sergisini ziyaret edebilecek.

Açılışta konuşan küratör Gülşah Pestil, “Döngü sergisinin fikri iki yıl önde pandemide insanların evlerine kapandığı ve yoğun şekilde atık ürettiği bir zamanda ortaya çıktı. Bu değersiz görülen ürünlerin bir şekilde sanata dahil edilerek farklı anlamlar kazanmasını amaçladık ve 19 sanatçı ile bu sergi fikri üzerine çalışmaya başladık. Her bir sanatçı kendine yakın bulduğu bir atık malzemeyi aldı ve bunu kendi sanatsal anlatım diliyle ifade etmeye çalıştı. Ve bu şekilde 19 sanatçının 67 eserinden oluşan döngü sergisi ortaya çıkmış oldu. Bu serginin özelliklerinden bir diğeri bu sanatçıların her birinin minyatür sanatı alanında çalışıyor olmaları. Bu serginin misyonlarından biri de minyatür sanatının sadece küçük boyutlu kitap eserleri olmadığını, aynı zamanda çağdaş sanatın farklı bir ifade biçimi olduğunu da ortaya koymak. Biz bunu bu şekilde geleneksel malzemenin dışına çıkarak göstermek istedik.“ dedi.

Sergide sanatçılara mentorluk yapan ünlü minyatür sanatçısı Taner Alakuş ise, "Sergi çok uzun sürede hazırlandı, çok emek verdi arkadaşlarımız. Pırıl pırıl özgün ve özgür gençlerle birlikte hareket edebilmek, akılları, kalpleri ve ruhları hiç bir etki altında kalmadan kendi iç yolculuklarını sanata dönüştüren gençlerimizle olabilmek çok önemli. Geleneksel sanatlarımız için tam da olması gereken bu. Benim buradaki misyonum kıvılcım olabilmek. Tecrübelerimi onlarla paylaşarak zaman kaybına engel olmak. Sıradan şeylere sıra dışı anlam ve değer yüklemek ve onları böylece sanat haline dönüştürmek. Ben sergide yer alan arkadaşlarımızın hepsinin sınırsız potansiyeli olduğunu biliyorum. Sanat aynı zamanda geleceğe ilham verir. Bu sergi belki de ileride minyatür sanatının nerelere gelebileceğinin emarelerini sizlere veriyordur. Bizler minyatür sanatında evrensel bir dil oluşturmaya çalışıyoruz. Öyle ki ona her bakana bir mesaj verebilsin. Böylece sanatımızın ve sanatçımızın yeri ulusal olmaktan çıkıp uluslararası olabilsin. “ şeklinde konuştu.

Sergiyi ziyaret eden sanatseverlerden Aleyna Aslan ise “ Geleneksel sanat aslında arka planda kalmıştı tekrar revaçta olmaya başladı. Bu beni gerçekten çok mutlu ediyor. Gelenekselin modern sanatla buluşması ve tekrardan insanların önüne sergiyle çıkması bu kadar ilgi görmesi gerçekten gurur verici.” dedi.

Hibya Haber Ajansı