Babacan: "Gün, şeffaf şekilde sorularla yüzleşme zamanıdır"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gaziantep’te düzenlediği basın toplantısında 11 şehri etkileyen depreme ilişkin sorular sordu.

Babacan:

Babacan, vatandaşların sorduğu soruları iktidara yönelttiğini dile getirerek, “Gün, bu soruları sorma zamanıdır. Gün, şeffaf şekilde sorularla yüzleşme zamanıdır. Gün, vatandaşımıza gerçekte ne olduğunu anlatma zamanıdır.” dedi.

“Kullandığım tek kelimeyi takip ediyorlar, ‘Duymadık’ demesinler”

Vatandaşların sorularının cevaplarını beklediğini söyleyen Babacan, “Baştan söyleyeyim. ‘Ali Babacan Gaziantep’te bir basın toplantısı yapmış, haberimiz yok’ demesinler. İki saatlik televizyon programında kullandığım tek bir kelimeyi takip edip ağzına dolayan bir hükümet var. Bilmedik, duymadık falan yok.” diye konuştu.

“Kurumlar niçin gecikti? Böyle bir afete karşı gerçekten hazır mıydı?”

Babacan, AFAD’ın Müdahale Planına işaret ederek, “Arama-kurtarma, sağlık, yangın, güvenlik, trafik, haberleşme, enerji, tahliye, ulaşım, beslenme, barınma hizmetlerinden sorumlu kurumlarımızın hazır olması ve derhal müdahale etmesi gerekiyordu. Bu kurumlar ne zaman harekete geçtiler? Niçin geciktiler? Kurumlarımız böyle bir afete karşı gerçekten hazır mıydı? Yoksa bu hazırlıklar kağıt üzerinde kalan bir egzersizden mi ibaretti?” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi AFAD’ı zayıflatmış mıdır?”

AFAD’ın geçmişte Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu hatırlatan Babacan, “AFAD uzmanlarıyla karar vericiler arasına uzun mesafeler konuldu. Sistem değişikliğiyle, tüm koordinasyon Beştepe’de toplandı. Soruyorum: Pek çok kurumu sıradanlaştırsan, Beştepe dışındaki her kurumu önemsizleştiren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi AFAD’ı zayıflatmış mıdır? Kurumun koordinasyon kabiliyetini yok mu etmiştir?” şeklinde konuştu.

“AFAD koordinasyonundaki gönüllülerden kaçı 48 saatte çalışmalara başladı?”

Babacan, afetlerin sık yaşandığı ülkelerde çok sayıda gönüllünün eğitildiğini belirterek, “Afet anında derhal mobilize oluyor. Koordinasyon içinde çalışıyor. Bu depremde AFAD’ın eğittiği, mobilize ettiği, koordine ettiği gönüllü sayısı kaçtır? Bu gönüllülerden ilk 24 saatte, ilk 48 saatte kaç tanesi afet bölgesinde çalışmalara başlamıştır?” dedi.

“Tatbikatın raporları ortada yok, tespit edilen eksiklikler nelerdi? Neden giderilemedi?”

AFAD tarafından 9-10-11 Ekim 2019 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem senaryosuyla tatbikat yaptığını anımsatan Babacan, şunları kaydetti:

“Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ve 7 ilin bu depremden etkileneceği öngörülmüştü. Bu senaryoya göre yapılan tatbikatın sonucu ne olmuştu? Hangi kararlar alınmıştı? Tatbikatta tespit edilen eksiklikler nelerdi? Tatbikatın raporu ortalarda yok. Eksikler tespit edildiyse neden bugüne kadar o eksiklikler giderilmedi? Bu tatbikatı ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız?”

“Dayanışmaya niçin mani oluyorsunuz?”

Babacan, AFAD’ın tüm yardımlara el koyup kendisinin dağıtmaya çalıştığını iddia ederek, “AFAD’ın imkanlarının sınırlı olduğunu bile bile vatandaşlarımızın kendi aralarındaki dayanışmaya niçin mani oluyorsunuz?” diye konuştu.

“AFAD ile maden işletmeleri arasında protokol var mı?”

Maden işçilerinin yaptıkları iş gereği, hepsinin birer doğal arama kurtarmacı olduğunun altını çizen Babacan, “Maden işletmeleriyle ve çalışanlarıyla AFAD arasında önceden yapılmış bir protokol var mı? Vatandaşımız acıyla soruyor: Maden işçileri arama kurtarma çalışmalarına niçin çok geç dahil oldular?” ifadelerini kullandı.

“Vinç ve iş makineleri niçin derhal seferber edilmedi?”

Babacan, enkaz kaldırma çalışmaları için vinç ve iş makinelerine olan ihtiyaca vurgu yaparak,  “Bu araçlar niçin derhal seferber edilmedi? Bu araçlar şehirlerin girişindeki parklarda dururken ilk 1 gün, 2 gün çoğu şehirde niye vinçler, kepçeler, dozerler harekete geçmedi? Kimden talimat beklendi?” şeklinde konuştu.

“Haberleşme sistemi niçin çöktü?”

Afetlerde haberleşme sisteminin önemine dikkati çeken Babacan, “Bazı bölgelerde haberleşme sistemi niçin çöktü? Neden iletişim kurulamadı? AFAD’ın bu konuda hiç hazırlığı yok muydu? Bırakın AFAD’ı, Silahlı Kuvvetlerimizin Allah korusun acil bir askeri operasyon, savaş olur. Cep telefonu sistemine bağlı bir iletişim düşünebilir misiniz? Silahlı Kuvvetlerimizin böyle bir kapasitesi olmadığına inanmıyorum. Mutlaka vardır. Devreye sokuldu mu?” dedi.

“Yüzde 98 rakamının kaynağı nedir? Hangi rapora dayanmaktadır?”

Babacan, son 20 yıl içerisinde inşa edilen binlerce yapının çöktüğünü gördüklerini ileri sürerek, “Sayın Erdoğan, yıkılan yapıların yüzde 98’inin kendi iktidarı döneminden önce yapıldığını söyleyiverdi. Sahadaki durum bu rakamın doğru olmadığını gösteriyor. Sayın Erdoğan’a soruyorum: Yüzde 98 rakamının kaynağı nedir? Hangi kamu kuruluşunun hangi raporuna dayanmaktadır?” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı