Günlerden enflasyon

gunlerden-enflasyon-03072008

Günlerden enflasyon

ABD Bağımsızlık Günü sebebiyle değişen işlem koşullarına ulaşmak için tıklayınız.

 

TÜRKİYE

“Enflasyon Çift Hanede Kalıcı Olacak (Mı)?”

Türkiye tarafında kritik verilerden biri enflasyon rakamı olacak. Enflasyon Mayıs ayında aylık bazda 1,36%, yıllık bazda 11,39% olarak açıklanmıştı. Haziran ayı enflasyon verisi için GCM Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık  0,70%, yıllık bazda 12,14% düzeyinde oluşabileceği yönündedir.

Detaylar için, “Enflasyon, Türk Varlıklarını Nasıl Etkileyebilir?” izlemek için tıklayınız.

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden Enflasyon…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 10,843,261 – tedaviye pozitif cevap veren 5,724,742 – ölü sayısı 520,781 kişiye ulaşmıştır. Küresel boyutta vaka sayısı 11 milyon kişi sınırına yaklaşırken, ABD virüsü kontrol altına alma konusunda başarısız olmaktadır.

Çin, Hong Kong gelişmeleri konusunda ABD ve İngiltere’yi sert olarak uyararak, olaylara karışmamaları gerektiğini vurgulamıştır.

ABD tarafında dün açıklanan 4,8 milyon istihdam artışı gösteren tarım dışı istihdam verisi “v” şeklinde pozitif toparlanmayı teyit ederken, yarattığı pozitif sürpriz etkisi endeksleri olumlu etkilemektedir. ADP Başkanı Yıldırmaz, Rakamlar, en kötünün geride kaldığını gösteriyor. Açıklamasında bulunmuştur. Ekonomik aktivitenin temel dinamiği olan istihdam dinamiklerinde işlerin düzeldiği görülürken, Trump bu durumu lehine kullanmak için sosyal medyayı etkin olarak kullanmaktadır.

Tesla hisse senedi fiyatında pozitif fiyatlama etkin olurken, açıklanan teslimat rakamları hikâyenin devam etmesine katkı sağlamaktadır. Konuya ilişkin “Tesla, İkinci Çeyrekte Zarar Etmeyebilir” raporumuzu okumak için tıklayınız.

Fed Başkanı Powell ile TCMB Başkanı Uysal arasında Mayıs ayında bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Bugün günlerden Türkiye enflasyon verileri olacaktır. Haziran ayı enflasyon verisi için GCM Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık 0,70%, yıllık bazda 12,14% düzeyinde oluşabileceği yönündedir. Yıllık enflasyonun çift hanede kalma potansiyeli öne çıkarken, virüs durgunluğuna rağmen çekirdek enflasyonun düşük çift hanede olması yapısal sorunlara işaret etmektedir.

Konuya ilişkin detaylar; “Enflasyon, Türk Varlıklarını Nasıl Etkileyebilir?” izlemek için tıklayınız.

GCM Yatırım Araştırma tarafından hazırlanan analizlerimiz;

  • “Enflasyon, Türk Varlıklarını Nasıl Etkileyebilir?” izlemek için tıklayınız.
  • “30 Haziran – 3 Temmuz Gündem Başlıkları” izlemek için tıklayınız. 
  • “ABD – Meksika – Kanada Anlaşması Devreye Giriyor” okumak için tıklayınız.
  • “Tesla, İkinci Çeyrekte Zarar Etmeyebilir” okumak için tıklayınız.
  • “Kalabalığın Çılgınlığı ve Altın Çıkarma Maliyeti” okumak için tıklayınız.
  • “ABD ve Avrupa Hisse Senetleri İçin Analist Beklentileri ve 12 Aylık Hedef Fiyatları” okumak için tıklayınız.
  • “Gram Altın’da Gelişmeler ve Teknik Görünüm” izlemek için tıklayınız.
  • “Altın ve Gümüş Yeni Çeyrekte Yükseliş Eğilimine Devam Edecek mi” izlemek için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3123 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6693 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1776 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8535 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 459,085 seviyesi ile 500 seviyesi altında baskılanmaktadır. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) bir miktar gerileme bulunmaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %0,11 değer kazancı  göstermektedir.

 

Kıymetli madenler, 5 günlük performansları (- kırmızı  / + yeşil) Altın %0,27 değer kazancı – Gümüş %1,17 değer kazancı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 202,284 kişiye çıkarken, ölü sayısı 5,167 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 3,483,677 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1186) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Burdur ve Gümüşhane’de 2 gündür yeni vaka yok. En çok vaka olan 5 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Bursa. Toplum sağlığı için risk yansıtan görüntüler artıyor: Bugün, medyada, yolcular arasında sosyal mesafenin sıfırlandığı taşıt haberleri yer aldı.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı