Американски и европейски фондови пазари

------01082009

Американски и европейски фондови пазари

В последния работен ден от седмицата имаше интензивен икономически календар както от европейска, така и от щатска страна. В борсовите индекси, докато Nasdaq спечели повече от 1%, S&P 500 и Dow Jones успяха да се преместят в плюс, въпреки че започнаха деня отрицателно. В САЩ според статистиката личните доходи за юни падна с 1.1% в отговор на очакването за спад с 0.6%, докато личните разходи нараснаха с 5.6% повече от очакванията. От европейска страна, годишната и основната инфлация се обясняват по-добре от очакваното, докато данните за растеж намаляват повече от очакванията. Докато балансовите отчети от страна на САЩ продължиха, индексите останаха под натиска на продажбите до близо до края, особено след лошите балансови отчети на Exxon и Chevron. В индекса Dow Jones и S&P 500 енергийният сектор е секторът, който загуби най-голяма стойност със загуба до 2%.

Exxon Mobile спечели 32 млрд. Долара през второто тримесечие, оставайки половината от същия период на предходната година. Докато компанията обяви загуби от 70c на акция, очакванията бяха 62c загуби. Обяснявайки баланса както по доходи, така и на акция, компанията обяви, че икономическите щети от епидемията от вируса на короната ще продължат през третото тримесечие, но те няма да генерират нов дълг. Докато компанията обяви най-лошото си тримесечно представяне в историята, вчерашната нормална сесия приключи вчера в 41.87, тя успя да възстанови по-голямата част от загубите си и приключи търговския ден на 41.80. Междувременно Chevron отчете загуба с $ 1,59 в сравнение с очакванията за загуба от 90c на акция. Успоредно с спада на цените поради намаляването на търсенето на петрол през пандемичния период има спад от 3% в световното производство в сравнение със същия период на предходната година. Докато приходите от продажби достигнаха 16 милиарда щатски долара през второто тримесечие, инвестиция от около 3 милиарда щатски долара, направена във Венецуела, е сред причините, които влияят негативно на баланса на компанията в атмосфера на несигурност. Вчера нормалната сесия завърши на $ 86.27 със загуба от 4%. CVX.US приключи търговския ден със загуба от близо 4% след баланса, което беше по-лошо от очакванията.

Въпреки натиска на продажбите в енергийния сектор, Apple, която обяви баланс по-висок от очакванията вчера, изигра най-важната роля за възходящото движение на индекса. Apple е най-ценният дял в индекса с 10% премия. Öicrosoft, който е вторият дял с най-голямо тегло в индекса, търгува с премия близо до + 0,60 и затвори седмицата на ниво 205. 

От европейска страна натискът върху продажбите беше доминиращ като цяло, докато DAX загуби 0,55%, докато акциите на Великобритания и Франция също загубиха 1,5%. Данните за ADP и неземеделските работни места, които ще бъдат публикувани от американската страна, заедно с данните за PMI, които ще бъдат проследявани както от европейската, така и от американската страна през следващата седмица, ще бъдат следени внимателно от пазарите.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı