Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, açıklanan makro verilerin enflasyonda ılımlılaşma eğiliminin öne çıktığına yönelik iyimserliği artırmasıyla alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, açıklanan makro verilerin enflasyonda ılımlılaşma eğiliminin öne çıktığına yönelik iyimserliği artırmasıyla alıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde geçtiğimiz Cuma günü ABD’de kişisel tüketim harcamaları deflatorü, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri takip edildi. Kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisi manşet bazda aylık ve yıllık olarak sırasıyla %0,1 ve %5 artışlarla piyasa beklentisi ile uyumlu görünüm sergiledi. Çekirdek veri de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %4,4 artışlarla piyasa beklentisine paralel gerçekleşti.

Kişisel gelirler verisi de Aralık ayında beklentilere paralel olarak aylık bazda %0,2 artışla yavaşlama eğilimini ikinci aya taşıdı. Aynı şekilde aylık bazda %0,2 gerileyerek piyasa beklentilerini karşılayan kişisel harcamalar verisi de düşüş eğilimini ikinci ayda da sürdürdü. Fiyat baskılarındaki artışın yavaşlama gösterdiğine işaret eden verilerin, Fed’in faiz artırım patikasında daha ılımlı hamlelerle ilerleyebileceği yönündeki beklentileri desteklediğini izliyoruz. Şirketler özelinde ise, American Express hisseleri beklentinin altında kalan satış gelirleri ve net kar rakamına karşın, şirket yönetiminin temettü miktarını artırmayı planladıkları yönündeki açıklamaları ile %11 yükseldi.

Tesla hisseleri de güçlü finansal sonuçlarının ardından alımlara sahne olmaya devam ederek %11 yükseldi. Haftalık bazda ise hisse fiyatı %30’un üzerinde yükseliş kaydederek Mayıs 2013’ten bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi. Intel hisseleri ise beklentileri karşılayamayan 4Ç22 net kar rakamının ardından %6’nın üzerinde düşüş kaydetti. Tahvil faizleri cephesinde faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,20 seviyesinde yatay seyir izledi.

Gün içinde %3,56 seviyesini test eden 10 yıllık tahvil faizleri de %3,50 seviyesinden kapanış yaparak günlük bazda değişim göstermedi. VIX endeksi de 0,22 puan düşüşle 18,51 seviyesinde gerçekleşti. Nasdaq endeksi %0,95 artışla 11.621,71 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,25 değer kazancıyla 4.070,56 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,08 artışla 33.978,08 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı karışık seyir görülüyor. Hang Seng ve KOSPI endekslerinde düşüşler %1’i aşarken, IDX Composite endeksi %0,61 değer kaybediyor. Hindistan piyasalarında ise Adani olayına ilişkin gelişmelerin ön planda oldıuğu günde negatiflik ılımlı tonda seyrediyor. Ay tatilini sonlandıran Çin piyasalarında ise pozitif görünümün hakim olduğunu izliyoruz.

Özellikle ülkenin sıfır kovid politikasını terk etmesinden bu yana turizm aktivitesinin 2019 yılına göre güçlü seyretmesinin beraberinde vaka sayılarının kontrol altında kalması Çin piyasalarındaki ayrışmada etkili oluyor. Ayrıca tüketim verilerindeki görünüm de ekonomik toparlanma iyimserliğini artırıyor. Bu çerçevede CSI 300 endeksi %2,1 artışla Ekim’de gördüğü dip seviyeye göre %20 değer kazanırken, onshore yuan dolar karşısında %0,8 değer kazanarak 6,7429 seviyesine geriledi. Bugün ABD’de Dallas Fed imalat endeksi verisi takip edilecek. Ocak ayı verisinin aylık bazda 3,3 puan artışla -15,5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de MNI Chicago PMI ve CB tüketici güveni verileri takip edilecek. MNI Chicago PMI Ocak ayı verisinin de aylık bazda 0,2 puan artışla 45,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. CB tüketici güveni verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi aylık bazda 0,6 puan artış görüleceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de 4Ç22 büyüme verisi gündemimizde olacak.

Japonya’da sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. Sanayi üretimi Aralık ayı verisinin yıllık bazda %3,9 gerilemesi, perakende satışlar verisinin de %3,2 artış göstermesi öngörülüyor. Çin’de de PMI veilerine ek olarak sanayi sektörü karlılığı verileri takip edilecek. İmalat PMI Ocak ayı verisinni aylık bazda 2,9 puan artışla 49,9 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 9,9 puan yükselişle 51,5’e yükseleceği tahmin ediliyor.

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü BIST 100 endeksi %0,63 düşüşle 5.198,30 seviyesinden başladı. Gün içinde 5.020 seviyesine kadar gerileyen endeks, ilerleyen saatlerde gelen tepki alımlarının desteğinde 5.192 seviyesinden kapandı. Bankacılık endeksi %2,82, sanayi endeksi %0,30 değer kaybetti.

Bugün ne bekliyoruz? Yurt içi piyasalara ilişkin olarak, kritik küresel merkez bankaları toplantısı ve verileri öncesinde, endeksin temkinli başlangıç yapacağını öngörüyoruz. Yurt içinde bugün ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Aralık ayı verisi aylık bazda 0,71 puan artışla 97,6 seviyesine yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var? Yarın yurt içinde dış ticaret dengesi ve turist girişleri verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı dış ticaret dengesi verisi 8,76 milyar dolar açık olarak gerçekleşmişti. Yabancı turist girişleri de %44,6 artış göstermişti.

Haftanın son işlem gününde ABD’de Aralık ayında çekirdek PCE beklentilere paralel gelirken, kişisel harcamaların düşüş kaydetmesi sonrası GOÜ para birimlerinin çoğu ABD Dolar’ı karşısında değer kaybetti; Dolar Endeksi tekrar 101,9 seviyesine yükseldi. Küresel tahvillerde tüm vadelerde satıcılı seyir izlenirken, ABD 10 yıllık gösterge tahvil faizi 4 bp artışla %3,48, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 3 bp artışla %2,19 seviyesinden işlem gördü. Türkiye Hazinesi Eurobond faizlerinde kayda değer değişim izlenmezken, Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi 1 bp artışla %9,14 seviyesinde yükseldi.

Yurt içi TL tahvil piyasasında BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 3,7 milyar TL’ye gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 7 bp artışla %10,39, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise 5 bp artışla %10,41 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 60 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 60 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 189 milyar TL seviyesinde değişmedi. Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 18,4 milyar TL ilave fonlama sağladı.

TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 2,6 milyar TL azalarak 894,3 milyar TL seviyesine yükseldi. Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 33,4 milyar TL artarak 1,083 trilyon TL seviyesinde oluştu.

TCMB’nin Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Asgari özkaynak tutarı fatura kuruluşları için 7 milyon TL’ye, elektronik para kuruluşları için 41 milyon TL’ye yükseltildi. Yeni düzenleme 30.06.2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nebati, ekonomide yapısal bir dönüşüm yaşandığını belirterek, Türkiye’nin üretimle büyüdüğünü belirtti.

24 maddeden oluşan yapılandırma kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, 362 milyar liralık alacak yapılandırılacak, matrah artırımında yüzde 20 vergi alınacak, ilk taksit ise 31 Mayıs'ta ödenecek. Orta gelirli vatandaşların 81 ilde piyasa koşullarına göre uygun vade yapısıyla ilk konutlarını alabilmesi için uygulamaya konulan "Yeni Evim Konut Finansman Programı"na 10 günde 8.027 kişi başvuru yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Dönmez, piyasalarda doğal gaz fiyatlarında gevşeme meydana gelmesinin ardından düşüşün yansıtıldığını, bu gelişmeyle Şubat ayı itibarıyla toptan elektrik fiyatlarında yüzde 15-16 seviyesinde bir gerilemenin olabileceğini söyledi. Hazinenin Katılım Finans Kefalet AŞ'ye İştirak Etmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Hazine’nin kurulacak Katılım Finans Kefalet AŞ'ye yüzde 4 hisseyle iştirak etmesine ve 24 milyon lira kuruluş sermayesi aktarmasına karar verildi. Kuruluş sermayesi kapsamında söz konusu şirkete yapılacak aktarımlar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Hazineye ait olan hisselerden kaynaklanan paydaşlık haklarını kullanmaya, yeni paylar devralmaya veya payları devretmeye Bakanlık yetkili olacak.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki görüşmelere müdahil olmadıklarını, anlaşmazlıkların bu üç ülke arasında çözülmesi gerektiğini söyledi. Eski ABD Hazine Bakanı Summers, gelecek hafta Fed’den beklenen faiz artışı sonrası ekonomik görünümdeki belirsizlikler nedeniyle bankanın yeni bir artış sinyali vermekten kaçınması gerektiğini belirtti. ABD Kongresindeki Cumhuriyetçi senatörler, yapısal reformlar olmadan borç limiti artışını desteklemeyecekleri konusunda ABD Başkanı Biden'ı uyardı.

AB Konseyi, savaş nedeniyle Rusya ekonomisinin belirli sektörlerini hedef alan yaptırımların 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılmasının kararlaştırıldığını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Irak Başbakanı es-Sudani ile başkent Paris'te bir araya geldi. Ziyaret kapsamında Macron ve Sudani, ikili ilişkileri güçlendirmek ve çeşitli işbirliği alanlarında kapsamlı ilişkiler başlatmak amacıyla stratejik ortaklık anlaşmasına imza attı. Egemenlik ve haklarda eşitlik ilkesine dayalı çıkarları da kapsayan anlaşma çerçevesinde, Fransa ve Irak ilişkilerinin güçlendirilmesi için siyasi, askeri, güvenlik, istihbarat, ekonomik, ticari, kültürel, çevresel ve bilimsel alanlarda somut projelerin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen Rus petrol ürünlerine uygulanacak kısıtlamaların kapsamını genişletmeyi hedefleyen müzakerelerin AB'nin açıklayacağı yeni yaptırımlarla aynı zamana denk gelecek şekilde sonuçlanacağına inandığını kaydetti. AB üyesi 7 ülke, ABD'nin sübvansiyonlar içeren enflasyonu düşürme yasasına karşı Avrupa'da yeşil sanayiyi desteklemek üzere yeni bir fon kurulması planına karşı çıktı. AB ülkeleri, Rus rafineri petrol ürünlerinden dizelin variline 100 dolar, sıvı yakıtın variline 45 dolar tavan fiyat uygulanmasını değerlendiriyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 2022 yılının kripto para birimleri için zor bir yıl olduğunun, Mayıs ayında, sözde bir stablecoin patladığı ve bir iflas dalgasına yol açtığının altı çizildi. Açıklamada, son aylarda kripto para şirketlerine güvenen yatırımcıların çoğunun ciddi kayıplar yaşadığı belirtildi. Biden yönetiminin, kripto para birimlerinin finansal istikrarı baltalamamasını sağlamaya, yatırımcıları korumaya ve kötü aktörleri sorumlu tutmaya devam etmeye odaklandığı açıklandı.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Banka Yönetim Kurulu'nun 24 Ocak 2019 tarihinde almış olduğu kararla, yapılacak olan ilk Olağan Genel Kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulmak üzere Sermaye Piyasası Kurulunca verilen (SPK) kayıtlı sermaye tavanı izninin 2023-2027 yıllarını kapsayacak şekilde uzatılmasına, sermaye tavanının 10.000.000.000 TL'den 25.000.000.000 TL'ye yükseltilmesine ve buna ilişkin Banka Ana Sözleşmesi'nin sermayeye ilişkin 6. maddesinin değiştirilmesine karar verilmiş olup; söz konusu hususlarla ilgili başta Sermaye Piyasası Kurulu olmak üzere ilgili diğer kurumlara gerekli başvuruların yapılması dahil tüm işlemler için Genel Müdürlüğe yetki verildi.

Erciyas Çelik Boru (ERCB, Pozitif): Hatırlanacağı üzere, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ), tarafından Batı Karadeniz Faz 3 DGBH Projesi Çelik Boru Mal Alımı İşi ile ilgili olarak doğalgaz boru hattı için 03.01.2023 tarihinde açılan ihaleye İş Ortağı ile birlikte katılmıştı. Söz konusu ihale 1.059.604.827 TL bedel ile iş ortaklığı tarafından kesin olarak kazanıldı. İhalede Erciyas Çelik Boru San. A.Ş.'nin payı 528.742.808,67 TL'dir.

Alarko Holding (ALARK, Pozitif): Alarko Holding için 2030 yılına kadar olan dönemde yol haritası gözden geçirildi. Alarko Holding A.Ş. mevcut iş kollarına ek olarak "Tarım" ve "Gıda Sanayi" sektörlerini yeni yatırım planlamaları çerçevesinde stratejik sektörler olarak belirlemiş olup, bu alanlardaki çalışmalarını hızlandırdığını bildirdi.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): 25.01.2023 tarihinde 1. oturumu yapılan İstanbul Başakşehir Kayabaşı 9. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin Pazarlık- Açık Artırma bölümünü içeren 2. oturumu 07.02.2023 Salı günü saat:14:30'da yapılacaktır. Ayrıca, Şirket projelerinden İstanbul Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı (Düşler Vadisi) İşi'nin Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek-8 No.lu Protokol ile 1.254.437.837,14 TL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 2.241.571.551,25 TL'ye yükseldi.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 27.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 38,48 TL – 40,18 TL (ağırlıklı ortalama 39,81 TL) fiyat aralığından toplam 500.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 27.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 43.976.059 TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,1553'e ulaştı.

Kontrolmatik (KONTR, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 27.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 140,00 TL – 140,40 TL (ağırlıklı ortalama 140,20 TL) fiyat aralığından toplam 5.000 TL (5.000 Adet) nominal değerli KONTR payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 27.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 345.982 TL (345.982 Adet) olup, bu payların sermayeye oranı %0,17299'a ulaştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı