Maskede KDV oranı sıfıra çekilmeli

maskede-kdv-orani-sifira-cekilmeli-12052001

Maskede KDV oranı sıfıra çekilmeli

TÜDEF : “ Korona virüsünden korunmak için mecburi kullanılan maskede ve el temizleme sıvısında yüzde 8 lik KDV oranı sıfırlanarak, ücretsiz   olamıyor ise maliyetine halka dağıtılmalı”

Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu genel Başkan Vekili, Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı “ Tüketicilere satılan tek kullanımlık maskelerde şu anda uygulanmakta olan yüzde 8 KDV oranının sıfıra çekilmelidir. Devlet vergisinden, üretici, dağıtıcı ve satıcı karından vazgeçmiyor, olan vatandaşa oluyor. Tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması Evrensel Tüketici Hakkı olup devlet bu hakkı sağlamak zorundadır. Korona virüsünden korunmak için vatandaşın kullanmak zorunda olduğu maskede KDV sıfır olmalı ve bu maskeler vatandaşa ücretsiz dağıtılmalıdır. Hane geliri düşen vatandaşın bütçesinde birde maske deliği açılmamalı” diyerek şu açıklamayı yaptı.

“Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğunda koronavirüs tedavisinde kullanılan tek kullanımlık maskelerden, tıbbi malzemelere ve elektronik sağlık cihazlarına kadar bir çok malzemenin parekende satış oranları sıfıra düşürüldü. Örneğin Almanya’da 3 Nisan 2020 den bu yıl sonuna kadar gecerli olan bir kararla medikal maskeler el temizleme sıvıları ve bakım malzemelerinin KDV’si sıfıra çekildi. Portekiz, Polonya İngiltere ve Almanya gibi ülkeler ise bu yılın sonuna kadar koronavirüs mücedelesinde kullanılan tıbbı malzemelerin KDV oranlarını sıfırladılar. Avrupa Birliğinin 5 Mayıs ta aldığı karar uyarınca ilaç olarak kullanılan  Paracetamol - Hydrochloroquine - Lopinavir/Ritonavir - Remdesivir – Tocilizumab gibi ilaçların ithalatında sıfır kdv alınması tavsiye edildi”

TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, “ Tüm Avrupa’da ulusal kriz olarak ilan edilen korona virüsle mücadele döneminde başta maske olmak üzere tıbbı malzeme ve korona virüs tedavisinde kullanılan elektronik cihazlarda görülen KDV sıfırlama çabalarının bizim ülkemizde de uygulanmasını başta maske ve el temizleme jeli gibi bir çok üründe KDV oranının sıfırlanmasını istiyoruz” dedi.   Haberin kaynakları ektedir.

https://www.charitytaxgroup.org.uk/news-post/2020/temporary-vat-zero-rating-personal-protective-equipment-ppe/

https://globalvatonline.pwc.com/covid-19-summary                   https://www.charitytaxgroup.org.uk/news-post/2020/temporary-vat-zero-rating-personal-protective-equipment-ppe/           

     https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/03-04-2020-import-duties-vat-exemptions-on-importation-covid-19-list-of-goods.pdf        

https://www.gib.gov.tr/node/96226 2011


Hibya Haber Ajansı