Çelebi Hava Servisi'nin Covid-19 ekonomik önlemleri

celebi-hava-servisinin-covid-19-ekonomik-onlemleri-24062006

Çelebi Hava Servisi'nin Covid-19 ekonomik önlemleri

Çelebi Hava Servisi A.Ş, Covid-19 salgınında alınan ekonomik önlemlerle ilgili açıklama yaptı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, şirketin, salgının gerek Türkiye gerekse yurtdışında mukim iştirak ve bağlı ortaklıkları üzerindeki etkilerini azaltmak için gerekli önlemleri aldığı bildirildi.

Önlemler kapsamında, tüm zaruri olmayan harcamaların durdurulduğu, operasyonel yatırımların ertelendiği, sabit maliyetlerin azaltılması amacıyla hükümetlerden ve otoritelerden gerekli desteklerin temin edildiğinin aktarıldığı açıklamada, ''Ayrıca, hizmet verdiği tüm havalimanlarında, çalışanlarına geçici süre ile ücretli ve ücretsiz izin uygulaması yapmıştır. İlave olarak, gerek Türkiye, gerekse iştirak, müşterek yönetime tabi ortaklığı ve bağlı ortaklıklarımızın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde devlet ve kamu otoritelerinin yaşanmakta olan krizden olumsuz etkilenen genel ekonomik ve havacılık sektörü ile ilgili destek program ve paketlerinden faydalanılmış, bu kapsamda Türkiye'de, Macaristan ve Almanya'da kısa çalışma ödeneği sistemine başvurulmuştur. Türkiye'deki kısa çalışma ödeneğine başvurulan çalışanların Türkiye toplam çalışan sayısına oranı yüzde 90'a ulaşmış olup Macaristan şirketimizde de benzer bir sistemden Mayıs 2020 itibariyla 3 aylık bir süre için yararlanılmaya başlanmıştır.'' denildi.  

Açıklamada, Covid-19 salgının Türkiye'deki etkilerinin azalması ile birlikte, hükümetin Türkiye'deki havalimanlarında uyguladığı uçuş kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırdığı ve bu kapsamda 1 Haziran'dan itibaren yurtiçi uçuşların başladığı ve müşterilere yer hizmetleri sunulduğuna işaret edilip, şunlar kaydedildi:

''15 Haziran'dan itibaren ise Türkiye'den 9 ülke ile 15 noktaya yurt dışı uçuşlar yapılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki dönemde, ülkelerin Türkiye'ye olan uçuş kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılması ile uluslararası havayolu müşterilerimize yer hizmetleri sunulmaya başlanacağı öngörülmektedir. Şirketimizin Hindistan'da mukim iştirak, müşterek yönetime tabi ortaklığı ve bağlı ortaklıkları da, Hindistan hükümetinin uyguladığı kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ile birlikte yer hizmeti sunmaya başlamıştır. Hindistan'da iç hat uçuşları 4 Haziran itibari ile başlamış olup dış hat uçuşlarının 30 Haziran'dan itibaren kademeli olarak başlaması öngörülmektedir. Öte yandan, Covid-19 virüsü krizinin, Şirketimizin Hindistan'daki bağlı ortaklıkları Celebi Aviation Services India ve Celebi Nas Airport Services India vasıtasıyla verdiği yer hizmetlerine olan etkilerinin belirginleşmesi ile uçuş sayılarındaki beklentiler dahilinde, personel kaynağı ihtiyacı gözden geçirilmiş ve toplam 5.753 personelin 1.334'ü ile iş akitleri fesh edilmek durumunda kalınmıştır. Söz konusu işten çıkarma sebebiyle, personel sayısındaki azalış, Şirketimizin kamuya açıkladığı en son finansal raporda yer alan konsolide personel sayısına oranı ile kıyaslandığında yüzde 10,3'üne ulaşmıştır. ''
 


Hibya Haber Ajansı