Çevresel sorunlarla mücadele insanlığın ortak geleceğini belirleyecek

cevresel-sorunlarla-mucadele-insanligin-ortak-gelecegini-belirleyecek-07062007

Çevresel sorunlarla mücadele insanlığın ortak geleceğini belirleyecek

21’inci yüzyılda insanlığın en fazla odaklanması gereken küresel sorunların başında iklim değişikliği geliyor. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin (GYİAD), iklim değişikliğini odağına alacak faaliyetler gerçekleştirmek üzere kurduğu “İklim Değişikliği, Çevre ve Sürdürebilirlik Çalışma Grubu” ilk etkinliğini gerçekleştirdi. GYİAD İklim Değişikliği Danışmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın katılımıyla düzenlenen "İş İşten Geçmeden: İklim Değişikliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını" başlıklı online etkinlikte düzenlenen anket de iklim değişikliğine ait önemli konu başlıklarını öne çıkardı.

 

Doğal kaynakların giderek azaldığı ve dünyanın pek çok bölgesinde çevre kirliliğinin büyük sorun teşkil ettiği günümüzde, doğa ve çevreyi koruma ihtiyacı daha da arttı. 1972’de İsveç’te yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla Dünya Çevre Günü olarak ilan edilen 5 Haziran tarihi de iklim değişikliği ve çevresel sorunlarla mücadelede önemli bir noktada yer alıyor.

Bugün, başta ormanlar, tarım alanları gibi doğal kaynaklar hızla tahrip edilmeye ve tükenmeye devam ediyor. Yeryüzünde yaşayan canlı türlerinin azalması ve dünyanın ısınmasına neden olan gazların atmosfere karışmasıyla birlikte ortaya çıkan “küresel ısınma” tüm insanlığın geleceğini tehdit etmeyi sürdürüyor.

 

“Çevre ve Sürdürebilirlik Çalışma Grubu” farkındalık yaratmak için yola çıktı

İklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevre konularında, iş dünyası başta olmak üzere, toplumun çeşitli kesimlerinde farkındalık yaratılması ve yaratılan bu farkındalığın farklı ölçeklerde projelere dönüştürülmesi ile üzerinde çalışılan sorunlar hakkında çözümler üretmeyi amaçlayan “GYİAD İklim Değişikliği, Çevre ve Sürdürebilirlik Çalışma grubu” ilk online etkinliğini düzenledi. "İş İşten Geçmeden: İklim Değişikliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını" başlıklı etkinliğin moderatörlüğünü Çalışma Grubu Eş Başkanı Derin Altan üstlendi.

 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, GYİAD İklim Değişikliği Danışmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte yapılan ankette çevre sorunlara dair önemli konu başlıkları öne çıktı. Üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen ankette katılımcılara, “İklim değişikliği konusunda küresel boyutta şu anda neredeyiz? İklim değişikliği hayatımızın hangi alanlarını etki edecek, İklim değişikliği hakkında bizler bireysel olarak neler yapabiliriz? gibi sorular yöneltildi.

 

Genç iş dünyasının temsilcilerine yönelik gerçekleştirilen iklim ve çevre anketinin yanıtları bu konuya ilişkin farkındalığın artırılması gerektiğinin önemi ortaya koydu. Bilim insanlarının yaklaşık yüzde 97'sinin küresel ısınma ve bu küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğu konusunda anlaşma sağladığını ve Climate Action Tracker’ın, ülkeleri sera gazı emisyonlarını azaltmak için aldıkları önlemlere göre sınıflandırdığı 6 kategorilik değerlendirmede, Türkiye'yi “Kritik Derecede Yetersiz” olarak sınıflandırdığını konusunu katılımcıların yarısına yakınının bildiği görüldü.

 

Çevre sorunlarının çözümü için umudumuz gençlerde

İklim değişikliği ve çevresel sorunlarla mücadelenin geleceğimiz için taşıdığı öneme dikkat çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, “İnsanlık iklim değişikliğini ve bu değişikliğin varabileceği boyutu en az 100 senedir biliyor. Bilim insanları en son IPCC raporunda iklim değişikliğinin minimum %99 ihtimalle insan kaynaklı olduğunu onayladı. Dünyanın ortalama sıcaklığı düzenli ölçümler yapmaya başladığımız 19. yüzyılın sonundan bu yana 1,1 derece artmış durumda. Atmosferdeki sera gazı oranları da yapılan uluslararası anlaşmalara rağmen durmaksızın yükseliyor. Bu noktada artık umudumuz gençlerde çünkü onlar gelecekte kendilerine kalacak olan bir cehennemde yaşamak istemiyorlar. Bu nedenle de hepimiz genç çevre aktivistlerine biraz daha kulak vermeliyiz. İklim değişikliği ve beraberinde getirdiği sorunları durdurup geriye çevirmek için bugün senede 2 trilyon dolar (2010 fiyatlarıyla) yatırım yapmamız gerekiyor. Ancak bunu erteleyecek olursak bu yüzyılın ortasında ortaya çıkacak problemlerin ekonomiye bedeli senede 20 trilyon dolar (2010 fiyatlarıyla) mertebesinde olacak” dedi.

 

GYİAD, ortak geleceğimizi koruyacak çalışmalar yapmayı sürdürecek

GYİAD olarak toplumun çeşitli kesimlerinde farkındalık yaratmak amacıyla kurdukları çalışma grubunun farklı proje ve çözümler üretmek için yola çıktığının altını çizen GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Pamukçu, “Günümüzde doğal kaynaklar hızla kirleniyor ve yok oluyor. Biyolojik çeşitliliğin hızla azalması, kullanılabilir temiz su kaynaklarının tükenmesi gibi sorunlar ve küresel ısınma insanlığın geleceğini tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurduğumuz çalışma grubumuz aslında toplumun tümünün ilgilendiren ve ortak geleceğimize sahip çıkacak etkinlikleri hayata geçirme amacıyla kuruldu. GYİAD, toplumu ilgilendiren tüm konularda olduğu gibi küresel bir sorun olan çevre ve sürdürebilirlik konusunda da üzerine düşeni yapmaya hazır. Çevre sorunları konusunda ortak geleceğimizi koruyacak çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz” diyor.


Hibya Haber Ajansı