Geçtiğimiz haftaki kayıplarının bir kısmını geri aldı

gectigimiz-haftaki-kayiplarinin-bir-kismini-geri-aldi-14072009

Geçtiğimiz haftaki kayıplarının bir kısmını geri aldı

BIST100… Geçtiğimiz Haftaki Kayıplarının Bir Kısmını Geri Aldı… Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Avrupa ile ilişkilerin gerilebileceği beklentisiyle satış baskısı altında kalan endeks 115,000 seviyelerindeki pivot bölgesinin altına gerilemişti. Fransa'nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye ile AB'yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz geriliminin yanı sıra Suriye ve Libya'da bazı üye ülkelerle Ankara arasında yaşanan gerginlikler de masaya yatırıldı. Yeni haftada yurt dışı piyasalardaki risk iştahı ve Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasına yönelik Avrupa’nın tepkisinin kınama düzeyinde kalmasıyla alıcılı başladı. Vaka sayılarındaki artışın devam ettiği bu süreçte aşı ve tedavi çalışmalarından gelen olumlu haberler yurt içi ve yurt dışı piyasalarına destek sağladı. Jeopolitik ve siyasi riskler gündemdeki yerini korurken, ABD ve Çin arasındaki gerilimin yeniden gündeme gelmesi yatırımcıları tedirgin eden konular arasında yer alıyor. Yeni işlem gününde ABD ve Çin arasındaki Güney Çin Denizi gerilimi piyasaların gündemine girdi. Asya piyasaları büyüme endişeleri ve risk iştahındaki düşüklüğe bağlı olarak genel itibarıyla satıcılı bir görünüm sergiliyor. Yurt içi piyasaların risk iştahındaki azalmaya bağlı olarak güne yataya yakın başlaması beklenebilir. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor.

 

USDTRY… Dolar TL Kuru Yatay Seyrini Sürdürdü… Dolar TL kuru çok dar bir bant içerisinde fiyatlanamaya devam ediyor. Yeni haftada da gelişmelere fazla bir reaksiyon göstermezken 6.86-6.87 bandında işlem gördü. TCMB yılsonu beklenti anketinde TÜFE %10.22’ye, Dolar TL kuru beklentisi ise 7.02’ye yükseldi.

 

EURTRY… 7.78 Seviyelerinde İşlem Görüyor… TL varlıklar son haftalarda majör para birimlerine karşı direnç gösteriyor. Euro TL kuru yeni işlem gününde 7.78 seviyelerinde işlem görüyor.

 

EURUSD… Euro Global Bazda Güç Kazanıyor… ABD – Çin gerilimi, koronavirüs vaka sayılarındaki artış gibi risk unsurları gündemdeki yerini korumasına rağmen yatırımcılar bu hafta gerçekleştirilecek Avrupa Komisyonu toplantısından umutlu. Euro’nun yeni bir ekonomik teşvik paketinden destek bulacağı konusunda şüphe duymuyorlar. Euro global bazda güç kazanırken Euro Dolar paritesi 1.1340 seviyelerinde işlem görüyor.

 

XAUUSD… Güvenli Varlık Talebinden Destek Buluyor… Haftanın ilk işlem gününde ABD Çin arasındaki gerginlik gündemde öne çıktı. Çin bazı ABD’nin hamlesine ultimatom olarak bazı ABD’li yetkililere yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. ABD gerilimi yeni bir boyuta taşıdı. Trump yönetimi Çin’in Güney Çin Denizindeki hâkimiyet kurma çabalarını kınadı. Altın bölgesel gerilimler, koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler nedeniyle güvenli varlık talebinden destek buluyor.

 

GAUTRY… 396 TL Seviyesine Geriledi… Gram altın ons fiyatındaki gerilemeye bağlı olarak 396 TL seviyelerine gerilerken, koronavirüs salgını kaynaklı gelişmelerin gündemde kalmaya devam etmesi altın fiyatlarına destek sağlıyor.

 

BRENT…42 $ Seviyelerinde İşlem Görüyor… Haftanın ilk işlem gününde risk iştahının nispeten olumlu seyretmesine rağmen OPEC+ koalisyonunun Çarşamba günkü toplantıda üretim kesintilerini daha fazla devam ettirmeyeceği beklentileri Brent petrolün varil fiyatının zayıf bir görünüm sergilemesine neden oluyor. OPEC üyeleri Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda Arz kesintileri sonrasında OPEC’in global petrol üretimindeki payı %41’lerden %39’lara kadar geriledi. ABD Petrol Enstitüsü ham petrol stokları verisi bugün piyasalarında takibinde olacak.

 

SP500… Ekonomiye İlişkin Endişelerle Birlikte Geriledi… Koronavirüs aşı çalışmaları ve tedavi yöntemlerinde alınan olumlu sonuçlar piyasa açılışında endekse destek olurken, ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerle birlikte günü karışık bir seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0.94 kayıpla 3,155 puana geriledi. ABD’nin en büyük eyaletlerinden olan California’da koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla restoran, bar ve sinema salonu gibi işletmelerin faaliyetlerini durdurulmasına karar verildi.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı