Piyasalar güç kazanmaya çalışıyor

piyasalar-guc-kazanmaya-calisiyor-28072010

Piyasalar güç kazanmaya çalışıyor

Korona virüs vaka sayılarındaki artış ve ABD ile Çin arasındaki gerilim piyasaları durgun bir performans sergilemeye iterken Fed’in yarın sonuçlanacak toplantısında güvercin mesajlar vereceği beklentisi, Senato’ya sunulan 1 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni teşvik paketi ve iki ayrı korona virüs aşı çalışmasında son aşamaya yaklaşılması önemli bir baskı oluşmasını engelliyor. Haftanın devamında takip edeceğimiz, içeride Enflasyon Raporu dışarıda ise FOMC toplantısı ve ABD GSYH rakamı gibi önemli konu başlıkları öncesinde keskin bir hareket beklemesek de gün içinde yukarı yönlü hareket etme isteğinin ağır basacağını tahmin ediyoruz. Günün devamında varlık fiyatlarına yön verebilecek bir makroekonomik veri bulunmuyor. Bu noktada ABD’den gelecek bilançoların önem derecesinin yüksek olması piyasaların bilançolara hassasiyetinin artmasına neden olabilir.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 1200 puana takılmaya devam ediyor. Dün genel olarak sakin bir performans sergileyen BIST-100 endeksi 1200 puanın üzerini test etse de bu bölgenin altında kalmaya devam ediyor. Teknik olarak baktığımızda endeksin görünümünde anlamı bir değişim görmüyoruz. Bu kapsamda Mart ayından bu yana yukarı yönlü kanala bağlı kalmaya devam eden endeksin daha yüksek seviyeleri hedeflediğini söylemek mümkün. Ancak 1200 seviyesinin sıklıkla test ediliyor olmasına karşın kırılamaması momentum kaybı yaratıyor. Dolayısıyla kısa vadede bu seviyenin üzerinde kapanış yapılıp yapılamayacağını izlemeye devam ediyoruz.

 

 

EUR/USD giderek güç kazanıyor. ABD tahvil faizleri aşağı yönlü hareketini sürdürürken dolar endeksi üzerindeki baskının da giderek daha belirgin bir hale geldiğini görüyoruz. Bu da özellikle destek fonu konusunda AB liderlerinin uzlaşmasının ardından momentum kazanan EUR/USD’nin yukarı yönlü eğilimini güçlü şekilde devam ettirmesini sağlıyor. ABD’de beklenen teşvik paketinin gerekli onayları alması durumunda ise risk iştahı destek bulacağı için bunun da parite lehine çalışması şaşırtıcı olmayacaktır. Dolayısıyla EUR lehine görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Teknik açıdan ise aşırı alım bölgesine gelinmiş olması momentum kaybı yaşanmasına neden olabilir.

 

USD/TL bant hareketini yukarı yönlü kırıyor. Doların küresel ölçekte baskı altında olmasına ve paritedeki yukarı yönlü eğilime karşın USD/TL’de belirgin bir değişim göze çarpmıyordu. Ancak küresel piyasaların lehte hareketine karşın TL’nin dolar karşısında zayıflığının arttığını görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında bant hareketini bozacağı için gün sonunda 6,87’nin üzerinde rakamlar oluşmasının risk yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda kurun gün içinde yeniden 6,85’e doğru geri çekilip çekilemeyeceğini yakından takip edeceğiz. Günlük bazda hareketlilik yaratma potansiyeli düşük olsa da yarınki enflasyon Raporu ve FOMC toplantısı TL’nin kısa vadeli görünümü açısından daha net bir tablo oluşmasını sağlayabilir.

Ons altın zirveyi sevdi. Ons altın tarihi zirveye ulaşmış olsa da korona virüse ilişkin endişeler sürdükçe değerli metallerin dirençli bir görünüm sergilemesini bekleriz. Aşı haberlerinin somut sonuçlarla birlikte risk iştahını desteklemesi durumunda bunun güçlü kâr satışlarını tetikleyebileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yine de özellikle likidite koşullarının ve para politikalarının lehte olması nedeniyle korona virüs endişe kaynağı olmaktan çıksa bile değerli metallerin orta-uzun vadede iyimser bir performans sergileyeceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı