İlk sosyal görüşmeniz diş hekiminiz ile olsun

ilk-sosyal-gorusmeniz-dis-hekiminiz-ile-olsun-21062007

İlk sosyal görüşmeniz diş hekiminiz ile olsun

ERTELEDİĞİNİZ KONTROLLER İLERİDE ÖNEMLİ DİŞ KAYIPLARINA YOL AÇABİLİR

Günlük yaşantımızı değiştiren COVID-19 salgını, ağız ve diş sağlığı kontrollerinin de geçici olarak ertelenmesine yol açtı. Zorunlu ve acil olmayan tedavilerin ertelendiği bu dönemde pek çok ağız ve diş sağlığı problemleri de hastalar tarafından mecburen beklemeye alındı. Normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte hastaların rutin kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, tedavilerini aksatan hastaları uyarıyor.

 

Ağız ve diş sağlığı problemlerine karşı diş hekimine başvurmak yerine hastaların evde beklemelerinin ya da geçici çözümler üretmelerinin ileride daha büyük sorunlara neden olabileceğini belirten Türkiye İş Bankası İştiraki Bayındır Diş Klinikleri uzmanları, yeni normal düzen çerçevesinde ağız ve diş sağlığı kontrolleri ile ilgili önemli bilgiler aktardı. 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 hastalığı nedeniyle acil müdahaleler dışında ağız ve diş sağlığı tedavi işlemlerinin büyük bir kısmı geçici olarak askıya alındı. Normalleşme sürecinin yavaş yavaş başlaması ile birlikte gerekli önlemlerin alınarak daha kapsamlı tedavi uygulamalarına başlanması ağız ve diş sağlığının idame ve korunmasında çok büyük önem taşıyor.

 

Pandemi döneminde ağız ve diş sağlığı tedavi işlemlerinin pek çok merkezde geçici olarak durdurulduğunu ancak kendilerinin acil durumlar ve elektif işlemler için tüm hastalara hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Bayındır Diş Klinikleri Direktörü Dt. Hünkar Akkuş, “Pandemi döneminde verdiğimiz doğru ve etkili kararlar ile hastalarımızı ve ekiplerimizi en üst seviyede koruma altına aldık. Bu yüksek önlemler sayesinde  hastalığın bulaş riskini minimuma indirerek, hastalarımızın zor günlerinde ağız ve diş problemlerini giderdik. Normalleşme döneminin başlaması ile hem hastalarımızı hem de çalışanlarımızı maksimum seviyede korumak için aldığımız ekstra önlemler ile birlikte; teknik altyapımızı, yeni cihazlarımızı, sosyal mesafe  düzenlemelerimizi tamamlamış olmanın rahatlığı ve güveni ile tüm tedavilerimize kaldığımız yerden devam etmeye hazırız diye konuştu.

 

ÜÇ AY EVDE KALAN ÇOCUKLAR VE 65 YAŞ ÜZERİ HASTALAR İLK İŞ DOKTORA GİTMELİ


Gerekli önlemlerin alınarak, ağız ve diş sağlığı tedavi uygulamalarına vakit kaybetmeden başlanması gerektiğini söyleyen Bayındır Alsancak Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Tankut Tuncer, özellikle 65 yaş üzeri bireylere ve çocuklara dikkat çekiyor. Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığı da  etkilediğini belirten Dt. Tankut Tuncer“Bekleyen tedavilerin yapılması, sağlıksız dişlerin cerrahi ve koruyucu tedavilerinin gerçekleştirilmesi, protez ve implant gibi müdahalelerin yapılması sağlık önem taşımaktadır. Unutmayalım ki güzel ve sağlıklı bir gülüş, özgüven ve motivasyonun yanı sıra mutluluğun da anahtarıdır” dedi.

 

ERTELENEN TEDAVİLER DAHA BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇAR


Salgın öncesinde planlanan ancak duraksatılan tedavilerin, bu dönemde ihmal edilmeden hızlıca tamamlanması gerektiğini vurgulayan Bayındır Alsancak Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Çağrı Şibal, “Normal şartlar altında hiçbir sağlık sorunu için ‘tedaviye gerek yoktur’ ya da ‘sonra düzeltilir’ gibi bir bakış açısı benimsemek kesinlikle doğru değildir. Çünkü hastalar açısından önemsiz gibi görünen sorunlar ileride tedavisi daha güç bir hal alabilir. Bu yüzden en doğru yöntem bir sağlık profesyonelinden görüş almak ve tedavi planlamalarını buna göre şekillendirmektir. Normal şartlar altında ortodontik tedavi acil tedavi gerektiren bir durum değilse de ‘çene problemleri’ gibi durumları ya da büyüme dönemi içerisinde uygulanması gereken tedavileri de kapsadığından zamanında uygulanmayan tedaviler 3-6 ay sonra başlansa bile başarısız sonuçlar vermektedir” dedi.

 

SİNDİRİM SORUNLARININ

ARKASINDAKİ NEDEN: SAĞLIKSIZ PROTEZLER

 

Üç aylık pandemi döneminde özellikle protez hastaları ile ilgili en sık karşılaşılan problemleri sabit protezlerin desimantasyonu  (yerinden çıkması), hareketli bölümlü protezlerdeki kırıklar, sabit protez altındaki destek dişlerde meydana gelen enfeksiyonlar olduğunu belirten Bayındır Şirinevler Diş Kliniği Protetik Uzmanı Dr. Dt. Uğur Erdem Nevzatoğlu, protez hastalarının tedavilerini aksatmadan devam etmeleri gerektiğini söylüyor. Protetik tedavilerin uzun süre ertelenmesi mevcut durumun daha kötüye gidebilmesine ve daha komplike tedavi ihtiyaçlarının doğmasına da neden olabileceğini söyleyen Dr. Dt. Uğur Erdem Nevzatoğlu, “Özellikle implant tedavisi görmüş hastalarımızın kontrollerini aksatmaları, implantarındaki olası problemlerin erken dönemde teşhis edilememesi nedeniyle kayıplara ve dolayısıyla protezlerinin yenilenmesine yol açmaktadır. Genel anlamda protezlerde meydana gelen sorunların giderilmemesi hastalarda çiğneme, sindirim sorunları ve özellikle ön bölgede ise estetik sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN

 

Zamanında ve doğru şekilde tedavi edildiğinde iyi sonuç veren periodontal hastalıkların, mekanik müdahaleye bağlı olan ve ilaç ile çözülemeyen sorunlar olduğunun altını çizen Bayındır İş Kule Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Şeyda Alkan Eren, rutin kontrolleri ve tedavileri aksatmanın geri dönüşümü olmayan kemik yıkımları ve diş kayıplarına neden olabileceğini söyledi. Dr. Dt. Şeyda Alkan Eren, “Ertelenen diş taşı temizliği, diş taşı oluşumunu artırarak ağız kokusu, diş etlerinde kanama ve estetik sorunları beraberinde getirecektir. İleri periodontal tedaviler gereken hastalarımızın tedavilerini ertelenmesi durumunda oluşabilecek diş kayıplarının da yerine konulması çok daha zor ve bir o kadar da yıpratıcı bir süreci beraberinde getirecektir” dedi.

 

DÜZENLİ KONTROLLERE YENİDEN BAŞLANMALI


Pandemi döneminde ağız ve diş sağlığı kliniklerinde yapılan düzenlemeler, alınan ilave dezenfeksiyon ve sterilizasyon önlemleri, aerosol yayılımını en aza indirmek için kullanılan yeni cihazlarla acil ve ağrılı hastalara hizmet vermeyi sürdürdüklerini söyleyen Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Endodonti Uzmanı Dr. Dt. Yeşim Ayla, “Pandemi sürecinde olduğu gibi şimdi de önlemlerimizi artırarak tedavilerimize devam ediyoruz. Ağız ve diş sağlığı tedavilerini  ertelemek sorunların çok daha büyümesine neden olur, bu nedenle düzenli kontroller büyük önem taşır. Kırık ya da düşmüş dolgular , derin çürükler, soğuk-sıcak-tatlı hassasiyeti ve gece ağrısı olan dişler, dolgu ve kanal tedavisi tekrarı gibi ertelenen tüm tedaviler ileride çok daha büyük sorunlara neden  olabilir. Tüm bu şikayet ve sorunların en kısa sürede, ihmal edilmeden bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.

 

 

İŞ HAYATINA SAĞLIKLI DİŞLER İLE DÖNÜN

Çalışanlar açısından hızlı bir adaptasyon süreci ile iş hayatının yoğunluğuna dönmeleri, uzun süredir aksayan işlemlerinin daha da uzayan süreçlere dönüşmesine neden olur. Bu nedenle bekleyen tedavilerin bir an önce yapılması, sağlıksız dişlerin cerrahi ve koruyucu tedavilerinin gerçekleştirilmesi, protez ve implant gibi müdahalelerin yapılması hem sağlık ve hem de iş performansı açısından önem taşır.

 

 

 

HASTALAR DA HİJYENE DİKKAT ETMELİ

İster tedavisi devam etsin isterse henüz tedaviye başlamasın ya da tedavi sürecini ertelemiş olsun mutlaka ‘sağlık’ önceliğinden yola çıkarak kişisel olarak hijyen unsurlarına dikkat edilmesi gerekir. Bazı ortodontik tedavilerde hastaların kendilerinin takıp çıkarması gereken şeyler olduğundan el hijyeni ve kişisel temizlik hususlarına azami dikkat etmek şarttır.


Hibya Haber Ajansı