Petrol şov

petrol-sov-22042009

Petrol şov

Önceki gün Mayıs vadeli kontrat kapanırken sıfırın altına inen WTI petrolde dün yakın vadede yoğunlaşan işlemler spotu da aşağı çekti ve WTI ham petrolün varil fiyatı sert düşerek 11 dolara indi. Teksas’a komşu Meksika’da ABD teslimi petrol 6 dolara indi.  Brent ham petrolün varil fiyatı ise biraz daha az şiddetli olsa da 26 dolardan 16 dolara geriledi.

 

ABD'de ekonomik yavaşlamanın beklentileri aşma ihtimali ile WTI daki düşüşün şiddeti, Çin'de toparlanmanın başlaması ile Brentteki düşüşün göreceli az olmasını ama ikisinin de düşüşün global bir sorunun basamakları olarak görüldüğünü anlıyoruz. IMF son raporunda; Çin, Hindistan ve bir kaç ülke hariç tam 170 ülkenin küçüleceğini tahmin etmişti. Görünen o ki, her geçen gün yaşanan gelişmeler, bu tahmini haklı çıkarmak için gelişiyor.

 

Petroldeki düşüş ile Rus rublesi dolar karşısında % 3.3 değer kaybederek 77 seviyesine yükselirken gelişmekte olan ülke paraları ortalamada % 0.6 değer kaybetti. TL ortalamaya paralel seyrini korudu ama psikolojik nokta 7.00 ye yaklaştı. TL, Bugünkü TCMB faiz kararı ile destek bulabilir yada 7’yi geçebilir. Piyasa beklentisi % 0.50 indirim yapılması yönünde ancak pas da geçebilir.

 

Dün global borsalarla beraber BIST 100 Endeksi de gerilemiş ve günü % 1.34 düşüşle 97,619 puandan kapatmıştır. Endeksin dolar bazında fiyatı ise tam 14,000 olmuştur. 

 

Osmanlı döneminde 19 Mart 1877’de Dolmabahçe Sarayında toplanan ilk meclisten itibaren oluşan kültürel birikim ile kurtuluş savaşı sürerken yani daha Türkiye devleti kurulmadan 23 Nisan 1920’de şanlı Büyük Millet Meclisimiz açılmıştı. Yarın meclis açılışının 100. yılı nedeniyle piyasalar kapalı olacak ve akşam ise 21:00’de bayraklarla balkonlarda kutlama yapılacak. Ayrıca 4 gün boyunca büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı olacak ancak Cuma günü sermaye piyasaları açık olacak.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı