BIST-100 Şirketleri olası kur etkisi

bist-100-sirketleri-olasi-kur-etkisi-06042009

BIST-100 Şirketleri olası kur etkisi

2020 Yılının İlk Çeyreğinde Gerçekleşen Kur Hareketlerinin Olası Etkileri

2020 yılının ilk çeyreğinde (Ocak – Şubat - Mart) virüs salgını ve küresel ekonomiye ilişkin artan endişeler ve belirsizlikler risk iştahını baskılarken, yurt içi piyasalarda da satış baskısı artış kaydetti. Risk iştahının zayıflama kaydettiği konjonktürde, dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı. Bu süreçte Türk Lirası’nın da değer kaybettiği görüldü. Türk Lirası’nda gözlenen değer kayıplarının 2020/1Ç finansallarına olası etkisi çalışmamızda hesaplanmıştır. Değerlendirme şirketlerin 2019/12 dönemi finansal sonuçlarındaki döviz pozisyonlarının korunduğu varsayımı altında yapılmıştır. Bu nedenle 2020 yılının Ocak – Şubat - Mart dönemi içerisinde döviz pozisyonlarındaki olası değişimler bu hesaplamada yer almamaktadır.

Bir hissenin ya da sektörün cazip olup olmadığı konusunda döviz varlık/yükümlülük pozisyonlarına bakarak bir tercih yapılması tek başına yeterli olmamaktadır. Şirketlerin finansal sonuçlarında yer alan kur etkisi tablosu şirketin yabancı para varlık ve yükümlülüklerine göre hazırlanmaktadır. Hesaplanan olası kur etkisinde esas faaliyet dışı kur gelir/giderleri dikkate alınmaktadır. Şirketin esas faaliyetleri sonucunda oluşabilecek kur gelir/giderleri hesaplamanın içinde yer almamaktadır. Örneğin şirketin Euro üzerinden yükümlülüklerinin bulunması durumunda Euro’daki değer kazançları şirketin finansallarını olumsuz etkileyebilecek ve bu etki finansman gelir/gider dengesi kaleminde görülecektir. Ancak aynı zamanda şirketin satış gelirlerinin Euro ağırlıklı olması bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilecek ve hatta kur etkisi projeksiyonunda sunulanın aksine şirket kârlılık rakamlarını olumlu etkileyebilecektir. Bu sebeple yalnızca olası kur etkisine göre bir şirkete yatırım kararı verilmemelidir.

Raporun tamamını indirmek İçin tıkla

Kur Tarafındaki Değişimler

•  31 Aralık 2019 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında Türk Lirası karşısında Dolar %10,44; Euro %8,35; İngiliz Sterlini %4,09 ve Japon Yeni %11,15 oranında değer kazanmıştır.

• Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında değişiminin yanında Euro/Dolar, Dolar/Japon Yeni gibi önemli paritelere de bakmak gerekmektedir. 31 Aralık 2019 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında Euro; Dolar karşısında %1,74 oranında değer kaybederken; Dolar/Japon Yeni paritesi de %1,07’lik düşüş göstermiştir. 

•  Fonksiyonel para birimi Türk Lirası olan şirketler için olası etki hesaplanırken yukarıda yazılan ve aşağıdaki tabloda gösterilen kur değişimleri dikkate alınmıştır.

• 2020 yılının ilk çeyreğinde TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak Euro ve Dolar yükümlülüğü olan şirketler olumsuz etkilenirken, Euro ve Dolar varlığı olan şirketler olumlu etkilenmektedir.

Kaynak: Gedik yYatırım
Hibya Haber Ajansı