Dünya’nın virüsle mücadelesi devam ediyor

dunyanin-virusle-mucadelesi-devam-ediyor-02042007

Dünya’nın virüsle mücadelesi devam ediyor

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısında son derece hızlı artış devam ediyor. Dün itibariyle 900bin vaka sayısının üzerine geçilirken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 46bini aştı. ABD salgının merkez üssü haline gelirken buradaki toplam vaka sayısı 210bine yaklaştı. ABD koronavirüs konusunda S.O.S vermeye başladı denilebilir. Trump konuyla ilgili olarak virüsle mücadelenin uzun süreceğini, önlerindeki iki haftanın ise çok zorlu geçeceğini belirtmiş bu durum piyasalarca olumsuz algılanmıştı. Nitekim ABD’de endeksler dün yine sert satışlarla günü tamamladı. Dow Jones endeksi 1000 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 4,44 azalışla 20.943,37 puana geriledi. S&P 500 endeksi ise yüzde 4,31 kayıpla 22.473,28 puana ve Nasdaq endeksi de yüzde 4,41 azalışla 67.360,58 puana düştü. Covid-19 salgının ekonomilere verdiği tahribat gelen yeni verilerle kendisini yavaş yavaş göstermeye de başladı. ABD'de dün açıklanan ekonomik verilere de yansıdı. Ülkede, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat sanayi endeksi, Kovid-19 salgını ve enerji piyasasındaki oynaklığın etkisiyle mart ayında 49,1 değerine düştü. ABD'de özel sektör istihdamı ise mart ayında 27 binlik azalış gösterdi. Ayrıca FED, aldığı yeni bir kararla koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik yavaşlama ile başa çıkma çabaları çerçevesinde büyük bankalar için kaldıraç kurallarını belirli bazı yatırımları kaldıraç hesabından muaf tutarak geçici olarak hafifletti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşlerin ve piyasalardaki oynaklığın, dünya genelinde ülkelerin kredibilitesi için önemli bir baskı oluşturduğunu bildirdi. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemlerin küresel ekonomiyi resesyona ittiğine ve ekonomideki ani durgunluğun borçlular için yoğun bir kredi baskısı getireceğine işaret edildi. Kredi koşullarının en az Büyük Finansal Kriz zamandaki kadar sıkıntılı olduğunun belirtildiği açıklamada, Çin'in mevcut krizden çıktığına ilişkin bazı işaretler gösterse de Avrupa ve ABD'nin salgın krizinde henüz zirveyi aşamadığı, salgının kırılgan yükselen piyasalardaki tam etkisinin de henüz görülmediği ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kovid-19 salgını nedeniyle birlik ülkelerinde istihdamı korumak için yeni ücret destek programı hazırladıklarını bildirdi. Von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kovid-19 krizi nedeniyle "SURE" adlı yeni bir ücret destek programı teklifinde bulunacaklarını açıkladı. Koronavirüs nedeniyle günlük hayatların dramatik biçimde değiştiğini anımsatan von der Leyen, "Milyonlarca insan işe gidememesine rağmen halen market alışverişi yapmak ve faturalarını ödemek, şirketler ise para kazanmamalarına rağmen çalışanlarına ödeme yapmak zorunda kalıyor." ifadelerini kullandı. Dün Avrupa borsalarında da yİne Kovid-19 endişeleri hakimdi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 3,94 düşüşle 9,544,75, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 4,30 azalarak 4.207,24, İtalya'da ise FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 2,97 değer kaybederek 16.544,97 seviyesinden günü tamamladı.

Bu sabah piyasalara baktığımızda ABD vadelilerinin %1’in biraz üzerinde yükselişte olduğu görünüyor. Asya’da ise Japonya ve Hong Kong’ta satıcılı seyir gözlenirken Çin’de hafif yükselişler dikkat çekiyor. DolarTL’de dün devam eden yükselişle 6.70 seviyesinin üzerinin test edildiği gözleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı