Ödemeler dengesinde Covid etkisi Nisan-Mayıs döneminde daha derin hissedilecektir

odemeler-dengesinde-covid-etkisi-nisan-mayis-doneminde-daha-derin-hissedilecektir-13052002

Ödemeler dengesinde Covid etkisi Nisan-Mayıs döneminde daha derin hissedilecektir

Türkiye’de Mart ayında cari işlemler dengesi, 4,9 milyar USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı piyasa beklentisinin daha üzerinde gerçekleşmiş olmakla beraber çok da sürpriz etkisi yaratacak boyutta değildir. Yıllıklandırılmış bazda cari denge tarafında ise halen 1,46 milyar USD fazla pozisyonundayız. Şubat verisinde aylık bazdaki cari açık şeklindeki eğilimin, Mart ayında Covid’in küresel etkilerinden dolayı derinleştiğini ve ilerleyen aylarda Covid’i direkt etkileri ile daha büyüyeceğini düşünüyoruz.  

 

Çin’de Covid salgınının başlaması ve sonrasında küresel ticaret hacminin bundan olumsuz etkilenmesiyle başlayan süreç, virüsün seyrinin Batı’ya kaymasıyla direkt olarak ticaret partnerleri ve sınır komşularımızı içine dahil etmiştir. Ekonomik kapanmaların etkisiyle beraber, aslında birbirini yaratmış olan talep ve arz şokları çerçevesinde, bu bileşenlere bağlı olan üretim, ihracat gibi eğilimlerde de keskin kırılmalar söz konusudur. Bu dönemde nihai mal veya ara mamul tedariğinde de yaşanan zorlanmalar ile beraber ihracat tarafında dış talep kaynaklı bir şok etkisi gözlenmektedir. Tabii Nisan ayı ile beraber Covid’in etki sahasının genişlemesi ile beraber Mart ayındaki rakamlar biraz başlangıç niteliğinde olacaktır ve Nisan-Mayıs döneminde Covid’in daha derin etkileri görülecektir.

 

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Mart ayında 796 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 5,5 milyar USD net çıkış olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 1,1 milyar USD olurken, borçlanma araçlarında ise 2,1 milyar USD’lik net satış yapılmıştır. Resmi rezervler 16,6 milyar USD azalmıştır. Ocak – Mart 2020 dönemi cari işlemler dengesi 7,6 milyar USD açık verirken, NHN 2,87 milyar USD net çıkışa işaret ettiği gözlenmektedir.

 

Mayıs ayından sonra normalleşmenin devreye girmesi, virüs döneminde oluşan eğilimi biraz sönümleyebilir ancak bunun küresel ticaret hacmine etkileri halen net değildir. Büyük ekonomiler yeniden açılmaya geçiyor. Aslında normalleşme koşulları tam olarak sağlanmadan yapılan, bir nevi kumar niteliğinde bir normalleşme söz konusu… Çünkü açıklanan ekonomik göstergeler, Covid’in yarattığı çöküş etkisinin beklenenden daha derin olduğunu gösterdi. Bu nedenle büyük ekonomiler mümkün olan en hızlı ve erken şekilde açılmaya çalışıyorlar. Bunun ikinci bir virüs dalgasını tetiklemesi gibi önemli bir riski var. Ödemeler dengesinde, yılın geri kalanında nasıl bir rakamla karşılaşılacağını öngörmek şu aşamada zor… Belirleyici olacak olan çok faktör var ve bunlar net değil… Küresel ticaretin nasıl şekilleneceği, yaz aylarında turizm gelirlerinin ne derecede etkileneceği, TRY’nin değer kaybının ithalat maliyetlerini etkisi gibi unsurları izlememiz lazım.


Kaynak Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı