Asya piyasaları satış ağırlıklı

Asya piyasaları haftanın son işlem gününde satış ağırlıklı bir seyir izlemektedir.

Asya piyasaları satış ağırlıklı

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasaları haftanın son işlem gününde satış ağırlıklı bir seyir izlemektedir. Japonya Tokyo’da çekirdek enflasyonunun kasımda 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Nikkei225 Endeksi %0,30 satıcılı, Topix endeksi yatay seyrediyor. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,30, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,36, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,90 düştü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde Kovid vaka sayıları artmaya devam ediyor. Güney Kore Kospi Endeksi yatay, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,60 satıcılı seyretmekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,22 düştü. ABD’de tatil nedeniyle hisse senedi ve tahvil piyasası kapalı; endeks vadelileri düşük hacimli işlemlerde hafifçe pozitif fiyatlanmakta. Doların önemli paralar karşısındaki eylül sonunda gördüğü zirveden bu yana düşüşü devam ederken haftanın son işlem gününde Dolar Endeksi (DXY) 105,8 puan civarında seyrediyor. ABD tahvil faizlerindeki gerileme de sürmekte; 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %3,66 civarında seyretmektedir. Bugün veri takviminde Almanya’da üçüncü çeyrek nihai büyüme rakamları ve aralık ayı GfK Tüketici Güven Endeksi takip edilebilir. Yurt içinde önemli bir veri akışı yok. Borsa İstanbul tarafında yükseliş eğilimi devam etmekte. BIST100 Endeksi’nde teknik olarak 2,56 cent üzerindeki kapanışları olumlu değerlendiriyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk Lirası cinsi mevduat oranı düşük olan bankalara uygulanacak komisyonun artırılması bankacılık hisseleri üzerinde kısa vadede baskı oluşturabilir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,78 ve CAC 40 Endeksi %0,42 artarken FTSE 100 Endeksi yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında ise Şükran Günü tatili nedeniyle hisse endeksleri işlem görmedi. EUR/USD paritesi sınırlı artışla 1,04 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ederken Dolar Endeksi (DXY) günü 106 puanın altında tamamladı. ABD Hazine tahvili faizlerinde sınırlı değişimler gerçekleşti. Değerli metallerden ons altın %0,23 artarak 1.755USD’ye yükseldi. Brent petrol ise %1’e yakın artışla varil başına 85USD’ye ulaştı. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’da IFO İş İklimi Güven Endeksi bu ay 2 puan artarak 86,3 puana yükseldi. Piyasa beklentisi ise 85 puanda bulunmaktaydı.

BIST 100 Endeksi dün %0,08 artarak günlük kapanış rekorunu 4.858,21 puana yükseltti. Endeks’teki sınırlı artışa karşın lot bazında işlem hacmi 7,26 milyar ile görece yüksek bir seviyede gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. TCMB bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %10,5’ten %9 düzeyine indirdi. Banka, karar metninde mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğuna dikkat çekip faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verdiğini belirtti. Ayrıca Banka’nın açıkladığı verilere göre yurt içinde reel kesim güven endeksi bu ay 2,4 puan azalarak 97,9’a geriledi. TÜİK’in açıkladığı veriler ise güven endeksinin perakende sektöründe 121,9’a ve inşaat sektöründe 91,6’ya yükseldiğini işaret etti. Hizmet sektöründe güven endeksi 118,1 puana indi. Geçtiğimiz ay ilgili sektörlerin güven endeksleri sırasıyla 119,4, 90,5 ve 119,3 olarak ölçülmüştü.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı