Başkanlık çelmesi

baskanlik-celmesi-18052010

Başkanlık çelmesi

FED, Finansal İstikrar Raporu'nun Mayıs 2020 sayısında pandeminin devam etmesi durumunda hisse senedi ve varlık fiyatlarının sert düşebileceği uyarısında bulundu. Ancak FED Başkanı Powell iyimser: "Koronavirüste ikinci dalga olmazsa ekonominin bu yılın ikinci yarısı itibarıyla istikrarlı bir şekilde toparlandığını göreceksiniz diye düşünüyorum." dedi. 

 

ABD'de Kasım başkanlık seçimleri öncesinde taraflardan kontra ataklar gelmeye devam ediyor. Sadece Temsilciler Meclisinde hafif bir çoğunluğa sahip olan Demokratlar, 1815 sayfalık(1815 sayfalık) bir tasarı hazırlayıp devletin 3 trilyon dolarını ekonomiye ve halka dağıtma planını Temsilciler Meclisinden geçirdi. 208 Evet-199 hayır diyen tasarı Senatoya gelecek. Başkan Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler hayır derse Demokratlara koz vermiş olacaklar. Mart ayında 2.2 trilyon dolarlık paketi ortak geçirmişlerdi. Bakalım iş nereye varacak. Tasarı tam metin:https://docs.house.gov/billsthisweek/20200511/BILLS-116hr6800ih.pdf

 

İngiltere Merkez Bankası ile ilgili Telegraph gazetesinde çıkan haber dikkat çekti. Buna göre BoE'nin baş ekonomisti Andy Haldane, salgına karşı önlemler arasında faizi eksiye çekmeyi ve düşük kaliteli finansal varlıklar satın almayı da değerlendiriyor. Cuma günü 1.2230u gören GBPUSD bu sabah 1.21in altına gelmiş durumda.

 

Geçen hafta iyi bir performans gösteren TL bu haftaya da iyi başladı ve 6.92'den 6.89a gerilediği görülüyor. Lira için bu hafta perşembe günü yapılacak TCMB toplantısından çıkacak faiz kararı önemli olabilir. En son % 8.75'e inen politika faizinin anketlere göre %8.00' kadar inmesi ihtimali gözüküyor. Bilindiği gibi son 5 ayda yurtdışı yerleşiklerin yurtiçi tahvillerdeki payı % 11den % 5e indi. Faizlerdeki trende paralel bir miktar daha inmesi beklenebilir. Ancak yurtdışı tahvillerdeki paylarında ciddi bir değişim yok. Merkezi Yönetimin bugün 2 milyar Euroluk eurobondun itfası gerçekleşecek ve bir sonraki itfa olan 2.0 milyar dolarlık 5 Haziran'a kadar eli rahat olabilir. 

 

Haftaya başlarken; Brezilya realinin % 4ü aşan kazancı (geçenlerde en çok kaybettiren de oydu) petrol fiyatlarındaki primle Brent'in 33 doları aşması, ABD vadeli endekslerinde alışların devamı gibi unsurlar piyasalarda olumlu bir başlangıcı işaret ediyor.

 

Yarın 19 Mayıs'ın 101. yılı ve Gençlik Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Çarşamba günü görüşmek üzre...

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 bine ulaştı.  Sonrasında 98 bine kadar gerileyen Endekste tepki gelse de yeniden 98.5 bin görüldü. Yeni tepkinin 100,6 bin dirençi geçip geçmeyeceği izlenmekte. 98.5 bin altında hedge gerekebilir. 

 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı