Piyasalarda bugün

piyasalarda-bugun-31032008

Piyasalarda bugün

Ne Oldu?

 Türkiye’de toplam coronavirüs vakası sayısı 10.827’ye yükselirken, hayatını kaybeden kişi sayısı 168’e yükseldi. İyileşen kişi ise 162 olarak açıklandı.

 FDA, olası yararının, riskinden daha fazla olabileceği düşüncesi ile bazı ilaçların coronavirüs tedavisinde kullanımına onay verdi.

 Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz. Tüm firmaları, çalışanları için “ücretsiz izin” yerine bu ödeneğe başvurmaya çağırıyoruz .

 AB coronavirüs salgını nedeniyle 37 milyar euroluk fon kurulması ve uçuş izin kurallarının askıya alınmasını içeren acil tedbirleri onayladı .

 ABD Başkanı Trump: Kovid-19 ile mücadelede önümüzde zorlu 30 gün var .

 BDDK kararı ile bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı %20'ye indirildi. Ayrıca, kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020’ye kadar asgari tutar da dahil ödemesiz dönem tanımlanabilmesine imkan sağlandı .

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, coronavirüs önlemleriyle ilgili olarak, "Milli Dayanışma Kampanyası başlatıyoruz" dedi.

 EPGİS: Motorinde 6 kuruş zam, benzinde ise 8 kuruş indirim gerçekleşti.

 

Ne Olacak?

 İçeride Dış Ticaret Açığı açıklanacakken,, İngiltere’de GSYH, Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklanacak.

 Trump ve Putin bugün düşen petrol fiyatları konusunu görüşecek.

 Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

İnfo Yatırım Günlük Bülten

 

İnfo Yatırım Günlük Bülten

 

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

 

Küresel ekonomiyi vurmaya devam eden coronavirüs salgınına karşı gerek Merkez Bankaları gerekse hükümet kanadından önlem paketleri gelmeye devam ederken, Cuma günü meclisten geçen paketle beraber ABD hükümeti 2,2 trilyon dolar teşvik paketini onayladı. ABD Başkanı Trump, geçen haftaki konuşmasında 12 Nisan Pascalya dönemine kadar şirketlerin iş başı yapmasından yana olduğunu belirtmişti. Yine Trump, en son olarak 30 Nisan’a kadar normalleşme ve Haziran dönemine doğru da en kötünün atlatılmasını beklediklerini söyledi. Dün ise Çin Merkez Bankası’ndan yeni bir adım geldi. Merkez Bankası, 7 gün vadeli ters repo operasyonunda faizi %2,40'tan %2,20'ye düşürürken piyasalara yaklaşık 7 milyar dolar da nakit desteği sağladı. Atılan adımlara karşın virüsün yayılmaya devam etmesi ve aşı bulunamaması sosyal hayatı ve ekonomiyi zorlamaya devam ediyor.

 

Petrolün dün %9’a yakın düşmesi ise üretimdeki durgunluğun arttığını işaret ediyor. ABD Dolar Endeksi, geçen haftaki düşüşünün ardından dün 99,0 seviyesine yükselirken dolar da küresel piyasalarda değer kazanıyor. Gelişen ülke paralarının tamamı ise düşüş yaşarken Güney Afrika randı, dolar karşısında tarihi rekor seviyeye geriledi. Geçen haftaki iyimserlikle 6,61 seviyesinden 6,40’a gerileyen Dolar/TL kuru küresel risklerin yeniden fiyatlanması ve gelişen ülke paralarındaki kayıpla yeniden 6,58’e kadar yükseldi. Borsa İstanbul tarafında BİST-100 endeksi ise haftaya yatay bir başlangıç yaparken endekste 88.200 civarında hisse bazında hareketlerin ön plana çıktığı dikkat çekti.

 

Endeks haftanın ilk işlem gününü yatay seviyede 88.059 seviyesinden kapattı.

 

Gün içinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 89.100 – 89.900 – 90.700 olacakken, destek seviyeleri ise 87.400 – 86.600 – 85.800 olacak..

Kaynak:İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı