“İnşaat maliyetleri arttı; konut kredileri yeniden düzenlenmeli”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Eylül'de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin detaylarını açıklayacağını duyurdu.

“İnşaat maliyetleri arttı; konut kredileri yeniden düzenlenmeli”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Eylül'de Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin detaylarını açıklayacağını duyurdu. “Yüzyılın sosyal konut projesinde tarih 13 Eylül" mesajı veren Bakan Kurum’un açıklaması, konut sektörünü heyecanlandırdı. Sosyal konut projeleri ile konut fiyatlarında düşüş bekleyen sektör temsilcileri, tüketiciye yönelik konut kredilerinde “düşük faiz ve uzun vade” şeklinde yapılacak düzenlemelerin sektöre nefes aldıracağını belirtiyor. Sektör, ayrıca, inşaat şirketlerinin banka kredisi ve vergi borçlarının da yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

“İnşaat maliyetleri yıllık yüzde 106 arttı”

Bekaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu, inşaat sektörünün konut kredisi beklentileri ve sektördeki şirketlerin borçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomide yüksek enflasyonun hakim olduğu bir dönem yaşandığına dikkat çeken Karahasanoğlu, bu durumun konut fiyatlarını doğrudan etkilediğine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2022 dönemine ait inşaat girdi maliyetleri istatistiklerine değinen Bekir Karahasanoğlu, “TÜİK’e göre inşaat maliyet endeksi, haziran ayında mayıs ayına göre yüzde 3,47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,87 arttı. Malzeme endeksi bir öndeki aya göre yüzde 4,16, işçilik endeksi yüzde 0,72 oranlarında artış kaydetti. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,59, işçilik endeksi yüzde 45,67 arttı. Bu rakamlar konut fiyatlarına doğrudan yansıyor. Geliri aynı oranlarda artmayan tüketiciler için konut almak imkansız hale geliyor. Bu durumda konut kredilerinde yeninden düzenleme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Sektördeki şirketlerin kredi ve vergi borçları yeniden yapılandırılmalı”

İnşaat sektörünün tüketiciler için konut kredilerinde “faiz indirimi ve uzun vade” şeklinde yeniden yapılandırma beklediğine işaret eden Karahasanoğlu, inşaat sektörünün borç yüküne de değindi. Karahasanoğlu, “İnşaat sektörü pandemide yaşadığı travmayı atlatamadan yüksek enflasyon ile karşılaştı. İnşaat ve işçi maliyetlerinde her ay artış görülüyor. Bu sebeple sektörün borç yükü de artıyor. İnşaat şirketleri çektikleri kredileri ödemekte zorlanıyor. Akaryakıt ve girdi maliyetlerinde artışa paralel olarak borçlarımız da artıyor. Bu sebeple sektördeki şirketlerin banka kredileri, SGK ve vergi borçları yeniden yapılandırılmalı” sözlerini kaydetti.

“İnşaat maliyetleri konut fiyatlarından fazla”

Karahasanoğlu, şöyle devam etti: “Konut fiyatlarını konut üreticileri artırmıyor. TÜİK’in inşaat maliyet endeksleri takip edildiğinde konut fiyatlarının neden arttığı görülecektir. Örneğin; 1 milyon liraya mal olan bir konutu 1.2 milyon liraya sattığınızı düşünelim. Aynı özelliklerdeki konutu yeniden yapmaya kalktığımızda 1.2 milyon liraya yapamıyorsunuz. Maliyetler sürekli arttığı için aynı konutu belki 1.5 milyon liraya bile yapamayacaksınız. Bu durum, hem bizi hem tüketiciyi zorluyor. Yani konut fiyatları artışları genellikle konut maliyetlerinin altında kalıyor. Mesela dolara endeksli inşaat malzemelerini tekrar aynı fiyata alamıyorsunuz. Sektör bu handikabı yaşıyor. İnşaat maliyetleri konut fiyatlarından daha fazla. Satışlardan zarar eden şirketler var.”

“Sektörü canlandıracak önlemler alınmalı”

“Sektörü canlandıracak ve nefes aldıracak önlemler alınması gerekiyor.” diyen Bekir Karahasanoğlu, hükümetin sosyal konut projelerinin önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. “Yüzyılın sosyal konut projesi” olarak 13 Eylül’de açıklanacak projeyi de heyecanla beklediklerini kaydeden Karahasanoğlu, bu projelerle birlikte konut kredi faizlerinde indirim ve uzun vade şeklinde yapılacak düzenlemelerin de arz fazlası konutların eritilmesi için gerekli olduğunu vurguladı. Bekaş İnşaat Başkanı, “Bunlarla birlikte inşaat sektörünün kredi ve vergi borçlarına yönelik yeniden yapılandırma gibi düzenlemeler de yapılırsa hem tüketici hem de konut üreticisi nefes alacaktır. Bu düzenlemeler istihdama da önemli bir katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.