Piyasalar baskıdan sıyrılmaya çalışıyor

Önemli bir gündem maddesinin olmamasının da etkisiyle net bir trend oluşturmakta belirgin şekilde zorlanan piyasaların ABD’de birçok bankanın kredi notunun indirilmesinden zayıf Çin dış ticaret rakamlarına kadar negatif haber akışının etkisiyle kırılgan bir görünüm sergilediğini gördük. Satış baskısının ardından yeni günde daha çok denge bulma çabası ön planda olacaktır.

Piyasalar baskıdan sıyrılmaya çalışıyor

Önemli bir gündem maddesinin olmamasının da etkisiyle net bir trend oluşturmakta belirgin şekilde zorlanan piyasaların ABD’de birçok bankanın kredi notunun indirilmesinden zayıf Çin dış ticaret rakamlarına kadar negatif haber akışının etkisiyle kırılgan bir görünüm sergilediğini gördük. Satış baskısının ardından yeni günde daha çok denge bulma çabası ön planda olacaktır. Faizlerin seyri ve enflasyonun görünümü ise odak noktasında kalmaya devam ediyor. Bu kapsamda global piyasalar yarın açıklanacak olan ABD TÜFE rakamını bekliyor. Fed makroekonomik göstergelere paralel hareket edeceğini net şekilde vurguladığı için verinin ortaya koyacağı tablo para politikasına dair beklentilerin biraz daha netleşmesine katkı sağlayacaktır. Yurt içinde ise göreceli olarak daha iyimser bir hava söz konusu olsa da küresel zayıflığın teknik açıdan önemli dirençlere ulaşan Borsa İstanbul’u da limitlediğini görüyoruz.

 

Piyasaları etkileyebilecek önemde konu başlığının olmadığı günde yurt içinde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplanacak. Toplantıda Suriye'de yaşanan gelişmelerin yansı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumun masadaki konu başlıkları arasında yer alması bekleniyor. Ayrıca Rusya'nın çekilmesiyle sona eren tahıl sevkiyatı konusunun da toplantıda görüşüleceği tahmin ediliyor.

 

TL: Uzun bir süre 27 seviyesinin altında seyreden USD/TL artık bu seviyenin üzerine çok daha belirgin şekilde yerleşmiş durumda. Hafif yukarı yönlü bir eğilim söz konusu olsa da bunun piyasa dinamiklerini bozacak bir zemin yaratmayacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan Ağustos ayı borçlanma programına devam eden Hazine dün dört yıl vadeli TLREF endeksli tahvilin ihracını ve beş yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirdi. Hatırlatmak gerekirse Ağustos'ta 152.8 milyar TL iç borç servisine karşılık 136 milyar TL iç borçlanma yapılması planlanıyor. Bu ayki ihraçlar arasında ayrıca dolar cinsi iki yıl vadeli tahvil de bulunuyor. Bu haftaki ihaleler sona ererken programa 14 Ağustos’ta devam edilecek.

 

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi dün açılışın ardından önemine sıklıkla dikkat çektiğimiz 7500 direncinin üzerini test etti. Ancak oldukça güçlü bir direnç olan bu noktanın hızlı bir şekilde aşılması doğal olarak kolay değil. Bu nedenle endeksin ilk denemelerinde zorlanmasının olağan olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki yurt dışında risk iştahının düşük olması da endeksin kuvvet kazanmasını zorlaştırıyor. Bir süre daha endeksin 7500 ile olan mücadelesini izlemeye devam edeceğiz. Söz konusu noktanın üzerinde arka arkaya kapanışlar yapılmadıkça bunun hisse senetlerine ivme kaybı olarak yansıyabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Dün bankacılık endeksi özellikle günün ikinci yarısında bir süre güçlü bir eğilim sergilese de sınai endeksinin buna eşlik etmemesi BIST-100 endeksinin momentum kazanmasına izin vermedi. Kaldı ki bankacılık endeksinde de kazanımların kalıcı olamadığını gördük. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023 yılı ikinci yarıyılına ilişkin Ekonomi ve İstişare Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Eylül ayında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Program'ın (OVP) belirsizliği azaltarak öngörülebilirliği artıracağını ifade etti.

 

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8204 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8147, 8081, 8024 ve 7958 destek olarak izlenebilir. 8262, 8328, 8385 ve 8451 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 27.54 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 27.347, 27.127, 26.934 ve 26.714 destek olarak izlenebilir. 27.733, 27.953, 28.146 ve 28.366 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

  Hibya Haber Ajansı