Negatif zamanları iyi yönetmenin 6 yolu

negatif-zamanlari-iyi-yonetmenin-6-yolu-04052011

Negatif zamanları iyi yönetmenin 6 yolu

Koronavirüs salgını insan yaşamına ve geleceğe karşı birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Salgının ne kadar süreceği, iş ve özel hayatımızı ne derecede etkileyeceği, önlemlerin yeterli olup olmadığı gibi birçok negatif soru ve belirsizlik ise kaygı ve endişelere neden oluyor. 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle Türkiye’nin ilk sigorta şirketi olma unvanına sahip Generali Sigorta, koronavirüs salgını sürecinde öncelikle beden ve ruh sağlığının korunmasını tavsiye ederek, negatif zamanlarla baş etmeyi sağlayacak 6 öneriyi paylaştı.

Verimli zaman geçirmeye çalışın

Virüs, dünyada birçok insanı evlere kapattı. Ancak bir yandan da verimli kullanılabilecek geniş zamanlar sundu. Dolayısıyla bu dönemi lehinize çevirmeye çalışın. Ailenize ve hobilerinize zaman ayırarak verimli zaman geçirin. Okumayı ertelediğiniz kitapları bitirin, farklı türdeki filmleri dizileri izleyin, online dünyanın sonsuz kaynaklarını kullanarak eksik olduğunuzu düşündüğünüz yönlerinizi güçlendirin, kişisel gelişiminize katkı sağlayın. Kendinize “virüs ne zaman bitecek?” sorusu yerine “kendimi bu mecburi ve herkesin yaşadığı süreçte nasıl daha fazla geliştirebilirim?” diye sorun.

Psikolojinize her zamankinden güçlü tutun

Virüs dolayısıyla evlerde kalma zorunluluğu, günlük rutinlerde yaşanan değişiklik, sosyal medya ve haber içeriklerindeki olumsuz paylaşımlar ve çevrenizdeki negatif bireyler gibi faktörler psikolojinin kolayca yıpranmasına sebebiyet verebilmektedir. Mümkün olduğu kadar bilimsel kaynaklara bağlı kalın ve olumsuz haber trafiğinden uzak durun. Çevrenizdekilerle virüs dışında farklı konular hakkında konuşmaya odaklanın, negatif duygu yayan insanlarla bu dönem için ilişkiyi minimum düzeye indirin.   

Dünyadaki herkesin aynı konumda olduğunu bilin

Kimsenin tahmin etmediği bu virüs salgını, dünyadaki her toplumu ve ekonomik sınıfı negatif etkiledi. Herkese dokunan bu kritik günlerin geçici olduğu, yalnızca sizin ya da ailenizin değil diğer tüm insanların aynı süreci yaşadıklarının bilincinde olun. Bu durumun sadece toplumsal ya da bölgesel bir mesele değil, küresel bir mesele olduğunu unutmayın.

Çevrenizi düzenleyin

Düzenli olmak özgüven hissi yaratır ve işleri sizi tatmin edecek şekilde ve hızla tamamlama becerinizi geliştirir. Ev düzeni konusunda uzman Japon danışman ve yazar Marie Kondo'ya göre, masanızı ve yaşadığınız ortamı düzenlemenin en kolay yolu, hayatınıza neşe vermeyen eşyalardan kurtulmaktır. Dolayısıyla yaşam alanınızı düzenleyerek özgüven ve neşe hissinizi yüksek tutabilirsiniz. Çalışma masanızda ise, dikkatinizi dağılmasını önlemek için sadece iş ile ilgili eşyaları tutmanız gerektiğini unutmayın.

Sosyal bağlantılarınızdan kopmayın

Günümüz bilişim ve iletişim çağı. Evde geçirdiğiniz süre boyunca kendinizi dış dünyaya kapatmamaya özen gösterin. Evde kalmanın sıkıntısı ve geleceğe yönelik kaygılara yönelmek yerine mutlu hissettiğiniz sosyal bağlantılarınızla, arkadaşlarınızla ve akrabalarınızla görüntülü görüşmeler yapın.

Bağışıklığınızı güçlü tutun

Virüs döneminde evde kalmanın getirdiği olumsuz duygulara kapılarak düzensiz ve sağlıksız beslenmekten uzak durun. Vücudunuzun dirençsiz olması hem virüse davetiye çıkaracak hem de kendinizi kötü hissettirerek psikolojik buhranlar yaşamanıza neden olacaktır. Dolayısıyla bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanızın, sadece fiziksel değil ruhsal sağlığınızı da koruyacağını unutmayın.


Hibya Haber Ajansı