Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalarda risk iştahında zayıflama görüldü. Avrupa tarafında, İngiltere piyasalarındaki gelişmeler piyasalarda dalgalanmayı yol açtı.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda risk iştahında zayıflama görüldü. Avrupa tarafında, İngiltere piyasalarındaki gelişmeler piyasalarda dalgalanmayı yol açtı. Dün İngiltere Başbakanı Liz Truss istifasını açıkladı. Avrupa hisse senedi piyasaları günü artıda kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,62, İngiltere FTSE 100 %0,27 ve Alman DAX endeksi %0,20 yükseldi. ABD’de tahvil faizleri yükseliş eğilimini sürdürürken 10 yıllık tahvil faizi dün %4,23 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 10 yıllıklar bu sabah da %4,26’nın üzerine çıktı. Fed yetkililerinden de "şahin" açıklamalar gelmeye devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker yıl sonuna kadar faiz oranının %4'ün oldukça üzerinde olmasının muhtemel olduğunu belirtti. Para politikasının değiştirilmesi için enflasyonda sürekli bir düşüş görülmesi gerektiğini aktaran Harker, Fed'in yüksek enflasyonu düşürmek için aktif olarak ekonomiyi yavaşlatmaya çalıştığını kaydetti. Fed'in politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalacağını belirten Harker, enflasyonun gelecek yıl yaklaşık %4'e ve 2024'e kadar %2,5'e düşmesinin beklendiğini bildirdi. Harker, Fed'in enflasyonu düşürmede hayal kırıklığı yaratan bir ilerleme kaydettiğini ifade etti. Gün içerisinde %1 civarı primli olan ABD endeksleri, bölgesel FED Başkanlarından Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker tarafından yıl sonunda Fed faiz oranının %4 seviyesinin oldukça üstünde olabileceğini söylemesi ve bu oranın gerekirse daha da artırabileceğini sözlerine eklemesi sonrasında eksi alanda kapanış yaptı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi, %0,30 azalışla 30.333,59 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,85 kayıpla 3.663,70 puana ve Nasdaq endeksi %0,61 azalarak 10.614,84 puana indi. Makro veriler tarafında ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 15 Ekim ile biten haftada 214 bine inerek piyasa beklentilerinin aksine düşüş kaydetti. Ülkede Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise Ekim’de -8,7 değerinde gerçekleşerek sektörde daralmanın devam ettiğini gösterdi. ABD'de ikinci el konut satışları da artan mortgage faiz oranları ve yüksek konut fiyatlarının etkisiyle, Eylül’de aylık %1,5 azalarak düşüşünü 8. aya taşıdı. DXY, negatif başladığı işlem gününe tahvil piyasasındaki hareketlilik ve FED başkanlarının açıklamalarıyla beraber kayıpları telafi etti ve günü 112,9 seviyesinde yatay sonlandırdı. GBPUSD paritesi, İngiltere’de Başbakanın istifasının ardından yükseldi ve 1,123 seviyesinde günü tamamladı EUR/USD paritesi 0,9770 seviyesinde. Brent petrol bu sabah 92,9 USD seviyesinde bulunuyor. Bu sabah açıklanan verilere göre, Japonya’da çekirdek tüketici fiyatları Eylül ayında yıllık %2,8’den %3,0’e yükseldi ve son sekiz yılın en hızlı artışını kaydetti. Hem taze gıda hem de enerji fiyatları dışarda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Eylül'de yıllık %1,8 arttı. Bu artış da Mart 2015'ten bu yana görülen en hızlı fiyat artışı olarak kayıtlara geçti.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görüyoruz. ABD vadelilerinde ise bu sabah hafif negatif bir görünüm var. VIX endeksi 29,9 seviyesinde. Yurt dışında bugün İngiltere’de perakende satışlar ve bütçe rakamları açıklanacak. Perakende satışlarda en son aylık %1,6, yıllık %5,4 düşüş yaşanmıştı.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta Pazartesi günü Çin’de 3. Çeyrek GSYH, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi açıklanacak. Aynı gün bir çok ülkede Ekim ayı PMI verileri takip edilecek. Salı günü Almanya’da IFO İş İklimi Endeksi, ABD’de konut fiyatları ve Richmond Fed endeksi izlenecek. Çarşamba günü ABD’de yeni konut satışları ile Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı, Perşembe günü ise ECB faiz kararı izlenecek. ECB'nin 27 Ekim'de 75 ve Aralık ayında 50 baz puan faiz artırması bekleniyor. Cuma günü ise Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı ile Almanya’da TĞFE ve ABD’de PCE enflasyon verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı