Komşuları İsveç'i ''Risk Faktörü'' olarak görüyor

komsulari-isveci-risk-faktoru-olarak-goruyor-21052008

Komşuları İsveç'i ''Risk Faktörü'' olarak görüyor

Dış Haberler, 21 Mayıs (HİBYA) – Ülkelerin corona virüsü nedeniyle kapattığı sınırlarını açmaya başladığı şu günlerde, salgına karşı diğer ülkelerden ve komşuları diğer Kuzey ülkelerinden farklı bir yöntem izleyen İsveç, komşuları diğer İskandinav ve Baltık ülkeleri tarafından ''risk faktörü'' olarak değerlendiriliyor.

Danimarka parlamentosundaki partiler ülkenin Norveç ve Almanya'ya olan sınırlarını açmasına sıcak bakarken, İsveç'e olan sınırın ise kapalı tutulmasını düşünüyor.

Norveç devlet epidemiyoloğu Frode Forland ''İsveç şu anda bizde olan daha büyük bir yayılmaya sahip. Farklı ülkelerde enfeksiyonun yayılması farklıysa sınırların kapalı tutulması mantıklı.'' diye yorum getirdi.

Baltık ülkeleri, Estonya, Letonya ve Litvanya ise komşu üç ülkenin vatandaşlarının karantinaya girmek zorunda kalmadan birbirleri arasında serbest seyahat edebilmelerine olanak tanıyan ''seyahat balonu'' oluşturup Finlandiya'yı da bu işbirliğine davet ederken İsveç'i ise dışarda bıraktılar.

Kuzey Ülkeleri Bakanlar Konseyi sonrasında konuşan Finlandiya İçişleri Bakanı Maria Ohisalo da bir "İskandinav balonunun" şuan olası görünmediğini belirterek "Norveç, Danimarka ve İzlanda durumlarını dengelemeyi başardılar, İsveç'te durum ise daha endişe verici" dedi.

Helsinki Üniversitesi İskandinav Araştırmaları Merkezi araştırma görevlisi Johan Strang ta İskandinav ülkelerinin genel olarak birbirleriyle çok iyi ilişkileri olduğunu ve diğer ülkelere yüksek güven duyduklarını, ancak korona salgını sırasında İsveç'in bir "risk" olarak görüldüğünü belirtiyor.

Krizin erken yönetiminde İskandinav ülkeleri arasında koordine edilmemesinin uzun vadeli sonuçları olabileceğini söyleyen Johan Strang,''İsveç stratejisinde haklı olduğunu ve pandemiyi daha çabuk aşabileceğini kanıtlasa da, bu sefer diğer İskandinav ülkeleri risk faktörleri haline gelecekti. Birbirimize ayak uyduramıyoruz. İskandinavya ülkeleri arasındaki küçük farklılıklar hakkında narsisizm var. Finlandiya ile İsveç veya İsveç ile Danimarka arasındaki farkları büyütmek istiyoruz, ancak karşılaştırmaya üçüncü bir ülke eklerseniz, farkların genellikle kaybolduğunu görürsünüz'' diye değerlendirmede bulunuyor.


Hibya Haber Ajansı