Piyasaların yönü

piyasalarin-yonu-17072009

Piyasaların yönü

BIST100…119,400 Seviyelerini Test Ettikten Sonra Geri Çekildi… Küresel hisse senedi piyasalarındaki risk iştahına eşlik eden endeks güne artıda başladı ve 119 bin puanı geçerek geçtiğimiz hafta Ayasofya geriliminin etkisiyle aldığı yaraları bir ölçüde sardı. Yurt içi piyasalarda gelen tepki alımları ve bir günlük tatildeki farkın kapanmasının fiyatlara yansımasıyla BİST 100 endeksi işlem gününü %0.91 değer kazancıyla 118,807 puandan tamamladı. Yurt içi faizlerin düşük seyretmesi ve reel getirinin eksi bölgede olması yurt içi hisse senedi piyasalarına yerli yatırımcının ilgisini artıyor. Haftanın son işlem günü öncesinde Asya Pasifik piyasaları yataya yakın bir görünüm sergilerken, ABD ve Almanya endeks vadelileri artıda. Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrediyor. Yurt içi piyasaların olumlu görünümü devam ettirerek güne artıda başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Yatay Seyrini Devam Ettiriyor… Uzunca bir süredir 6.85-6.86 bandında işlem gören Dolar TL kuru dalgalı kur sistemine geçildiğinden bu yana en düşük volatiliteyle karşı karşıya. Hızlı kredi genişlemesi, cari ve bütçe açığındaki yükseliş trendi gibi risk faktörleri fiyatlamalarda şimdilik geri planda. Açıklanan veriler de kur üzerinde önemli bir etki yaratmıyor.

 

 

EURTRY… TL Euro Karşısında Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Gelişmekte olan ülke ve majör para birimleri Euro karşısında zayıf bir görünüm sergiliyor. AB Komisyonu 750 milyar Euro tutarındaki kurtarma planını devreye alacağına yönelik beklentiler Euro’nun global bazda güçlenmesine destek sağlıyor. Bugünkü AB komisyonu toplantısı öncesinde Euro TL kuru 7.80 seviyelerine yakın bölgede işlem görüyor.

 

 

EURUSD… ECB Faizleri Sabit Bıraktı… Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. Pandemi tahvil alım programını 1,35 trilyon Euro seviyesinde sabit tuttu. ECB Başkanı Lagarde basın toplantısında enflasyon görünümünün %2 beklenti ufkuna yaklaşana kadar güvercin politikanın devamına işaret etti. Euro Dolar paritesi kısa vadeli yükseliş trendini koruyor. Euro Bölgesi kaynaklı gelişmeler gündemdeki yerini koruyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri Covid-19 pandemisinin ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan kurtarma programı ile gelecekteki bütçeyi görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor. ECB toplantısı öncesinde 1.1440 seviyelerine yönelen Euro Dolar paritesi 1.1370 seviyelerine geriledi. FED yetkilileri ekonomik görünümün kötüleştiğini ifade edip gerekeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

 

 

XAUUSD… Kritik 1,813 $ Direncini Kıramayıp Geriledi… Fikri mülkiyet hakları tartışmalarıyla bugüne kadar gelen ABD-Çin gerilimi son dönemde çok hassas bir patikadan geçiyor. ABD ile Çin arasında, Güney Çin Denizi üzerindeki egemenlik hakları konusunda yaşanan gerilim giderek tırmanıyor. Yatırımcıların ABD Çin ilişkilerinden çok aşı ve tedavi çalışmalarına odaklanmasıyla birlikte güvenli varlıklara ilgi bir miktar azaldı. Perşembe günkü işlemlerde Dolar global bazda değer kazanırken altının ons fiyatı kritik bir direnç noktası olarak öne çıkan 1,813 $ seviyesini kıramayarak 1,800 $’ın altına geriledi.

 

 

GAUTRY… Gram Altın Geri Çekildi… Gram altının ons fiyatı kaynaklı gelişmelere olan hassasiyeti sürüyor. Altının ons fiyatı 1,800 $ seviyesinin altına gerilerken gram altın 396 TL seviyesine düştü.

 

 

BRENT… Yatay Seyrediyor… OPEC+ petrolde üretim kısıntılarını azaltma kararı almasına rağmen koronavirüs salgını kaynaklı endişeler enerji fiyatları üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. 2 milyon varillik üretim kısıntısının durdurulması kararı şimdilik yeterli görülse de OPEC+ son dönemde global talepte ortaya çıkan düşüşü değerlendirmek üzere 18 Ağustos tarihinde yeniden toparlanmayı planlıyor. Üretim kotaları konusunu görüşmek üzere is Aralık ayı düşünülüyor. Enerji piyasasındaki belirsizlik faktörü fiyatların yön arayışı konusunda kararsız kalmasına da neden oluyor. Brent petrolün varil fiyatı haftanın son işlem gününde vadeli piyasalarda 43 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

SP500… Risk İştahı Düşük Seyretti… Koronavirüs vaka sayılarındaki artışın durdurulamaması ABD hisse senedi piyasalarını tedirgin etmeye devam ediyor. Salgının ekonomiye olası etkilerini değerlendiren yatırımcılar temkinli bir duruş sergilerken ABD ekonomisi için gösterge niteliğindeki S&P500 endeksi günü %0.34 değer kaybıyla 3,216 puandan tamamladı. Diğer taraftan ikinci çeyrek bilançoları yatırımcılar tarafından takip ediliyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı