FED’in vereceği mesajlar izlenecek

fedin-verecegi-mesajlar-izlenecek-10062010

FED’in vereceği mesajlar izlenecek

Fed’in Haziran ayı toplantısı bugün TSİ 21.00’de sonuçlanacak. Faizleri halihazırda %0 seviyesine yakın tutan Merkez Bankası’nın herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Kaldı ki, negatif faiz oranlarına sıcak bakılmadığını düşünürsek öngörülebilir süre zarfında da farklı yönde bir adım beklenmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada, toplantıda faiz kararından çok Fed’in ekonominin görünümüne ilişkin görüşünün fiyatlamalara etki etmesini bekliyoruz.

Dolayısıyla, Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasındaki konuşmasında vereceği mesajlar piyasaların yönü açısından oldukça önemli. Fed’in özellikle geçen hafta açıklanan güçlü istihdam rakamlarını nasıl değerlendirdiği ve verilerin aynı doğrultuda gelmesi durumunda nasıl aksiyon alacağı yatırımcıların merak ettiği soruların başında geliyor. Diğer taraftan getiri eğrisi kontrolü sıklıkla konuşuluyor olsa da son dönemde faizlerde yaşanan yükseliş ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserliğin bir sonucu olduğu için Fed’in şimdilik bu yönde bir adıma sıcak bakmayacağını tahmin ediyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul kâr satışları ile karşılaşıyor. Son dönemdeki hızlı değer kazanımları ile 111 bin sınırına kadar yükselen BIST-100 endeksi gerek hızlı yükselişin getirdiği doygunluk gerekse yurtdışı piyasaların ivme kaybetmesinin etkisi ile kâr satışları ile karşılaşıyor. Kısa vadeli teknik göstergelerin aşırı alım seviyesine ulaşması nedeniyle endekste düzeltmeler görebileceğimize sıklıkla dikkat çekiyorduk. Büyük resimde çok ciddi bir değişim görmüyor olsak da indikatörlerin bulunduğu seviyeler nedeniyle yukarı yönlü hareketlerin düzeltmeler eşliğinde devam edeceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz.

EUR/USD direncini korumaya çalışıyor. Likidite artışına yönelik beklentilerin gerçekleşmesi ile 1,1380’i gördükten sonra yönünü aşağı çeviren paritenin görünümünde anlamlı bir değişim görmüyoruz. Bu noktada 1,1380’e doğru yaşanabilecek olası hareketlerin satış ile karşılaşmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bugün ise FOMC toplantısı öncesinde daha sakin bir parite görebiliriz. Fed’in faizlerde değişiklik yapması beklenmese de ekonominin görünümüne dair değerlendirmeleri paritede volatiliteyi artırabilir. Ayrıca getiri eğrisi kontrolüne yönelik olası mesajların öne taşıdığını düşünüyoruz.

USD/TL 6,80 sınırında. İçeride önemli bir gündem maddesi bulunmazken kurun performansında yurtdışı görünümün bugün de belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu noktada özellikle Fed toplantısında alınacak kararlar ve verilecek mesajlar TL’de volatilitenin artmasına neden olabilir. Teknik açıdan bakıldığında ise kurun 6,80’in altında kalmaya devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Öyle ki, uzun bir süredir direnç olarak çalışan bu seviyenin aşılması durumunda teknik açıdan yukarı yönlü risklerin artabileceğini söylemek mümkün.

Ons altın yeniden 1700 doların üzerinde. Bir yandan Fed toplantısından çıkması muhtemel güvercin söylemleri fiyatlamaya başlayan ons altın diğer taraftan ise Kore’de artan jeopolitik riskleri yansıtmaya başladı. Böyle olunca altının ons fiyatının bir kez daha 1700 doların üzerine yükseldiğini görüyoruz. Özellikle Kore’deki tansiyon altının bir süre haber akışına hassasiyetinin yüksek seyretmesine neden olabileceği için fiyatların her iki yöne doğru da hareketlenme potansiyeli taşıdığını söylemek mümkün. Şimdilik teknik açıdan görünümün çok fazla değiştiğini düşünmüyoruz. Bu noktada yukarıda 1720 dolar aşağıda ise 1680 doları izlemeye devam ediyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı