E-Fatura ile kobi'ler dijitalleşecek

e-fatura-ile-kobiler-dijitallesecek-11032012

E-Fatura ile kobi'ler dijitalleşecek

‘e-fatura’ uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliği ile 2020 yılından itibaren KOBİ’leri de kapsama alanına alıyor.  Türkiye’de 2010 yılından bu yana başlayan e-fatura uygulaması hakkında YSM Bulut Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yazıcı, KOBİ'lerin bu tebliği ile avantajlı hale geçeceklerini söyledi.

Türkiye’de 2010’da uygulama kararı alınan ve 2013 yılından bu yana özellikle büyük işletmelerde zorunluluk haline getirilen e-fatura uygulaması Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yönetiliyor. Eskiye kıyasla daha güvenli ve maliyet tasarrufu sağlayan tek format halinde uygulanacak e-fatura sistemi, KOBİ’leri dijitalleştirecek. Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin ‘e-arşiv fatura olarak düzenleme getirilen diğer faturalar’ başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca; 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine kesilen 5 bin TL ve üzeri faturalar e-belge portalı üzerinden e-arşiv fatura olarak kesilmek zorunda. KOBİ’leri yakından ilgilendiren bu tebliğ, faturalandırma sisteminde büyük değişiklik yapılmasını zorunlu kılıyor.

Dijitalleşme KOBİ’ler için külfet olmayacak

Bilişim teknolojileri alanında 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren YSM Bulut Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Yazıcı“Resmi gazetede yayınlanan tebliği ile bundan böyle kağıt faturanın yanı sıra KOBİ’ler de elektronik fatura sistemine geçmek zorunda kaldı. Biz YSM Bulut olarak bu geçiş sürecinde de KOBİ’lerimizin yanında olacağız, hayatlarını kolaylaştıracağız. “YSM Bulut Platformu” şirketlerinden gerek YSM Yazılım ürünü olan CHARK ve TOY yazılımlarımız sayesinde veya YSM’den 2018’de koparak şirketleştirdiğimiz PİR Yazılım şirketimizin de yazılımları sayesinde Esnaf ve KOBİ’lerimiz, müteahhitlerimiz, sanayicilerimiz dijitalleşme ve e-dönüşüm süreçlerinde de hiçbir zorluk yaşamayacaklar; aksine tüm idari ve mali süreçler, proje süreçlerinin yönetimi konularında tüm ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde karşılayacaklar” diye konuştu.

e-fatura sistemiyle kağıt faturaları tamamıyla ortadan kaldıran uygulamada arşivleme (yani faturaların saklanması) için de belirli standartlar geldiğini sözlerine ekleyen Yazıcı; “e-fatura sistemine geçen vergi mükellefleri için  GİB faturanın kağıt çıktısının saklanmasını veya PDF dosya biçiminde saklanmasını kabul etmiyor. GİB portaldan ücretsiz kestiğiniz elektronik faturaya da 6 ay sonra ulaşamıyorsunuz, çünkü GİB bu faturayı sileceğini açıkladı. Ya kendiniz bu e-fatura kayıtlarını kendi imkanlarınızla saklayacaksınız veya bu noktada YSM Bulut olarak geliştirdiğimiz yazılımla entegre çalıştığımız e-Fatura entegratörlerinin sistemlerinde güvenli bir şekilde arşivleyip, saklama yükümlülüğü problemini çözecek ve de rahat edeceksiniz. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirdmiş olduğumuz YSM Bulut Platformu yazılımlarımızla KOBİ’ler başta olmak üzere tüm vergi mükellefleri hem e-dönüşüm zorunluluklarını yerine getirecek hem de gelir-gider tablosunu görecekler, faturalarınıı kesip aynı zamanda tüm idari, mali ve stok kayıtlarını, proje, retim, vb. tüm iş sürecilerinin kayıtlarını da arşivleyebilecekler. İşini cepten, tabletten, masaüstü ve diz üstü tüm online cihazlarından yönetebilen KOBİ avantajlı hale geçecek” dedi.


Hibya Haber Ajansı