Piyasaların yönü

piyasalarin-yonu-01072010

Piyasaların yönü

BIST100… Kritik 116,300 Seviyesinin Üzerinde… Global hisse senedi piyasaları koronavirüs vaka sayılarındaki artışa rağmen bardağın dolu tarafına odaklanmayı tercih ediyor. Dün kritik seviye olan 116,300 seviyesinin üzerine çıkan endekste bundan sonra bu seviyelerde kalıcı olup olunamayacağı takip edilecek. 113,000 seviyeleri ise destek noktası olarak takip edilecek. Bu seviyelerde kalıcılığın sağlanması durumunda yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Haftanın ilk işlem gününde endekse olumlu katkı veren bankacılık endeksi dün nötr bir performans sergiledi. BIST30 endeksine dâhil paylar üzerindeki açığa satış kararı kaldırıldı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon F35 savaş uçaklarının bazı parçaları için Türk şirketleri ile çalışmaya devam edeceklerini açıkladılar. Asya piyasaları 3.çeyreğin ilk iş gününde düşük hacimlerle işlem görürken, ABD endeks vadelileri dünkü kazançlarını koruma konusunda çaba gösteriyor. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler piyasalar takip edilmeye devam edecek. Yurt içi piyasaların yurt dışı piyasalardaki harekete bağlı olarak güne yataya yakın artı bir açılış yapması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Yatay Seyrini Sürdürdü… Geçtiğimiz haftaki TCMB toplantısından sonra Dolar TL kurundaki yatay seyir devam ediyor. Cuma günü açıklanacak tüketici enflasyonu verisi öncesinde piyasalarda bekle ve gör havası var. Enflasyon ve TCMB’nin politika faizi arasındaki makasın açılması alım yönlü hareketlerin hız kazanmasına neden olması beklenebilir. Dolar TL yeni işlem gününde 6.85 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY…7.70 Seviyelerinde… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Euro TL kuru 7.70 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…1.1225 Seviyelerinde… Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi hafifçe yükseldi. Haziran ayında Euro Bölgesi tüketici enflasyonu %0.2 artış beklentilerinin üzerinde %0.3 olarak gerçekleşti. Bugün piyasalar ABD ve Euro bölgesi tarafında PMI verilerini, FED toplantı tutanaklarını takip edecek. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış doların güvenli varlık talebinden destek bulmasına katkıda bulunuyor.

 

 

XAUUSD…Güvenli Varlık Talebinden Destek Buldu… Koronavirüs salgınında vaka sayılarının durdurulamaması, merkez bankalarından ek parasal teşvik beklentileri ve ABD-Çin ticaret geriliminin gündemde kalmaya devam etmesi altının ons fiyatına destek sağlıyor. Ons altın son 4 yılın en büyük çeyreklik yükselişini gerçekleştirdi. . ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi kontrolü beklentileri artıyor. FED Başkanı Jerome Powell her ne kadar iki hafta önce bu seçeneğin açık bir soru niteliğinde olduğunu ifade etse de uzun vadeli faizlerin kısa vadeli faizlere yakınlaştırılma seçeneği altın fiyatlarının yükselişi için iyi bir katalizör olabilir.

 

 

GAUTRY…390 TL Seviyesinin Üzerinde Kalıcı Olma Çabasında… Dolar TL kurundaki oynaklığın düşük olması ve altının ons fiyatının güvenli varlık talebinden destek bulmasıyla gram altın 393 TL seviyesine yükseldi.

 

 

BRENT… Stoklardaki Düşüşle Birlikte Yükseldi… Makroekonomik verilerdeki toparlanma işaretleri Brent petrolün varil fiyatını 40 $ seviyesinin üzerinde tutmaya devam ediyor. Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre ham petrol stokları geçen hafta 8.16 milyon varil geriledi. Stoklardaki düşüş ve ekonomilerin açılmaya başlaması petrol fiyatlarına destek sağlıyor.

 

 

SP500… Vaka Sayılarındaki Artışa Rağmen Yükselişte… ABD’de tüketici güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre 12.2 puan artarak 98.1 oldu. Koronavirüs vaka sayılarındaki artışa rağmen ABD endeksleri günü artıda tamamladı. ABD hisse senedi piyasaları ekonomideki normalleşme ve FED’in ekonomiyi desteklemek için elinde yeterli enstrümanın bulunduğu iyimserliğinden destek buluyor. S&P500 endeksi dün %1.52 değer kazancıyla 3,099 puana yükseldi. Yeni işlem gününde vadeli piyasalarda dünkü kazançlarını koruma çabası içerisinde.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı