Aslı Çavuşoğlu’nun ABD’deki yeni projesine destek veriyor

asli-cavusoglunun-abddeki-yeni-projesine-destek-veriyor-25072007

Aslı Çavuşoğlu’nun ABD’deki yeni projesine destek veriyor

Çağdaş sanatı destekleme girişimi SAHA Derneği, 11 Temmuz’da ABD’deki Massachusetts Museum of Contemporary Art’ta açılan “Kissing Through the Curtain” başlıklı sergiye Türkiye’den davet edilen Aslı Çavuşoğlu’nun yeni eser üretimine destek veriyor.

Alexandra Foradas’ın küratörlüğünde düzenlenen “Kissing Through the Curtain,” çevirinin kısa, aracılı ve kusurlu doğasını, insanın sınırlar üzerinden ve sınırlara rağmen iletişim kurma çabası üzerinden ele alıyor. Sergideki on sanatçı sınırlara odaklanarak iletişim kurma biçimlerini ele alıyor. Bu iletişim kurma biçimleri yalnızca diller arasında değil, uluslar, kültürler, medya, beden ve bireysel zihinler arasında da araştırılıyor.

 

Aslı Çavuşoğlu’nun sergi içinde bir sergi niteliğindeki With Just the Push of a Voice başlıklı yerleştirmesi adını Gabriel Garcia Márquez'in 1975 tarihli “Başkan Babamızın Sonbaharı” adlı romanından alıyor. With Just the Push of a Voice, aynı dili konuşan insanlar arasında çevirinin gerekli olduğu durumları inceler. Semboller ve kelimeler, kişinin kendi inançlarının veya kimliğinin göstergesi olarak ve devrimin aracıları olarak güç unsuru haline gelir. Silinme ve sansürlenme anları farklı mana ve önem kazanır. Belki de bir söz saray kapılarını açabilecek güce sahiptir.

Serginin yayınını online olarak buradan inceleyebilirsiniz.

Sanatçılar: Nasser Alzayani, Aslı Çavuşoğlu, Kim Faler, Justin Favela, Osman Khan, Christine Sun Kim, Kameelah Janan Rasheed, Jimena Sarno, Clarissa Tossin, Jessica Vaughn

 

Aslı Çavuşoğlu:

Aslı Çavuşoğlu (1982, İstanbul) kültürel ve tarihsel olguların bireylerce nasıl dönüştürüldüğünü, temsil edildiğini ve yorumlandığını inceler. Çeşitli mecralar üzerinden çalışan Çavuşoğlu, projelerinde sıkça bir tercüman, yazar ya da danışman rolü üstlenerek, ortak tarihlerimizin güvencesiz ve öznel doğasının altını çiziyor. Güncel kişisel sergilerinin arasında The Place of Stone, New Museum, New York (2018); Red / Red, MATHAF Arab Museum of Modern Art, Qatar (2016); In Diverse Estimations Little Moscow [Aslı Çavuşoğlu: Farklı Tahminlerde Küçük Moskova], RISD Museum, Providence (2014); Taşlar Konuşuyor, ARTER, İstanbul (2013) ve Murder in Three Acts [Üç Perdede Cinayet], Delfina Foundation, Londra (2013) sayılabilir. Eserleri ise aralarındaPalais de Tokyo (Paris, 2020), Castello di Rivoli (Torino, 2019 & 2017), Between Bridges, Berlin (2018); Moderna Museet, Stockholm (2017); Manifesta 11, Zürih (2016); Van Abbemuseum, Eindhoven, Hollanda (2016); 14. İstanbul Bienali (2015); New Museum, New York (2015); 2. Kiev Bienali (2015); Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam (2014); MAK, Viyana (2013); Darat al Funun, Amman (2013); 11. Baltic Trienali, Vilnius (2012); Institute of Contemporary Arts, Londra (2012); Frieze Projects, Londra (2012) ve Performa 11, New York (2011)’un bulunduğu kurumlarda sergilenmiştir.

 

Mass MOCA: Massachusetts Güncel Sanat Müzesi, Massachusetts'in North Adams şehrinde bulunan dönüştürülmüş bir fabrika binası kompleksinde bulunan bir müzedir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki güncel görsel sanatlar ve sahne sanatları için en büyük merkezlerden biridir. MASS MoCA, hem tanınmış hem de kariyerinde gelişmekte olan sanatçıların yapıtlarına yer veren bir program izliyor. Geleneksel müzelerde gerçekleştirilmesi mümkün olmayan büyük ölçekli enstalasyonlara odaklanıyor.


Hibya Haber Ajansı