TCMB: Ocak'ta enerji enflasyonundaki belirgin artış su fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı

tcmb-ocakta-enerji-enflasyonundaki-belirgin-artis-su-fiyatlarindaki-yukselisten-kaynaklandi-04022003

TCMB: Ocak'ta enerji enflasyonundaki belirgin artış su fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı

TCMB: Ocak'ta enerji enflasyonundaki belirgin artış su fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı

Merkez Bankası, Ocak ayında gıda fiyatlarının mevsimsel olarak yüksek bir artış gösterdiğini belirtti.  TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, Ocak’ta yıllık enflasyonu enerji dışındaki alt gruplarda gerilerken, enerji enflasyonundaki belirgin artışta ise bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük baz etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1.35 arttığını ve yıllık enflasyonun 0.31 puan yükselerek 12.15 olduğunu açıklamasının ardından, TCMB de bugün 'Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.

Rapora göre, bu dönemde yıllık enflasyon enerji dışındaki alt gruplarda geriledi. Enerji enflasyonundaki belirgin artışta ise bir önceki yılın aynı dönemindeki düşük baz etkili oldu. Bu dönemde gıda fiyatları mevsimsel olarak yüksek bir artış gösterse de grup yıllık enflasyonu baz etkisiyle geriledi.

TCMB Raporunda, enerji fiyatlarındaki artış şu şekilde değerlendirildi:

“Enerji fiyatları Ocak ayında aylık yüzde 1,11 oranında artmıştır. Bu gelişmede şebeke suyu fiyatlarında gözlenen yüzde 5,97’lik yükseliş belirleyici olmuştur. Uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşe karşın, döviz kuru gelişmeleri nedeniyle akaryakıt fiyatları yüzde 0,55 oranında artmıştır. Enerji yıllık enflasyonu bir önceki yılın aynı döneminde elektrik, doğalgaz ve şebeke suyu fiyatlarındaki indirimlere bağlı düşük baz etkisiyle 6,16 puan artarak yüzde 17,14’e yükselmiştir.”

 

Merkez Bankası raporuna göre, temel mal ve hizmet gruplarında yıllık enflasyon sınırlı bir oranda gerilerken, temel mal enflasyonundaki düşüşü KDV indirimine bağlı olarak dayanıklı tüketim grubu sürükledi.

Sağlık, bakım-onarım ve eğitim alt kalemlerindeki fiyat gelişmeleri

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre enerji, altın ve hizmet gruplarının katkıları sırasıyla 0.66, 0.06 ve 0.05 puan artarken, gıda, temel mal ve alkol-tütün gruplarının katkıları sırasıyla 0.34, 0.07 ve 0.05 puan azaldı.

Ocak ayında hizmet fiyatları yüzde 2 arttı, grup yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda gerileyerek yüzde 12.20 oldu. Bu dönemde, yıllık enflasyon kira, ulaştırma ve haberleşme gruplarında geriledi, lokanta-otel grubunda sınırlı bir miktar arttı, diğer hizmetlerde ise görece yatay seyretti.

TCMB raporunda şu görüşlere yer verildi:

“Temel mal grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında 0,13 puan gerileyerek yüzde 7,35 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda gerilerken, giyim ve ayakkabı grubunda yükselmiş, diğer temel mallar grubunda ise yatay bir seyir izlemiştir. Mobilya ürünlerinde KDV indiriminin (yüzde 18’den yüzde 8’e) etkisi fiyatlara büyük ölçüde yansımış, bu doğrultuda dayanıklı mal fiyatları yüzde 0,94 oranında gerilemiştir. Diğer taraftan, giyim ve ayakkabı grubunda sezon indirimi bir önceki yıla kıyasla daha sınırlı bir oranda gerçekleşmiştir.”

Hibya Haber Ajansı