Yeni ay, yeni hedefler

yeni-ay-yeni-hedefler-01072009

Yeni ay, yeni hedefler

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Temmuz ayının ilk sabahına nötr risk iştahı ile başlıyoruz. Olumlu gelen makro verilere karşın, artan koronavirüs vaka sayılarına bağlı oluşan endişeler ve ABD-Çin arasındaki gerilim risk iştahı üzerinde baskı oluşturuyor. Asya piyasaları karışık seyrederken, ABD vadeliler de satıcılı. Dün ABD'de tüketici güven endeksi 2011 yılından sonraki en yüksek artışı kaydetti. Yurtiçi tarafta BIST100 endeksi güçlü görüntüsünü artan işlem hacmiyle desteklemeye devam ediyor.  Dün akşam SPK'nın 1 Temmuz tarihi itibariyle BİST30 hisselerinde açığa satış yasağını kaldırdığını açıklaması ardından, özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde BİST30 hisselerine bugün talep artabilir. Ayrıca Pentagan, F-35 parçalarının tedariki için sözleşme imzalanan Türk şirketlerinden 2022 yılı sonuna kadar alım yapılacağını açıkladı. Bu sabah TL yatay bir görüntü sergilemeye devam ederken, BİST30'da açığa satış yasağının kaldırılması ve F-35 haberlerinin olumlu katkısıyla, BİST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.

 
    

 

MAKROEKONOMİ

                                         
Asya borsaları, Hong Kong kaynaklı ABD-Çin gerilimi ve ekonomik verilerin izlenmesiyle birlikte üçüncü çeyreğe hafif artıda başladı. Hong Kong piyasaları tatil olurken, Japonya borsa endeksleri ise imalatçılar endeksinin kötü gelmesiyle emsallerinden ılımlı negatif ayrışıyor. ABD'de endeksler, yaklaşık 2000 yılından bu yana en iyi çeyreği geride bırakırken, ABD vadelileri bugün hafif ekside.

  • Japonya'da Tankan büyük imalatçılar güven endeksi, eksi 8 olan seviyesinden ikinci çeyrekte eksi 34 seviyesine düştü.
  • Çin'de Caixin PMI, haziranda 51,2 ile son 6 ayın en hızlı büyümesini gösterse de detaylarda ihracat ve istihdam zayıf seyretti.
  • ABD'de tüketici güveni, haziranda 2011'den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirdi.
  • Powell, Lagarde gibi önemli mevkilerdeki isimlerin daha önceki konuşmalarında küresel ekonomiye ilişkin negatif bir perspektif çizmesinin aksine BoE baş ekonomisti Haldane dün ekonomik gidişat hakkında iyimser bir tablo çizdi. Birleşik Krallık ve küresel ekonominin toparlanma fazına geçtiğini ve şu andaki toparlanmanın V-şeklinde olduğu belirtmekte. Haldane son BoE toplantısında varlık alımı artışına karşı çıkan tek üyeydi.
  • New York Valisi Andrew Cuomo, 8 eyaletten daha New York'a gelenlerle 14 gün sürecek zorunlu karantina uygulayacaklarını söyledi.

Bugün küresel çapta haziran ayına ilişkin imalat sektörü PMI final verileri ağırlıklı bir gün olacak. ABD tarafında, TSİ 15.15'te haziran ayı ADP özel sektör istihdam değişimi verisi takip edilecek. Özel sektör istihdamın haziranda normalleşmenin hızlanmasıyla 2,85 milyon kişi artması bekleniyor. ABD'de TSİ 17'de haziran ayına ilişkin ISM imalat sanayi endeksi verisi de açıklanacak. Endeksin, haziranda yükselişini sürdürerek 49,7 seviyesine çıkması bekleniyor. TSİ 21'de Fed'in 10 Haziran'daki FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar da yayınlanacak. Almanya ise, bugün Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacak. Öte yandan, TSİ 10.45'te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta'nın ve TSİ 17'de Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşmaları takip edilecek. TSİ 10.30'da İsveç Merkez Bankası'nın faiz kararı bulunmakta.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da haziran ayına ilişkin İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. İmalat sektörü PMI'ın, haziranda normalleşme adımlarının hızlanmasıyla ve küresel ölçekteki duruma benzer şekilde yükselişini sürdürmesini ve 40,9 seviyesinden genişleme bölgesine yakınsamasını beklemekteyiz. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bugün videokonferans yolu ile Suriye konusunda görüşme gerçekleştirecekler.
 
İmalat PMI verisi öncesi açıklanan hizmet ve sanayi sektörüne ilişkin görünüme ışık tutan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından haziran ayı SAMEKS verileri dün yayınlandı. 2020 yılı Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1 puan artarak 44,1 seviyesine yükseldi. Bileşik endeks toparlanmasını sürdürse de mayıs ayındaki 8 puanlık yükselişe göre iyileşmesinde hız kesti. Özellikle turizmin zayıflığında hizmet sektörünün mayıs ayına benzer şekilde bileşik endekse katkısı sanayi sektörüne göre sınırlı kaldı. Önceki gün açıklanan hizmet sektörü güven endeksinin de inşaat, perakende ve reel kesim güven endeksine göre daha zayıf artış sergilediğini görmüştük.

  • Haziran ayında sanayi sektörü endeksi aylık 7 puanlık artış ve hizmet sektörü endeksi ise 0,5 puanlık artış sergiledi.
  • Normalleşme adımlarının haziran ayından itibaren hızlanmasının etkisiyle, önümüzdeki aylarda SAMEKS endekslerinde, PMI endeksinde ve diğer öncü göstergelerde de yükselişin devam etmesini beklemekteyiz.                                                                                      

ŞİRKET HABERLERİ 

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank'ın 500mn USD tutarındaki tahvil ihracında getiri %6,8 olarak belirlendi. IFR tarafından yayımlanan haber bankacılık kaynaklarına dayandırıldı. Tahvilin ilk getiri beklentisi düşük %7'li seviyeler olarak açıklanmış, daha sonra %6,8 ile %6,85 aralığına indirilmişti.   (Kaynak: Reuters)

29 Nisan 2020 tarihli Akbank raporumuz için tıklayınız…

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket brüt 0,0201700 TL (Net 0,0201700 TL) kar payı ödemesi teklifini Şirket 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda onaya sunulmasına karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 23.07.2020'dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %1,0'dır.

1 Haziran 2020 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Good-Year (GOODY, Nötr): Şirket ile Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikası (LASTİK-İŞ) arasında 3 Ocak 2020 tarihinde başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 30.06.2020 tarihinde anlaşma ile sonuçlanmış ve 24 ay süreli Toplu İş Sözleşmesi imzalanarak, 01.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Bu sözleşmeyle çalışanların ücret ve sosyal haklarında enflasyon oranlarına paralel iyileştirme gerçekleştirilmiştir.

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Şirket, İzmir Rafinerisindeki üniteleri önceden duyurulan takvime uygun olarak kademeli olarak devreye alındığını açıklamıştır. Şirket, tüm rafineri ve ofis sahalarında Covid-19 salgınına ilişkin resmi makamlar tarafından önerilen ve gerekli görülen tüm tedbirleri aldığını ve uyguladığını duyurmuştur.

22 Mayıs 2020 Tarihli Tüpraş Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: SPK, açığa satış yasağına ilişkin olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda; İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından ödünç pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumunu temin edecek, düzenli ve sürekli teklif bulunmasını sağlayacak teknik geliştirmelerin tamamlanarak kullanıma hazır hale getirilmiş olması, yeni sistemde ilk etapta Borsa İstanbul "BIST 30 Endeksi" kapsamında yer alan pay senetlerinin Takasbank tarafından geliştirilen "Otomatik Ödünç Verme Talimat Ekranları" aracılığı ile aracı kurumlar tarafından ödünce konu edilebileceği dikkate alınarak, Kurul Karar Organı'nın 30.06.2020 tarihli toplantısında; 16.10.2019, 28.02.2020 ve 02.03.2020 tarihli Kurul Kararları ile getirilen açığa satış yasaklarına ilişkin olarak:

A) 01.07.2020 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul A.Ş. tarafından ilan edilen BIST-30 Endeksinde yer alan pay piyasalarında kaldırılmasına,

B) BIST-30 Endeksi dışında kalan pay piyasalarında 28.02.2020 tarihli ve 02.03.2020 tarihli Kurul Kararları hükümleri çerçevesindeki uygulamanın devam etmesine karar verilmiştir.

Enerji: Elektriğe zam yapılmayacağı bildirildi. Sanayide kullanılan doğalgazda ise yüzde 9,7 ile 12,5 arasında indirim yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayicilerin kullandığı doğal gazın fiyatında yapılan indirime yönelik "Pandemi döneminde desteklerle koruduğumuz sanayimizin ve ekonomimizin hızlı toparlanmasına katkı sağlayacak bu indirimin hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Kaynak: NTV

Milli Piyango: Sisal Şans, Milli Piyango ile alakalı hizmet alım sözleşmesinin 1 Ağustos itibarıyla devreye alınacağını ve yeni dönemindeki ilk çekilişin 2 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini duyurdu. Milli Piyango lisansı 2017'de 49 yıllığına Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş; Milli Piyango'nun işletmesi için düzenlenen ihalenin ardından geçen yıl Ağustos ayında Sisal-Şans Ortak Girişimi ile sözleşme imzalanmıştı. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket, bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş'nin 30.06.2020 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında sermayesinin 10,2mn TL'si nakden, 9,8mn TL'si önceki dönem karından karşılanmak üzere toplam 20mn TL artırılarak 25mn TL'ye çıkartılmasına karar verilmiştir.  Şirket bağlı ortaklığı EYN Teknoloji A.Ş' nin 30.06.2020 tarihinde yapılan genel kurulunda, sermayesinin 6,45mn TL'si nakden ödenmek suretiyle 6,50mn TL'ye artırılmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,63 seviyesinden %7,62 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 180,1 milyar TL ile 147,9 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,2 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.


İkinci dalga riskine karşın ABD ekonomisinden güçlü verilerin açıklanmasıyla ABD 10 yıllıkların faizinin kısmi yükseldiği gözleniyor ve 10 yıllıkların faizi, %0,68'lerde bulunmakta.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, TL'nin görece yatay seyretmesine karşın, zayıf hacimli piyasada verim eğrisi genelinde artışlar gözlendi. Verim eğrisinin kısa tarafında 20 baz puana varan uzun tarafında ise 10 baz puana varan yükselişler gözlendi. En çok işlem hacmine sahip olan Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi 8 baz puanlık artışla %11,26 seviyesine yükseldi.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı