IFO verilerini takip edeceğiz

ifo-verilerini-takip-edecegiz-24062008

IFO verilerini takip edeceğiz

AVRUPA

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Mayıs ayında 79,5 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre yükseliş göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Haziran ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

“PİYASANIN ROTASI”

Para Basma Çılgınlığı!

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 9,241,252 – tedaviye pozitif cevap veren 4,613,969 – ölü sayısı 476,945 kişiye ulaşmıştır. Virüse ilişkin ikinci dalga endişeleri sürmeye devam ederken, normalleşme aşamaları hızlanmaktadır. ABD tarafında işler tekrar kontrolden çıkarken vaka sayısındaki artış tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Fakat Trump ve ekibi açık ve net olarak bunlara rağmen ekonomiyi tekrar kapatmayacaklarını belirtmiştir. Trump, Temmuz ayında ekonomiyi desteklemek için yeni bir teşvik paketini açıklayabilir.

Fed’in önderliğinde Merkez bankalarının para basmaları ilk aşamada sistemin ayakta kalması için önemli bir hamle olurken, para basmanın sürmesi yavaş yavaş marjinal faydasının azalmasını tetiklemektedir. Sınırsız ve bedava para bir noktadan sonra sistem için risk oluşturabilecekken, bu duruma adapte olan piyasa katılımcıları altın varlığına yönelerek önceden tedbir almaktadır. ABD borsa endekslerinde belli bir yatay seviyeler öne çıkarken, paranın adresinde altın ön plana çıkmaktadır. Bu noktada COMEX (turuncu) depolarına giriş ve ETF (mavi) altın pozisyonlarındaki artış sürmektedir.

 

İşin özetinde para basma çılgınlığı bir noktada piyasanın en önemli riski haline gelecektir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3118 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7151 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1768.50 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.85032 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 472.235 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) gerileme bulunmaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, -%0,52 değer kaybı göstermektedir.

 

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %1,65 değer kazancı – Gümüş %2,35 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 190,165 kişiye çıkarken, ölü sayısı 5,001 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 3,029,635 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1268) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Test sayımız 3 milyonu geçti. Vaka artışı görülen kentlerden Adana’da 14, Ankara’da 21, Kocaeli’de 16 hastamız yoğun bakımda. İyileşen hasta sayımız yeni vaka sayısından fazla. Daha normal bir hayat için tedbirlere uyarak yeni vaka sayılarını azaltmalıyız.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı