FED açıklamaları bekleniyor

fed-aciklamalari-bekleniyor-10062005

FED açıklamaları bekleniyor

Dün FOMC toplantısına başlayan FED üyelerinin kararları bu akşam 21:00’de ilan edilecek. FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı ise 21:30’da gerçekleşecek.

Pandemi ilanından önce FED, olağan toplantısını beklemeden 3 Mart tarihinde 50, 15 Mart tarihinde ise 100 baz puan faiz indirmiş ve faiz aralığını %0 – 0.25’e çekmişti. Bununla birlikte büyük miktarlı tahvil alım kararı almıştı. Ek olarak büyük işletmelerden, öğrencilere kadar büyük miktarlarda destek sisteminin kurulması için çalışma başlatmıştı.

Bu akşamki toplantıdan önce görülüyor ki, pandemi ilanının başında büyük bir kaos ile çakılan borsa endeksleri, bugün düşüşlerinin büyük bir kısmını geri aldı. Hatta vadeli Nasdaq endeksinde yeni rekor kırıldı.

FED’den ileriye dönük tahminlerin gelmesi öngörülürken, getiri eğrisinin durumu, faiz oranlarının kısa/uzun vadedeki seviyeleri, QE seviyelerinin durumu gibi konularda işaret alınmaya çalışılacak. FED’in bu toplantıda etkili bir yeni hamle yapmaması, bu kozunu Eylül’e saklaması da olası beklentiler arasında yer alıyor.

Powell’ın 21:30’daki toplantısının da önemle takip edilmesi gerekecek.

FED toplantısı öncesinde TSİ 15:30’da ABD’den TÜFE verileri açıklandı. Veriler beklenti doğrultusunda gerilemeye işaret ediyor.

* Çekirdek TÜFE (yıllık): %1.2 (Beklenti: %1.3 ; Önceki: %1.4)
* Çekirdek TÜFE (aylık): %-0.1 (Beklenti: %-0.1 ; Önceki: %-0.4)
* TÜFE (yıllık): %0.1 (Beklenti: %0.2 ; Önceki: %0.3)
* TÜFE (aylık): %-0.1 (Beklenti: %-0.1 ; Önceki: %-0.8)

Kaynak İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı